U BELGORODU OD 1. DO 4. JUNA ORGANIZUJU SE  SRPSKI DANI U ČERNOZEMLjU-2018
   19 May 2018, 10:25        SAT TV    Tatijana Spasojević


U BELGORODU OD 1. DO 4. JUNA ORGANIZUJU SE SRPSKI DANI U ČERNOZEMLjU-2018

Od 1. do 4. juna u Belgorodu održaće se festival “Srpski dani u Černozemlju”. Organizatori festivala su: Centar za međunarodnu saradnju “Rusko - srpski dijalog ” (g.Voronež), Institut za srpski jezik i komunikacije BDTU V.G. Šuhov (g. Belgorod), Belgorodski državni tehnološki univerzitet V.G. Šuhov (g.Belgorod). Organizacioni partner festivala - organizacija Inicijativa za komunikaciju i saradnju IKS (g. Niš). Festival će biti organizovan pod punom podrškom Ambasade Republike Srbije u Ruskoj Federaciji i Guvernera i Vlade Belgorodske oblasti.



“Srpski dani u Černozemlju” socijalno-kulturni festival nacionalnog nivoa u cilju popularizacije srpskog jezika i kulture u svim sferama, kao i rusko-srpskog prijateljstva i partnerstva.  Cilj projekta je predstavljanje i razvijanje interesovanja prema srpskoj istoriji, literaturi, muzici, plesa, umetnosti, sporta kao i kulinarske tradicije. Festival, namenjen publici svih uzrasta i bez ograničenja, omogući će svim zainteresovanim da se upoznaju i prodube svoje znanje o srpskom narodu.
Osnovni deo festivala “Srpski dani u Černozemlju” je predstaviti mogućnost razvijanja turizma i obrazovanja u Republici Srbiji i Republici Srpskoj (Bosna i Hercegovina).
2017. godine festival “Srpski dani u Černozemlju” održan je po prvi put na inicijativu Jevgenija i Olge Osenkov (organizatora centra "Rusko-srpski dijalog")
Festival koji je održan u Voronežu i Belgorodu od 25. do 27 maja, uz podršku Vlade voronežskog okruga, administracije grada Belgoroda, ambasade Republike Srbije u Ruskoj Federaciji, prošao je sa velikim uspehom i postao je značajan i popularan događaj.
“Srpski dani u Černozemlju” bili su aktivni podržani od strane predstavnika državnih organa, javnih organizacija, biznisa. Program festivala “Srpski dani u Černozemlju” sastojao se od poslovnog programa, ekskurzijski program i svečani deo koji je održan 25. maja u restoranu balkanske kuhinje “Jugoslavija” u Voronežu. U programu su uključeni intelektualni konkursi, izložba radova srpskih i ruskih umetnika i fotografa, komična aukcija, prezentacija knjige M. Minića "Trenuci večnosti" i još mnogo toga.
Tradiciju “Srpski dani u Černozemlju” aktivno nastavlja Belgorod. Ove godine, festival se održava na teritoriji jednog od najvećih Univerziteta u regionu, a na gradskom trgu biće organizovane društveno-kulturne manifestacije.
Treba napomenuti da mesto nije izabrano slučajno: administrativni centar Belgorodske oblasti ima dugu uspešnu istoriju međunarodne saradnje sa Srbima, a 2014. godine je potpisao sporazum o saradnji sa gradom Nišom (Republika Srbija) i samim tim postali gradovi pobratimi. Saradnja između Belgorodske oblasti i Republike Srbije traje već duži niz godina. Između dva grada pobratima u ovom momentu je aktivna saradnja u oblasti obrazovanja, sporta, kulture i nauke, a takođe u medicini, proizvodnji građevinskih materijala i građevinarstvu. Najveći razvoj  je ostvaren partnerstvom između Belgorodskog državnog tehnološkog univerziteta V.G. Šuhov i srpskih univerziteta. Ova saradnja je već prerasla u prijateljstvo studenata i predavača što nije iznenađujuće, jer ljudi sa zajedničkim interesima uvek naći zajednički jezik .

U okviru umetničkog svečanog, poslovnog dela programa pored predstavnika Vlade, nauke, obrazovanja, kulture, sporta i javnosti iz Belgorodskog i Voronežskog regiona, pozvani su i predstavnici : Ambasade Republike Srbije u Ruskoj Federaciji, predstavnici Vlade Republike Srpske (Bosna i Hercegovina, Ruska humanitarna misija, predstavnici srpskog centra Nižnjeg Novgorodskog državnog univerziteta. N.I. Lobačevskij (Nižnij Novgorod).



Događaju će prisustvovati i već dokazani partneri: Voronežsko društvo cara Petra Velikog, društvo rusko-srpskog-crnogorskog prijateljstva "Slovenski most" (predsednik - Ljubomir Radinović (Voronež), predsednik Udruženja diplomaca sovetskih i ruskih univerziteta iz Srbije i Crne Gore kandidat ekonomskih nauka, profesor Petar Pajković, istaknuti naučnik-slavista Vjačeslav Čarskij (Moskva),doktor istorijskih nauka, direktor Balkanske istraživačke grupe ruskog Instituta za strateško istraživanje (RISI) Nikita Bondarev (Moskva).

Hteli bismo da izdvojimo i dolazak direktora Čapljinskova muzeja istorije grada i oblasti   Svetlane Makejeve (Čapljigin, Lipeckaja oblast), direktora jezičke škole "Razgovor" Ane Nemove (Moskva), rukovodilaca projekta "Vodič kroz Srbiju" Sergeja Tjurikova (Sankt Peterburg ), rukovodilaca informativnog portala "Moja Srbija" Posadskija A.A. (Moskva), kao i predstavnika rusko-srpskih društava prijateljstva iz Moskve, Sankt Peterburga, Belgoroda, Kaluge, Jeljca, predstavnici ruskih medija itd.
2. juna za učesnike i goste "Srpskih dana u Černozemlju" biće organizovane komunikacione platforme, biznis-ekskurzije, potpisivanje poslovnih sporazuma na inicijativu Institut za srpski jezik i komunikacije BDTU. V.G. Šuhov, Centar za međunarodnu saradnju "Rusko-srpski dijalog" i organizacija "Inicijativa za komunikaciju i saradnju".
Tog dana počinje projekat “Srbija blizu”, koji će biti realizovan na teritoriji kampusa BDTU V.G. Šuhov, biće predstavljena gastronomska platforma “Trpeza Černozemlje” Viktora Kobilova (Voronež), “Srpski ulični fastfud ” kopmanija SERBS (Moskva), specijalni sladoled “Rusko-Srpski Dijalog” od Ice Scream Roll (Belgorod), gastronomski redovi, srpska muzika, kulturni i zabavni master-klasovi (radionice), informativne, edukativne i turističke platforme, poslastice i aukcije. U okviru svečanog dela programa, uz podršku voditelja programa Nikite Rudakov, organizuje se tradicionalno omladinsko "Srpsko veče" sa dobitnom lutrijom, takmičenjima, timskim intelektualnim igrama, plesnim radionicama  kostimografijom i kostimografskom foto sesijom.
3. juna će se održati turistički izleti za učesnike i goste “Srpski dani u Černozemlju”, kao i već poznati “Prijateljski skok” i Moto skup akcija u okviru projekta “Rusija-Srbija: Prijateljstvo zauvek” koji uključuje biciklističke pokrete Belgora i Srbije.



Na nekoliko lokacija u centra grada, gastronomske manifestacije će i tog dana nastaviti svoj rad, kao i informativni, edukativni i turistički događaji, gde će gosti moći da učestvovuju na kulinarskim radionicama i slušati srpsku muziku. U večernjim satima planirano je druženje sa autorom knjige “63. Momenti večnosti” Momčila Minića, u okviru projekta “Književni kafe”.
Poslednjeg dana “Srpski dani u Černozemlju“ biće održan 4. juna na bazi BDTU. V.G. Šuhov i srpskog restorana “Poljana“ uz učešće vanrednog i opunomoćenog ambasadora Republike Srbije u Ruskoj Federaciji, akademika, doktora Slavenka Terzića, koji je takođe počasni profesor BDTU. V.G. Šuhov, kao i Snežana Pavlović i Ivanka Stamenković. Poslovni program biće održan u okviru okruglog stola na temu “Aktuelni problemi rusko-srpske saradnje: iskustvo i perspektive“, na kojem će biti predstavljeni radovi aktivnih poklonika “srpske teme“ iz različitih gradova Rusije.
Program uključuje sastanke gostiju i registraciju učesnika manifestacije, prezentaciju izložbe fotografija Sergeja Soboljeva (Voronež), “Srbija i ruske ekspedicije u Francuskoj, 1916-1918. “, Otvaranje izložbe srpske umetnice Jovanke Bekan (Novi Sad, Srbija), program koji uključuje koncert biće organizovan sa podrškom Belgorodskog državnog Instituta za umetnost i kulturu, nagrade za doprinos razvoju saradnje između Belgoroda i Niša uručivaće organizacija Inicijativa za komunikaciju i saradnju, kao i gala večeru u srpskom restoranu “Poljana”, koji se nalazi na teritoriji odmarališta “Zelena poljana” – prijatno mesto organizovano u srpskom duhu u Belgorodu.



Uvereni smo da će niz ovih manifestacija “Srpski dana u Černozemlju”, postati interesantni i ostati u sećanju kako ljudima koji žive u Belgorodu tako i gostima grada.



Slične vesti

Zajednička izjava u Skoplju -izuzetan značaj saradnje u regionu i integracija u EU

23 Jan 2024, 10:28

Lideri Zapadnog Balkana usvojili su na skupu "Plan rasta: Zapadni Balkan i Evropska unija" održanom u Skoplju…

Kako da (elektronski) postanete građanin Otvorenog Balkana i koja sve vrata vam to otvara

23 Jan 2024, 9:57

U Skoplju su u okviru inicijative Otvoreni Balkan potpisana dva protokola koji će omogućiti uspostavljanje slobodnog tržišta…

Francuska nedelja u Srbiji - trgovinska razmena dve zemlje dve milijarde evra, ali ima prostora i da se unapredi

20 Nov 2023, 9:40

U prestonici je u toku tradicionalna Francuska nedelja posvećena jačanju ekonomskih i kulturnih veza dve zemlje. Generalna…

Postavite komentar



    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoZavršena druga faza rekonstrukcije…

Saša Pavlović gradonačelnik Požarevca sa saradnicima, obišao je radove na Muzeju…

29 Mar 2024, 14:18

DruštvoMladost, svetlost dobrote - humanitarni…

Pod sloganom „Mladost, svetlost dobrote“, održan je još jedan tradicionalni…

29 Mar 2024, 13:36

DruštvoPresretači i radari na putevima…

Na svim putevima u zemlji očekuje se pojačan saobraćaj, naročito u poslepodnevnim satima.…

29 Mar 2024, 12:27

Kursna lista