U AKCIJI U GOLUPCU PRIKULJENO 24.JEDINICA KRVI
   20 Jul 2018, 19:05    Golubac    SatTv    Ljubiša Nastasijević


U AKCIJI U GOLUPCU PRIKULJENO 24.JEDINICA KRVI

U organizaciji  Instituta za transfuziju krvi Srbije i Crvenog krsta Golubac,u transfuziološkom  autobusu koji je bio parkiran ispred hotela,u centru Golupca,održana je Treća letnja  akcija dobrovoljnog  davalaštva krvi.


Institut za transfuziju krvi Srbije u saradnji sa Crvenim krstom Srbije i Opštinskim organizacijama Crvenog krsta  već 14 godina organizuju Letnju kampanju u cilju promocije dobrovoljnog davalaštva krvi i obezbeđivanja dovoljnih količina ove dragocene tečnosti u letnjem periodu.


        -Saradnja sa Crvenim krstom Golubac  do sada bila je dobra,a u okviru letnje kampanje u današnjoj akciji prijavilo se do sada preko 20 meštana i očekujem da će se do završetka ispuniti neki plan koji smo predvideli,a to je oko 30-tak dobrovoljnih davalaca. Poenta ove letnje kampanje je sa uvek bude što više davalaca krvi kako bi se u letnjem periodu kada su blago smanjene rezerve jedinice krvi da se prikupi sve više,kako bi se sve operacije odvijale na vreme i ne bi došlo do njihovog odlaganja,kaže Nemanja Džodić,stručni saradnik Instituta za transfuziju krvi Srbije.
 
        Pre Golupca akcije dobrovoljnog davalaštva krvi obavljene su u Velikom Gradištu i Kučevu
        -Što se tiče Kučeva,tamo su tradicionalno dobre akcije,u poslednjoj akciji imali smo prikupljenih preko 30 jedinica krvi,i u Velikom Gradištu je takođe bila uspešna akcija,tako da koristim priliku da se zahvalim svima koji su došli i izdvojili svoje vreme da daju krv,dodao je Džodić.   

       
      U Crvenom krstu Golubac zadovoljni su ovom akcijom u kojoj je prikupljeno 24 jedinice ove dragocene tečnosti.

Pored  ove akcije Crveni krst  iz ovog grada na Dunavu sprovodi i akciju podele socijalnih pakete za 460 socijalnog ugroženih porodica.Obezbeđen je i  oporavak 25 dece u odmaralištu u Baušiću iz socijalno ugroženih porodica.


          -Ovo je treća po redu redovna akcija,letnja i do kraja godine očekuje nas još jedna.Zadovoljni smo sa dosadašnjim odzivom naših davalaca,a krv mogu dati svi punoletni građani,počev od 18.do 65.godina starosti. U ovoj godini do sada nismo ispuninili plan prikupljanja krvi,nadam se da će do kraja godine da se to desi i apelovala bi na sve zdrave ljude da shvate ozbiljni kolike su potrebe za krvlju. Da pomenem statistitiku,samo 3 posto naših građana daju krv,dok njih 97 posto zavisi od njih,tako da je važno reći,da pacijent nesme da čeka krv,već krv mora  da čeka pacijenta,naglasila je Dina Čučković,sekretar Crvenog krsta opštine Golubac.


       Čučković je najavila da je u toku obezbeđivanje spiskova od strane Mesnih zajednica  za socijalno ugrožena domaćinstva kojima će biti u septembru uručeni socijalni paketi,a njih je oko 460.
        -Trenutno radimo na organizaciji za odlazak 25-toro dece iz socijalno ugroženih porodica koja će biti na oporavku u odmaralištu Crvenog krsta Srbije u Baušiću.Radi se o deci uzrasta od 10.do 15.godina starosti,dodala je Dina Čučković.

          Rezerve krvi koje su u  akciji prikupljene biće korišćene za potrebe lečenja  sugrađana i građana na klinikama i zdranstvenim ustanovama u Srbiji.
 
Lj.Nastasijević                                                              
 
 
  
 
 Slične vesti

U LETNJOJ AKCIJI U GOLUPCU PRIKUPLJENO 28 JEDNICA KRVI

3 Aug 2019, 13:41

U organizaciji  Instituta za transfuziju krvi Srbije i Crvenog krsta Golubac,u transfuziološkom  autobusu…

LETNJA KAMPANJA PRIKUPLJANJA KRVI

30 Jul 2019, 12:50

U OKVIRU LETNJE KAMPANJE DOBROVOLJNOG DAVANJA KRVI „CRVENI KRST-CRVENI TEPIH“,U DOMU CRVENOG KRSTA POŽAREVAC…

PRIZNANJA NAJHUMANIJIM POŽAREVLJANIMA

21 Jun 2019, 13:49

DANAS JE U POŽAREVCU CRVENI KRST OBELEŽIO SVETSKI DAN DOBROVOLJNIH DAVALACA U GRADSKOJ SKUPŠTINI GDE SU URUČENI ZNAKOVI…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

ZdravljeOPŠTINA VELIKO GRADIŠTE U PROJEKTU…

U Velikom Gradištu  održana je konferencija za medije povodom početka realizacije…

24 Aug 2019, 20:44

PolitikaODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE…

Na konferenciji za medije koja je održana u prostorijama Srpske Napredne stranke u Velikom…

24 Aug 2019, 15:02

DruštvoINFORMATIVNI CENTAR JP PUTEVI…

JP „Putevi Srbije“ Vas obaveštava da je od danas, 22.08.2019. god. u funkciji…

24 Aug 2019, 13:56

Kursna lista