U 2021. godini 11 parova iskoristilo naknadu za vantelesnu oplodnju
   27 Jan 2022, 12:10    Požarevac    SATTV    Marija Vajner


U 2021. godini 11 parova iskoristilo naknadu za vantelesnu oplodnju

Grad Požarevac je opredelio 4.800.000 miliona na ime naknade za vantelesnu oplodnju u 2021. godini, na koju je imalo pravo 12 parova.

Pravo na naknadu za vantelesnu oplodnju u 2021. godini imalo je 12 parova, a 11 je to pravo iskoristilo. Ukoliko ima interesovanja za više parova, grad će i to finasirati.

Parovima se sredstva u iznosu od po 400.000 dinara odobravaju po predračunu klinika koje imaju zaključene ugovore sa Republičkim fondom za zdravstveno osiguranjem i to najviše dva puta iz sredstava budžeta grada Požarevca.

Požarevac je jedan od 36 lokalnih samouprava koje je u 2021. godini dodeljivao naknade za vantelesnu oplodnju. Krstić ističe da su pravo na naknade imale i žene koje su dobile jedno dete iz postupka vantelesne oplodnje, a nisu iskoristile oba puta ili jedan pokušaj u postupku vantelesne iz sredstava budžeta Grada Požarevca. One su dobile pravo na preostali broj pokušaja postupka vantelesne oplodnje sredstvima iz budžeta Grada, radi dobijanja drugog deteta.

Dok je u drugim sredinama granica za dobijanje naknade za ženu do 43 godine starosti, u Požarevcu je 45.

VTO transfer u licenciranim klinikama košta oko 250.000 dinara, ali je grad Požarevac povećao iznos naknade na 400.000 kako bi se pokrili troškovi analiza i terapije.

Novac se ne isplaćuje parovima, nego se napravi ugovor sa određenom klinikom, koja dostavi predračun. Neke od klinika čije usluge koriste parovi sa teritorije grada Požarevca su Specijalna ginekološka bolnica „Ferona“, Novi Sad, specijalna ginekološka bolnica „Genesis“, Novi Sad i specijalna ginekološka bolnica Beograd-centar za vantelesnu oplodnju.

Krstić kaže da se proces ostvarivanja prava na naknadu za VTO brzo sprovodi.

Uslovi koje parovi moraju da ispune su da jedan od partnera ima državljanstvo Republike Srbije, da par ima prebivalište, odnosno boravište na teritoriji grada Požarevca, da par ispunjava zdravstvene kriterijume koje je propisala Republička stručna komisija Ministarstva zdravlja za vantelesnu oplodnju i asistiranu reprodukciju, da žena ili muškarac imaju neplodnost i pored odgovarajućeg lečenja, da je po odluci Republičke stručne komisije, par bio uključen u postupak vantelesne oplodnje  bez uspeha u prethodna tri pokušaja iz sredstva budžeta Republike Srbije, ili da pacijentkinja nije bila upućivana na vantelesnu oplodnju o trošku RZZO, a da je prema medicinskom nalazu to jedini način da dođe do željene trudnoće. Takođe je neophodno da se postupak vantelesne oplodnje vrši u izabranoj ustanovi na teritoriji RS, kao i da žena u momentu podnošenja zahteva nije navršila 45. godinu života.

Zahtev za ostvarivanje prava za naknadu troškova podnosi se Odeljenju za društvene delatnosti Gradske uprave Požarevac.

Grad Požarevac je i za 2022. godinu opredelio 4.800.000 dinara na ime naknade za vantelesnu oplodnju.Slične vesti

Doktorka Đorđević Plavša: Za majmunske boginje karakteristično uvećanje limfnih čvorova

23 May 2022, 9:23

U svetu su do sada potvrđena 92 slučaja majmunskih boginja, a 28 sumnjivih slučajeva se ispituje. U Srbiji ih za sada nema.…

Mali Vukan na putu ka bolnici u Budimpešti, ima zakazan prijem

18 May 2022, 9:32

Za lečenje devetomesečnog Vukana Stoiljkovića, koji boluje od spinalne mišićne atrofije najtežeg tipa pomogli su mnogi humani…

Sve više ljudi na bolovanju, ali ne zbog koronavirusa - šta je najčešći razlog

17 May 2022, 9:17

Na bolovanju je u prva tri meseca bilo oko 80.000 ljudi. U Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje kažu da, uprkos pandemiji,…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoMaturantska žurka na Trgu u Požarevcu

U petak 27. maja od 17 časova do 23 časa biće organizovana maturantska žurka na Trgu oslobođenja…

25 May 2022, 12:45

HronikaRasvetljena krađa u Domu zdravlja…

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Požarevcu brzo su rasvetlili krađu u…

25 May 2022, 12:25

SportČlanovi "Poleta" osvojili…

Na 31. Pojedinačnom prvenstvu u kuglanju za slepa i slabovida lica, koje je održano 14. i…

25 May 2022, 12:22

Kursna lista