Tužilaštvo traži pritvor osumnjičenima za zloupotrebe u EPS-u
   24 Feb 2023, 9:53    Beograd    rts    Elena Marjanović


Tužilaštvo traži pritvor osumnjičenima za zloupotrebe u EPS-u

U Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu saslušano je šest osumnjičenih da su zloupotrebama oštetili Javno preduzeće Elektroprivreda Srbije u iznosu od 7.458.050 američkih dolara.


Nakon saslušanja tužilaštvo je predložilo sudiji za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu da svim osumnjičenima odredi pritvor da ne bi uticali na svedoke, kao i da ne bi u kratkom vremenskom periodu ponovili krivična dela za koja se terete, saopštilo je Više javno tužilaštvo u Beogradu.


Šefu službe za građevinski nadzor JP EPS, ogranak TE-KO Kostolac Vojkanu J. i glavnom projekt inženjeru u JP EPS ogranak TE-KO Kostolac Nebojši M, kao i rukovodiocu tima stručnog nadzora u Saobraćajnom institutu CIP na izgradnji industrijskog koloseka Milanu L. na teret se stavlja krivično delo Zloupotreba službenog položaja.


Za krivično delo Zloupotreba položaja odgovornog lica terete se Bojan V. S. kao bivše odgovorno lice ogranka privrednog društva Italiana Costrucioni s.p.a, ogranak iz Beograda , Nemanja T, kao bivše odgovorno lice privrednog društva Bauwesen d.o.o Lazarevac i Željko M. odgovorno lice za izvođenje radova na izgradnji industrijskog koloseka u TE-KO B postavljen od strane odgovornog lica privrednog društva Italiana Costrucioni s.p.a..


Vojin J. i Milan L. su se branili ćutanjem, dok su ostali osumnjičeni negirali izvršenje krivičnih dela i iznosili svoju odbranu.


Sumnja se da su Bojan V. S, Nemanja T. i Željko M. od septembra 2017. godine do kraja decembra 2018. godine sačinili i overili dokumentaciju u kojoj su neistinito naveli da su izvršeni radovi koji nisu izvršeni, ili su delimično izvršeni, prilikom izgradnje industrijskog koloseka od železničke stanice Stig do Termo-elektrane Kostolac B, navodi tužilaštvo.


Potom je, kako se sumnja, Milan L. navedenu dokumentaciju i račune potpisao i verifikovao, nakon čega su odgovorna lica EPS-a za praćenje projekta Vojkan J. i Nebojša M. dali naloge da se izvrši plaćanje za radove koji nisu izvršeni, a sve sa ciljem pribavljanja protivpravne imovinske koristi privrednim subjektima Italiana Costrucioni s.p.a - ogranak Beograd i Bauwesen d.o.o Lazarevac.


Na taj način je, kako se sumnja, pričinjena šteta JP EPS u iznosu od 7.458.050 američkih dolara, što je potvrđeno nalazom i mišljenjem Gradskog zavoda za veštačenje Beograd.



Slične vesti

Duži redovi za reklamaciju nego za plaćanje - kako uvek da znamo koliko smo struje potrošili

28 Mar 2024, 9:16

Sugrađani se žale da im od Nove godine, nakon hakerskog napada na EPS, stižu uvećani računi za struju. Iako iz EPS-a tvrde…

Mobilna aplikacija "EPS Uvid u račun" na usluzi potrošačima

26 Mar 2024, 11:21

Elektroprivreda Srbije pustila je u rad mobilnu aplikaciju "EPS Uvid u račun". Time je domaćinstvima i malim kupcima…

Na milost i nemilost šaltera i šefova - kako da završimo obaveze kad svi radimo u isto vreme

24 Feb 2024, 10:10

Blagajna i šalteri EPS-a odnedavno rade kraće. Obaveštenje na vratima iznenadilo je mnoge koji su nakon svog…

Postavite komentar



    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

SportČetvrtfinale play off-a SLS: Mladi…

Odbojkaši Mladog radnika u suboru igraju drugu četvrtfinalnu utakmicu play off-a sa …

28 Mar 2024, 13:23

DruštvoU Braničevskom okrugu od početka…

Od septembra prošle godine, kada je pojačan nadzor nad obolevanjem od velikog kašlja,…

28 Mar 2024, 11:36

PolitikaPetković: Odluka o preporuci za…

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je, povodom jučerašnje…

28 Mar 2024, 11:30

Kursna lista