Tužilaštvo traži pritvor osumnjičenima za zloupotrebe u EPS-u
   24 Feb 2023, 9:53    Beograd    rts    Elena Marjanović


Tužilaštvo traži pritvor osumnjičenima za zloupotrebe u EPS-u

U Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu saslušano je šest osumnjičenih da su zloupotrebama oštetili Javno preduzeće Elektroprivreda Srbije u iznosu od 7.458.050 američkih dolara.


Nakon saslušanja tužilaštvo je predložilo sudiji za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu da svim osumnjičenima odredi pritvor da ne bi uticali na svedoke, kao i da ne bi u kratkom vremenskom periodu ponovili krivična dela za koja se terete, saopštilo je Više javno tužilaštvo u Beogradu.


Šefu službe za građevinski nadzor JP EPS, ogranak TE-KO Kostolac Vojkanu J. i glavnom projekt inženjeru u JP EPS ogranak TE-KO Kostolac Nebojši M, kao i rukovodiocu tima stručnog nadzora u Saobraćajnom institutu CIP na izgradnji industrijskog koloseka Milanu L. na teret se stavlja krivično delo Zloupotreba službenog položaja.


Za krivično delo Zloupotreba položaja odgovornog lica terete se Bojan V. S. kao bivše odgovorno lice ogranka privrednog društva Italiana Costrucioni s.p.a, ogranak iz Beograda , Nemanja T, kao bivše odgovorno lice privrednog društva Bauwesen d.o.o Lazarevac i Željko M. odgovorno lice za izvođenje radova na izgradnji industrijskog koloseka u TE-KO B postavljen od strane odgovornog lica privrednog društva Italiana Costrucioni s.p.a..


Vojin J. i Milan L. su se branili ćutanjem, dok su ostali osumnjičeni negirali izvršenje krivičnih dela i iznosili svoju odbranu.


Sumnja se da su Bojan V. S, Nemanja T. i Željko M. od septembra 2017. godine do kraja decembra 2018. godine sačinili i overili dokumentaciju u kojoj su neistinito naveli da su izvršeni radovi koji nisu izvršeni, ili su delimično izvršeni, prilikom izgradnje industrijskog koloseka od železničke stanice Stig do Termo-elektrane Kostolac B, navodi tužilaštvo.


Potom je, kako se sumnja, Milan L. navedenu dokumentaciju i račune potpisao i verifikovao, nakon čega su odgovorna lica EPS-a za praćenje projekta Vojkan J. i Nebojša M. dali naloge da se izvrši plaćanje za radove koji nisu izvršeni, a sve sa ciljem pribavljanja protivpravne imovinske koristi privrednim subjektima Italiana Costrucioni s.p.a - ogranak Beograd i Bauwesen d.o.o Lazarevac.


Na taj način je, kako se sumnja, pričinjena šteta JP EPS u iznosu od 7.458.050 američkih dolara, što je potvrđeno nalazom i mišljenjem Gradskog zavoda za veštačenje Beograd.



Slične vesti

Na milost i nemilost šaltera i šefova - kako da završimo obaveze kad svi radimo u isto vreme

24 Feb 2024, 10:10

Blagajna i šalteri EPS-a odnedavno rade kraće. Obaveštenje na vratima iznenadilo je mnoge koji su nakon svog…

Od jutros ponovo moguće platiti račune za struju na šalterima EPS-a u celoj Srbiji

19 Feb 2024, 9:46

Od danas je ponovo moguća naplata računa za struju na šalterima Elektroprivrede Srbije. Šalteri nisu radili…

Računi ipak nisu stigli svim građanima, šta će biti s popustom

2 Feb 2024, 10:31

Komunalna preduzeća trudila su se da zbog štrajka pošte i hakerskog napada na EPS potrošači ne budu…

Postavite komentar



    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoBole sigao u Poljoprivrednu školu

Pred Miće lipicanera, i Gavrila ponija, stigao još jedan stanovnik na akeonmiju Poljoprivredne…

27 Feb 2024, 13:28

DruštvoVrnjačka Banja na 45. Međunarodnom…

Vrnjačka banja predstavila turističku ponudu na  na 45. Međunarodnom sajmu turizma u…

27 Feb 2024, 13:02

Servisne informacijeBosanska ulica bez vode

Zbog radova na sanaciji kvara, do 15 časova bez vode su potrošači na potesu Bosanske ulice,…

27 Feb 2024, 12:49

Kursna lista