Turšija smanjuje stres i poboljšava san, tvrdi nova studija
   14 Nov 2022, 9:46    Beograd    rtv    Elena Marjanović


Turšija smanjuje stres i poboljšava san, tvrdi nova studija

Možda ste svesni činjenice da postoje namirnice koje mogu da vam pokvare san. Postoje i namirnice koje treba da izbegavate kada ste pod stresom. S druge strane, nova studija je otkrila da konzumiranje "psihobiotičke dijete" ne samo da može da smanji stres, već vam može pomoći i da bolje spavate.
Studija iz oktobra 2022. koja je objavljena u Molekularnoj psihijatriji uključivala je 45 odraslih između 18 i 59 godina starosti koji su normalno konzumirali ishranu sa malo vlakana.


Istraživači iz APC Microbiome Ireland na Univerzitetskom koledžu Kork podelili su učesnike u dve grupe kojima je naloženo da poštuju različite dijete. Prva je prešla na ishranu koja je pratila piramidalnu šemu. Druga grupa je zamoljena da jede "psihobiotsku dijetu" koja uključuje veliku količinu prebiotičke i fermentisane hrane. Dr Džon Krajan, vodeći autor ove studije, kaže da je njegov istraživački tim skovao frazu "psihobiotička dijeta" da se odnosi na "intervencije ciljane na mikrobiotu koje podržavaju mentalno zdravlje".


Druga grupa je posebno upućena da se pridržava dnevnog menija koji uključuje 2 do 3 porcije fermentisane hrane (kao što su kiseli kupus, kefir ili turšija), 5 do 8 porcija žitarica i 6 do 8 porcija voća i povrća koje se bogata prebiotičkim vlaknima (uključujući jabuke, banane, kupus, praziluk i luk). Takođe su zamoljeni da jedu 3 do 4 porcije mahunarki svake nedelje, Eat This Not That.


Rezultati su pokazali da, iako su obe grupe primetile poboljšanje u snu, učesnici koji su jeli psihobiotičku ishranu takođe su doživeli smanjenje količine i intenziteta stresa pod kojim su možda bili u to vreme. Osim toga, nivo percipiranog stresa je išao sve manje što je učesnik više pratio psihobiotičku ishranu.


foto:pixabaySlične vesti

Više od 200 ustanova u akciji besplatnih preventivnih pregleda koji mogu da otkriju bolest na vreme

17 Jun 2024, 11:56

U više od 200 zdravstvenih ustanova širom Srbije, organizovani su besplatni preventivni pregledi i za decu…

Zakon ne zabranjuje prodaju elektronskih cigareta deci, a hemikalije koje udišu su i te kako štetne

15 Jun 2024, 12:37

Takozvane elektronske cigarete se prodaju u tržnim centrima, na kioscima, a često ih nude i u velikim trgovinskim objektima.…

Besplatni preventivni pregledi u Opštoj bolnici i Domu zdravlja Požarevac

14 Jun 2024, 12:16

Besplatno i bez zakazivanja, građani će moći da obave preventivne preglede u nedelju, od 8 do 17 časova u požarevačkoj bolnici…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

SportVukovi najbolji u Požarevcu

Roda državni turnir u basketu 3×3 svoj put nastavio je u Požarevcu, gde je u finalu…

17 Jun 2024, 14:09

DruštvoMaturanti Učiteljske škole 55:…

Jedna od poslednjih generacija Učiteljske škole u Požarevcu proslavila je 55. godina…

17 Jun 2024, 13:54

KulturaPromovisana knjige "Krvava…

Promocija knjige „Krvava granica“ održana je u Galeriji Kulturnog centra „Zlatibor“…

17 Jun 2024, 13:03

Kursna lista