TURISTIČKA PONUDA UZ ISTORIJSKE I KULTURNE SADRŽAJE
   2 Feb 2019, 15:39    Kučevo    SatTv    Ljubiša Nastasijević


TURISTIČKA PONUDA UZ ISTORIJSKE I KULTURNE SADRŽAJE

U cilju poboljšanja kvaliteta turističke ponude opština i Turistička organizacija Kučevo rade na negovanju homoljskog šarma i na tradiciji čuvanja narodnih običaja i tradicije .Legenda domaće zabavne muzike Đorđe Marjanović rođen je u Kučevu, gde i danas povremeno boravi. U obližnjem selu Neresnica, rođen je i najranije detinjstvo proveo je veliki srpski penik Stevan Raičković.  Žanka Stokić, čuvena predratna glumica, po mnogima najveća diva srpskog glumišta svih vremena, deo svog detinjstva provela je u Rabrovu, naselju u okolini Kučeva.  

Najznačajnije kulturne manifestacije u opštini Kučevo su: Smotra izvornog narodnog stvaralaštva „Homoljski motivi“, Međunarodni festival televizijskog etnološkog filma FESTEF i pozorišne svečanosti „Žanki u čast“. Više od pola  veka Srbijom  se čula truba Miroslava-Mileta Matušića koji je uzdigao  i proslavio Kučevo,a festival koji se organizuje u njegovu čast ima za cilj da dugo traje i čuva uspomenu na ovog vrsnog trubača..

            Područje opštine  Kučevo  obiluje i šumama, što klimu čini veoma prijatnom u toku cele godine. Kučevo i okolina od davnina poznati su kao rudarski kraj, posebno bogat plemenitim metalima. Arheološka nalazišta potvrđuju da su se na ovom području još rimljani bavili iskopavanjem i preradom rude, a priče o zlatonosnom Peku i danas golicaju maštu avanturista.

Od kulturno istorijskih spomenika izdvajaju se arheološko nalazište rimskog rudarsko-metalurškog centra Kraku Lu Jordan iz Trećeg veka nove ere i Vila Karađorđevića u Neresnici, a od prirodnih lepota pećine Ceremošnja, Ravništarka i Dubočka pećina.


             Starim Rimljanima je dolina zlatonosne reke Pek bila jedno od glavnih izvora rude, pa je car Hadrijan lično 128. obišao svoje zlatne rudnike i kovačnice u naselju Kučajna. U blizini je podignut grad Guduskum u kojem se skladištilo zlato, srebro i gvožđe. Sloveni su od 6. veka obnovili stara rudarska naselja, a Kučajnu arapski geograf  Masudija u 10. veku pominje pod imenom Klasanin, kao veliko rudarsko i trgovačko mesto. Već u bronzano doba oblast Zvižda u severoistočnoj Srbiji bilo je rudarski kraj.

Današnje Kučevo je od ovog naselja dobilo ime, a podignuto je na razvalinama Guduskuma. Kada je ugarski kralj Ladislav Četvrti 1273. u oblast  Peka postavio za bana plemića Gregorijusa, prvi put se Kučevo pominje današnjim imenom. Posle Drugog svetskog rata,Kučevo se razvilo u industrijsko, trgovačko i zanatlijsko središte, a danas šansu za razvoj vidi i u prirodnim lepotama kao što su vodopadi, vrela i pećine - Dubočka, Ševićka, Ceremošnja i Ravništarka. Tu senalazi i retka prirodna pojava Zviška potajnica. Potajnice su izvori kod kojih voda neobjašnjivo, u kratkom razmaku, čas ističe, čas potpuno presušuje. U svetu ih ima svega 30, a u Srbiji četiri. 
Lj.Nastasijević                
 
 
 Slične vesti

BOGATA TURISTIČKA PONUDA VELIKOG GRADIŠTA NA SAJMU TURIZMA U BEOGRADU

16 Feb 2019, 19:43

Međunarodni sajam turizma 2019 na Beogradskom sajmu, pod sloganom „Leto je bliže nego što mislite“ održaće…

TRI DECENIJE JEDRILIČARSTVA U GOLUPCU

4 Feb 2019, 13:11

Reka Dunav, povoljni vetrovi i bogata flora i fauna pružaju dobre uslove što je Golubac već tri decenije centar sportova…

BOGATA TURISTIČKA PONUDA VELIKOG GRADIŠTA PREDSTAVLJENA NA SAJMU TURIZMA U BEČU

15 Jan 2019, 12:56

Turistička organizacija opštine Veliko Gradište na Međunarodnom sajmu turizma  u Beču je mnogobrojnim …

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoBEZ STRUJE DEO POŽAREVCA

Zbog hitnih radova u trafo stanici Higijenski zavod u četvrtak, 21.02.2019. od 07:30 do 07:40…

21 Feb 2019, 10:07

DruštvoZBOG HITNIH RADOVA BEZ STRUJE…

Zbog hitnih radova na dalekovodu (zamena dva stuba) u četvrtak, 21.02.2019. od 9 do 13 bez…

21 Feb 2019, 10:05

DruštvoGOLUBAC VODEĆA TURISTIČKA DESTINACIJA…

Turističke potencijale opštine Golubac u prošloj 2018.godini posetilo je oko sto hiljada domaćih…

20 Feb 2019, 23:13

Kursna lista