TURISTIČKA PONUDA UZ ISTORIJSKE I KULTURNE SADRŽAJE
   2 Feb 2019, 15:39    Kučevo    SatTv    Ljubiša Nastasijević


TURISTIČKA PONUDA UZ ISTORIJSKE I KULTURNE SADRŽAJE

U cilju poboljšanja kvaliteta turističke ponude opština i Turistička organizacija Kučevo rade na negovanju homoljskog šarma i na tradiciji čuvanja narodnih običaja i tradicije .Legenda domaće zabavne muzike Đorđe Marjanović rođen je u Kučevu, gde i danas povremeno boravi. U obližnjem selu Neresnica, rođen je i najranije detinjstvo proveo je veliki srpski penik Stevan Raičković.  Žanka Stokić, čuvena predratna glumica, po mnogima najveća diva srpskog glumišta svih vremena, deo svog detinjstva provela je u Rabrovu, naselju u okolini Kučeva.  

Najznačajnije kulturne manifestacije u opštini Kučevo su: Smotra izvornog narodnog stvaralaštva „Homoljski motivi“, Međunarodni festival televizijskog etnološkog filma FESTEF i pozorišne svečanosti „Žanki u čast“. Više od pola  veka Srbijom  se čula truba Miroslava-Mileta Matušića koji je uzdigao  i proslavio Kučevo,a festival koji se organizuje u njegovu čast ima za cilj da dugo traje i čuva uspomenu na ovog vrsnog trubača..

            Područje opštine  Kučevo  obiluje i šumama, što klimu čini veoma prijatnom u toku cele godine. Kučevo i okolina od davnina poznati su kao rudarski kraj, posebno bogat plemenitim metalima. Arheološka nalazišta potvrđuju da su se na ovom području još rimljani bavili iskopavanjem i preradom rude, a priče o zlatonosnom Peku i danas golicaju maštu avanturista.

Od kulturno istorijskih spomenika izdvajaju se arheološko nalazište rimskog rudarsko-metalurškog centra Kraku Lu Jordan iz Trećeg veka nove ere i Vila Karađorđevića u Neresnici, a od prirodnih lepota pećine Ceremošnja, Ravništarka i Dubočka pećina.


             Starim Rimljanima je dolina zlatonosne reke Pek bila jedno od glavnih izvora rude, pa je car Hadrijan lično 128. obišao svoje zlatne rudnike i kovačnice u naselju Kučajna. U blizini je podignut grad Guduskum u kojem se skladištilo zlato, srebro i gvožđe. Sloveni su od 6. veka obnovili stara rudarska naselja, a Kučajnu arapski geograf  Masudija u 10. veku pominje pod imenom Klasanin, kao veliko rudarsko i trgovačko mesto. Već u bronzano doba oblast Zvižda u severoistočnoj Srbiji bilo je rudarski kraj.

Današnje Kučevo je od ovog naselja dobilo ime, a podignuto je na razvalinama Guduskuma. Kada je ugarski kralj Ladislav Četvrti 1273. u oblast  Peka postavio za bana plemića Gregorijusa, prvi put se Kučevo pominje današnjim imenom. Posle Drugog svetskog rata,Kučevo se razvilo u industrijsko, trgovačko i zanatlijsko središte, a danas šansu za razvoj vidi i u prirodnim lepotama kao što su vodopadi, vrela i pećine - Dubočka, Ševićka, Ceremošnja i Ravništarka. Tu senalazi i retka prirodna pojava Zviška potajnica. Potajnice su izvori kod kojih voda neobjašnjivo, u kratkom razmaku, čas ističe, čas potpuno presušuje. U svetu ih ima svega 30, a u Srbiji četiri. 
Lj.Nastasijević                
 
 
 Slične vesti

CEO REGION TRAŽI SEZONCE Broj stranih u Srbiji nepoznat

3 Aug 2019, 13:16

Sve zemlje regiona muče istu muku, kako naći dovoljan broj sezonskih radnika, a među njima i Srbija, koja sada, kao i njeni…

OD 1. JULA U SRBIJI UVEDEN POREZ NA PRIHODE OD SEOSKOG TURIZMA

22 Jul 2019, 14:06

U GRADSKOJ UPRAVI  GRADA POŽAREVCA, ODRŽAN JE  SASTANAK SA REPUBLIČKIM TURISTIČKIM INSPEKTORIMA I LOKALNIM OVLAŠĆENIM…

TURISTIČKA PONUDA VELIKOG GRADIŠTA I U RUMUNIJI

28 Jun 2019, 23:17

Turistička organizacija opštine Veliko Gradište uspešno je predstavila svoju bogatu turističku ponudu…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoINFORMATIVNI CENTAR JP PUTEVI…

JP „Putevi Srbije“ Vas obaveštava da je od danas, 22.08.2019. god. u funkciji…

24 Aug 2019, 13:56

KulturaSTALNA POSTAVKA SLIKA VELIKANI…

Stalna postavka izložba slika ,,Velikani srpskog pozorišta’’Udruženja građana…

24 Aug 2019, 13:39

PolitikaTANASKOVIĆ: MALE ŠANSE DA KOSOVO…

Ambicija da Albanci na Kosovu i Metohiji preuzmu srpske svetinje nije nova. Bivši ambasador…

24 Aug 2019, 13:30

Kursna lista