TURISTIČKA PONUDA UZ ISTORIJSKE I KULTURNE SADRŽAJE
   2 Feb 2019, 15:39    Kučevo    SatTv    Ljubiša Nastasijević


TURISTIČKA PONUDA UZ ISTORIJSKE I KULTURNE SADRŽAJE

U cilju poboljšanja kvaliteta turističke ponude opština i Turistička organizacija Kučevo rade na negovanju homoljskog šarma i na tradiciji čuvanja narodnih običaja i tradicije .Legenda domaće zabavne muzike Đorđe Marjanović rođen je u Kučevu, gde i danas povremeno boravi. U obližnjem selu Neresnica, rođen je i najranije detinjstvo proveo je veliki srpski penik Stevan Raičković.  Žanka Stokić, čuvena predratna glumica, po mnogima najveća diva srpskog glumišta svih vremena, deo svog detinjstva provela je u Rabrovu, naselju u okolini Kučeva.  

Najznačajnije kulturne manifestacije u opštini Kučevo su: Smotra izvornog narodnog stvaralaštva „Homoljski motivi“, Međunarodni festival televizijskog etnološkog filma FESTEF i pozorišne svečanosti „Žanki u čast“. Više od pola  veka Srbijom  se čula truba Miroslava-Mileta Matušića koji je uzdigao  i proslavio Kučevo,a festival koji se organizuje u njegovu čast ima za cilj da dugo traje i čuva uspomenu na ovog vrsnog trubača..

            Područje opštine  Kučevo  obiluje i šumama, što klimu čini veoma prijatnom u toku cele godine. Kučevo i okolina od davnina poznati su kao rudarski kraj, posebno bogat plemenitim metalima. Arheološka nalazišta potvrđuju da su se na ovom području još rimljani bavili iskopavanjem i preradom rude, a priče o zlatonosnom Peku i danas golicaju maštu avanturista.

Od kulturno istorijskih spomenika izdvajaju se arheološko nalazište rimskog rudarsko-metalurškog centra Kraku Lu Jordan iz Trećeg veka nove ere i Vila Karađorđevića u Neresnici, a od prirodnih lepota pećine Ceremošnja, Ravništarka i Dubočka pećina.


             Starim Rimljanima je dolina zlatonosne reke Pek bila jedno od glavnih izvora rude, pa je car Hadrijan lično 128. obišao svoje zlatne rudnike i kovačnice u naselju Kučajna. U blizini je podignut grad Guduskum u kojem se skladištilo zlato, srebro i gvožđe. Sloveni su od 6. veka obnovili stara rudarska naselja, a Kučajnu arapski geograf  Masudija u 10. veku pominje pod imenom Klasanin, kao veliko rudarsko i trgovačko mesto. Već u bronzano doba oblast Zvižda u severoistočnoj Srbiji bilo je rudarski kraj.

Današnje Kučevo je od ovog naselja dobilo ime, a podignuto je na razvalinama Guduskuma. Kada je ugarski kralj Ladislav Četvrti 1273. u oblast  Peka postavio za bana plemića Gregorijusa, prvi put se Kučevo pominje današnjim imenom. Posle Drugog svetskog rata,Kučevo se razvilo u industrijsko, trgovačko i zanatlijsko središte, a danas šansu za razvoj vidi i u prirodnim lepotama kao što su vodopadi, vrela i pećine - Dubočka, Ševićka, Ceremošnja i Ravništarka. Tu senalazi i retka prirodna pojava Zviška potajnica. Potajnice su izvori kod kojih voda neobjašnjivo, u kratkom razmaku, čas ističe, čas potpuno presušuje. U svetu ih ima svega 30, a u Srbiji četiri. 
Lj.Nastasijević                
 
 
 Slične vesti

OPŠTINA VELIKO GRADIŠTE PREDSTAVILA TURISTIČKU PONUDU U TEMIŠVARU

20 Apr 2019, 13:36

Opština Veliko Gradište u poslednjih nekoliko godina u Rumunskom gradu Temišvaru predstavlja svoju…

GOLUBACKA TVRĐAVA OTVORENA ZA POSETIOCE

30 Mar 2019, 19:42

Obnovljena tvrđava Golubački grad  je svečano otvorena u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, predsednice…

VELIKO GRADIŠTE SVE ZNAČAJNIJA TURISTIČKA DESTINACIJA

9 Mar 2019, 22:59

Opština Veliko Gradište u ovoj godini predstavlja svoju šarenoliku turističku ponudu kako u prirodnim…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoREKONSTRUKCIJA ŠKOLA U OPŠTINI…

Na području Opštine Golubac u proteklom periodu,investiralo se  u projekte u oblasti…

17 Jun 2019, 20:13

DruštvoNAVIJAČI PARTIZANA DOBROVOLJNI…

SPORTSKO UDRUŽENJE NAVIJAČA PARTIZAN 012 UČESTVOVALO JE U HUMANITARNOJ AKCIJI DOBROVOLJNOG…

17 Jun 2019, 13:48

PolitikaVučić sa predstavnicima CIDCA…

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa predstavnicima Kineske agencije za razvoj…

17 Jun 2019, 13:28

Kursna lista