TURISTIČKA ATRAKCIJA SA DUNAVA
   1 Mar 2017, 9:23    Golubac    Sat TV    Ljubiša Nastasijević


TURISTIČKA ATRAKCIJA SA DUNAVA

U bogatu turističku ponudu Turistička organizacija Golubac na ovogodišnjem 39.Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu uvrstila je i vožnju brodićem na Dunavu.
Jovan Kocmanović, istoričar po obrazovanju nastavnik i turistički vodič po struci, pre nekoliko godina odlučio je da napusti Beograd,dođe u njegov Golubac kome je posvetio dve knjige i upusti se u avanturu koja je danas prerasla u ozbiljan posao.


Uz zanimljive istorijske priče o Golupcu i tvrđavi on vozi domaće i strane turiste Dunavom oko srednjevekovnog utvrđenja i kroz Đerdap. Dobar glas ga je prepručio mnogim turistima i sada umesto jednog ima tri čamca.


          -Vožnja brodićem odvija se od golubačke marine do tvrđave,a razgledamo i jedan deo Đerdapske klisure i te vožnje nisu obične. U toku vožnje moji gosti imaju priliku da od mene čuju razne priče  o Golupcu i  mestima koja vidimo sa reke.To su priče o Golubačkoj tvrđavi,o alasima i starim mostovima koji su sprovodili brodove niz Đerdapsku klisuru,o legendama o poznatoj golubačkoj mušici,o starom hajdučkom blagu koje je davno ovde izgubljeno i za kojim mnogi i danas tragaju. Vožnja Dunavom je  dosta interesatna,jer prolazi kroz veoma zanimljiv ambijent,a pored toga trudim se da mojim pričama to još ulepšam kako bi moji gosti stekli dobar utisak o mojem Golupcu,kaže Jovan Kocmanović,turistički vodić iz ovog grada na Dunavu.


         Naš sagovornik pamti i doživljaje i anegdote prilikom vožnje svojih gostiju,kojih je kako kaže bilo dosta,teško da bih mogao da se seti,ali mu je jedna posebno urezala u pamćenje.
         -Jednom su na vožnju došli muž i žena Rusi. Bili su vidno neraspoloženi, ona namrgođena i gotovo da nisu komunicirali uopšte. Ja sam uočio situaciju i pokušao malo da poboljšam atmosferu, prišao sam im i počeo da pričam neke zanimljivosti o mestu. Međutim, to nije pomoglo. Čim smo ušli u Đerdapsku klisuru situacija se promenila. Žena je počela da se osmehuje i poboljšalo joj se raspoloženje. Oni su vožnju završili nasmejani i srećni. I to je ono što mi se urezalo u pamćenje i što garantujem da će svako osetiti nakon tog obilaska brodićem,priseća se ovog događaja Kocmanović.


         Iako nije baš dobar majstor u kuvanju čuvene Alaske riblje čorbe Kocmanović ipak za neke svoje prijatelje posle vožnje Dunavom može da bude i dobar domaćin.


         Jovan Kocmanović  došao je i na ideju da obogati  ponudu i omogući gostima da dožive zanimljivosti Golupca koje je nemoguće videti sa reke. U ponudi su biciklistički izleti kroz šumu starih Slovena u cilju bolje promocije Golupca i ovog kraja,a svaki njegov izlet propraćen je i pričama koje je sam napisao ili će tek napisati.Sezona za vožnju Dunavom je u zavisnosti od vremena od polovine aprila do kraja septembra.

Domaći turisti vole prirodu, ali ih takođe zanimaju istorija, podaci činjenice i zanimljive priče o Golupcu zato što to doživljavaju kao nešto svoje nešto što je pripadalo njihovim precima i žele sa tim bolje da se upoznaju.
 
Lj.Nastasijević
 



Slične vesti

Paketići za 250 mališana od Turističke organizacije Grada Požarevca

28 Dec 2023, 13:46

Tradicionalna podela paketića najmlađim sugrađanima i ove godine je organizovana u Sportskom centru Požarevac. Podeli paketića…

Za TO zlatibor Turistički cvet, TO Golubac drugo mesto

26 Dec 2023, 15:18

Najznačajnija nagrada u turizmu Srbije „TURISTIČKI CVET“ je dodeljena 38. put najboljima i najzaslužnijima za…

Veliko Gradište prepoznatljiva turistička destinacija u Donjem Podunavlju

4 Dec 2023, 22:55

U Turističkoj organizaciji opštine Veliko Gradište zadovoljni su  realizacijom turističke ponude za ovu…

Postavite komentar



    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

SportČetvrtfinale play off-a SLS: Mladi…

Odbojkaši Mladog radnika u suboru igraju drugu četvrtfinalnu utakmicu play off-a sa …

28 Mar 2024, 13:23

DruštvoU Braničevskom okrugu od početka…

Od septembra prošle godine, kada je pojačan nadzor nad obolevanjem od velikog kašlja,…

28 Mar 2024, 11:36

PolitikaPetković: Odluka o preporuci za…

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je, povodom jučerašnje…

28 Mar 2024, 11:30

Kursna lista