Tulba "čuva" Požarevački mir
   18 Nov 2022, 13:17    Požarevac    SATTV    Marija Vajner


Tulba "čuva" Požarevački mir

Do 2000. godine na brdu Tulba nije bilo nikakvih obeležja Požarevačkog mira. Replika carskog šatora, u kojem je potpisan Požarevački mir 1718. godine, podignuta je na godišnjicu potpisivanja mira, 21. jula 2010. godine.

Značajnu ulogu u izgradnji carskog šatora na Tulbi, imao je Miroljub Manojlović, istoričar, tadašnji direktor “Narodnog muzeja”. Međutim, sporazum nije potpisan na Tulbi, ali je iz drugih razloga ovo mesto izabrano za izgradnju šatora.

Manojlović je  još devedesetih godina prošlog veka, uz pomoć kolega iz Austrije, uspeo da pribavi jedan broj replika litografija, medalja, a sve to se i danas čuva u požarevačkom muzeju. Godine 2010. podignuta je replika carskog šatora gde je smeštena i izložba.

S obzirom na to da su manjkali mnogi autentični predmeti iz tog perioda, Manojlović predlaže da se napravi replika šatora, kao i stola za kojim su sedeli pregovarači, kao i  lutke. Ideja je bila da se kostimima dočara to vreme, ali i simulacijom sedenja pregovarača za stolom. Takođe, napravljene su lutke tadašnjeg Turskog i Austrijskog obezbeđenja.

Replika oslikava jednu moguću scenu kako je izgledalo potpisivanje Mirovnog ugovora na konferenciji. Potpisivanju su prisustvovali i sekretari, tumači i mnogi drugi, tako da je pod šatorom u to vreme, prema slobodnoj proceni, bilo oko 30 ljudi.

Prvenstveno su napravljene plastične lutke, da bi povodom obeležavanja 300 godina od potpisivanja Požarevačkog mira, napravljene lutke od balističkog materijala, koji je donekle veran ljudskom izgledu.
***************
Tekst je nastao u okviru projekta „Sva četiri godišnja doba“, po osnovu Konkursa o sufinansiranju projekata iz budžeta Grada Požarevca, radi ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja u 2022. godini.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.Slične vesti

Narodni muzej u Velikom Gradištu izdao 8 Strip albuma

2 Dec 2023, 16:18

Mesec novembar u Narodnom muzeju u Velikom Gradištu bio je u znaku stripa.U poslednjih desetak godina po rečima durektora…

Golubac dobija Narodni muzej

9 Mar 2023, 14:28

Golubac će u ovoj godini konačno imati svoj Narodni muzej. Ovih dana počeli su radovi na rekonstrukciji postojeće bivše …

Počinju organizovane posete Narodnom muzeju

7 Dec 2022, 12:11

Nakon duže pauze, ponovo počinju organizovane posete Narodnom muzeju u Požarevcu. U četvrtak će biti obeleženo 40 godina…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

Vremenska prognozaPrognoza za utorak, 16. april…

SRBIJA: U utorak stiže promena vremena uz velike temperaturne razlike…

15 Apr 2024, 13:32

KulturaNarodna biblioteka priprema kulturno…

Narodna bibliotaka “Veljko Dugošević” Golubac je centar svih kulturnh dešavanja…

15 Apr 2024, 11:53

PrivredaSubvencije nisu isplaćene na vreme…

Subvencije nisu isplaćene na vreme jer korisnici ne proveravaju eSanduče kažu u Upravi za…

15 Apr 2024, 11:34

Kursna lista