Tržište nekretnina nepredvidivo, ali jedno je izvesno - cene će nastaviti da rastu
   23 Mar 2022, 9:51    Beograd    rts    Elena Marjanović


Tržište nekretnina nepredvidivo, ali jedno je izvesno - cene će nastaviti da rastu

Prošle godine je porastao promet nepokretnosti za 28 odsto u odnosu na 2020. godinu, a potrošeno je skoro 50 odsto više novca, čak više od šest milijardi evra. Zaključeno je blizu 140.000 ugovora. Da li će se taj trend nastaviti i u ovoj godini i koliko će globalni poremećaj tržišta zbog sukoba u Ukrajini uticati i na Srbiju, o tome se govorilo na Sedmoj srpskoj konferenciji o razvoju nekretnina i infrastrukture.Građevinska industrija u velikoj meri zavisi od uvoza, pa se očekuje dalji rast cena nekretnina zbog porasta cena izgradnje, cene uvoznih materijala, ali zbog manjka radnika.

  "Ono što je sasvim izvesno to je da aktuelna geopolitička situacija u svetu apsolutno nije povoljna za investitore i one koji grade komplekse i raznorazne objekte s obzirom da je tržište materijala u potpunosti nepredvidivo. Radna snaga koja je u koroni otišla iz Srbije se sada vraća ali je cena na visokom nivou jer je velika potražnja za radnicima. Ključna stvar je što niko ne može da predvidi šta će biti za dve godine", ukazuje Dušica Gaković iz firme "DEKA inžinjering".

Nebojša Nešovanović iz međunarodne konsultantske kuće CBRE navodi da niko nije siguran koliko će koštati cena gradnje za tri ili šest meseci.

"Za ozbiljno investiranje to je neprihvatljivo. Ono što možemo videti to je usporavanje velikih investicija u kojima učestvuju ozbiljni regionalni ili međunarodni igrači", dodaje Nešovanović.

Mihailo Vesović iz Privredne komore Srbije kaže da u ovom trenutku postoji rizik da će biti izgrađeni kvadrati koje neće imati ko da kupi po ceni po kojoj realno koštaju.

"Onda će kompanije i investitori smanjivati svoj profit s čime ustvari neće moći dalje da reinvestiraju efekte profita koji smo imali u zadnjih sedam godina", kaže Vesović.

Bez obzira na cene kvadrata i do više hiljada evra stanovi se lako prodaju jer mnogi nekretnine vide kao najsigurnije investicije.

"Ljudi sve više sav novac koji mogu da odvoje plasiraju u nekrenine zato što se kroz istoriju i kroz krize pokazalo da je to faktički najsigurnija investicija", napominje Ervin Pašanović ispred Adventis nekretnina.

Promet poslovnog prostora je porastao za 42 odsto u odnosu na 2020. sa istovremenim rastom količine novca od 45 odsto.

Porastao je i promet građevinskog zemljišta - za 40 odsto. Dve trećine prometovanih nekretnina plaćeno je gotovinom.Slične vesti

Samo osam mama u Beogradu zatražilo subvenciju za kupovinu stana - procedura složena, uslovi strogi

25 May 2022, 9:49

Za dva i po meseca, koliko traje prijavljivanje za državnu podršku pri kupovini prvog stana za roditelje beba, do danas…

Kome pripada građevinsko zemljište - starim naslednicima ili investitorima

25 May 2022, 9:43

Za 13 godina primene Zakona o planiranju, kojim je uvedena mogućnost konverzije prava korišćenja u pravo svojine nad državnim…

Velika ponuda, ali i potražnja - bez obzira na cenu za svaki stan se nađe kupac

28 Apr 2022, 10:30

Samo tokom februara u Beogradu je izdato građevinskih dozvola za izgradnju skoro hiljadu i po novih stanova. Trećina gradilišta…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

KulturaKsenija Mitrović najbolja glumica…

Na žalost, usled nepovoljnih vremenskih prilika, sinoćna predstava "Kaštel u jezeru" Narodnog…

26 Jun 2022, 12:41

KulturaOdržan "Festival igre Zlatibor…

U subotu 25. juna 2022. godine na bini na Kraljevom trgu održan je "Festival igre Zlatibor…

26 Jun 2022, 12:31

DruštvoDodeljena priznanja "Vidovdanski…

Vidovdanske kulturne svečanosti održane su  u subotu, 25. juna, u Kulturnom centru na Zlatiboru…

26 Jun 2022, 12:29

Kursna lista