Trotineti brzo ušli u saobraćaj, ali ko zna kad će u zakon
   10 May 2022, 9:06    Beograd    rts    Elena Marjanović


Trotineti brzo ušli u saobraćaj, ali ko zna kad će u zakon

Već nekoliko godina postavlja se pitanje kada će električni trotineti izaći iz sive zone i postati legalno prevozno sredstvo. Čini se da će se pre pešaci navići da se osvrću na svaki neobičan šum iza leđa, nego što će biti donet zakon koji će regulisati gde, kada i kako mogu da se voze trotineti.



Od posla do kuće Jelena ima dva kilometra. Od kada ima trotinet, ne traži parking mesto i za nju nema gužve u saobraćaju. Vožnja trotineta joj je zabavna, pa kada stigne uvek poželi da napravi još jedan krug. Iako je oprezna, nezgode se dešavaju.

  "Imala sam situaciju baš nedavno ovde kod Crkve Svetog Marka. Bila je neka rupa koja je bila u trotoaru, bila je mala, nisam je videla, ali dovoljna da upadne točak trotineta. Ja sam poletela, nisam pala, nisam se povredila, ali je bila opasna. Ja to u šali dovodim u vezu sa sobom. Jedna žena je prolazila tuda, okrenula se prema crkvi i prekrstila se. U smislu - hvala Bogu, preživela je!", priča Jelena Terzić.

Ovakvih nevolja će biti dok trotineti ne izađu iz sive zone zakona o saobraćaju. Većina evropskih zemalja je to regulisala zakonom, pa im ne dozvoljavaju da se kreću biciklističkim stazama i kolovozom. Na ulicama ih je sve više. Nezadovoljni su i vozači trotineta i pešaci.

"Problem električnih trotineta jeste što su oni bešumni. Dakle, nemaju zvuk. Kada se kreću površinama kao što su trotoari gde je veliki broj pešaka pešaci ih ne čuju. Veliki broj nezgoda je sa pešacima", objašnjava Duško Pešić, direktor Agencije za bezbednost saobraćaja.

Ovo sve popularnije prevozno sredstvo, svoje mesto godinama traži u Zakonu o bezbednosti saobraćaja, ali i na ulicama i trotoarima.

Staze za električne trotinete nema, pa su jednaka pretnja svim učesnicima u saobraćaju, kao i oni njima. Za sada postoje samo preporuke i planovi za njihovo regulisanje.

"Smanjivaćemo njihov rizik tako da oni budu tehnički ispravni, da imaju odgovarajuća svetla na sebi, ali i da vozači trotineta nose i odgovarajuću opremu, pre svega da nose kacige i naravno da ograničimo upotrebu. Pre svega da ograničimo sa koliko godina neko može da sedne na trotinet, kako nam ne bi mladi ljudi i deca stradali u saobraćajnim nezgodama", dodaje Duško Pešić.

Dr Dušan Mladenović, profesor Saobraćajnog fakulteta, ukazuje da treba malo vremena da se trotineti uvedu u zakon.


"To je možda jedan član zakona i jedan mali pravilnik koji bi praktično preuzeo elemente iz nekih evropskih regulativa. Problem je u svesti, svest se teško menja. Kada to budemo popravili, sve ovo drugo je vrlo brzo", ističe Mladenović.

Pitanje je koliko brzo će se promeniti svest, a koliko brzo doneti zakon. Do tada, i kao vozači i kao pešaci moramo poštovati najvažnije pravilo - biti oprezan.  



Slične vesti

Počinje izgradnja zelenih stanica - šta vozače električnih automobila čeka na putevima u Srbiji

14 Mar 2024, 9:31

Na auto-putevima u Srbiji uz osam postojećih punjača za električne automobile, postavlja se novih 23. Pored toga, najavljena…

Pravilnik za registraciju trotineta stupio na snagu, vlasnici će od 15. juna morati da imaju nalepnicu

6 Mar 2024, 12:08

Vlasnici električnih trotineta imaju vremena od 5. aprila do 15. juna da izvrše registraciju, nakon čega počinje…

MUP: Zbog težih prekršaja za nedelju dana privremeno oduzeto 11 vozila

29 Feb 2024, 10:20

Saobraćajni policijci oduzeli su 11 vozila od počinilaca težih prekršaja za svega nedelju dana koliko se primenjuje…

Postavite komentar



    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

SportČetvrtfinale play off-a SLS: Mladi…

Odbojkaši Mladog radnika u suboru igraju drugu četvrtfinalnu utakmicu play off-a sa …

28 Mar 2024, 13:23

DruštvoU Braničevskom okrugu od početka…

Od septembra prošle godine, kada je pojačan nadzor nad obolevanjem od velikog kašlja,…

28 Mar 2024, 11:36

PolitikaPetković: Odluka o preporuci za…

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je, povodom jučerašnje…

28 Mar 2024, 11:30

Kursna lista