Troje kandidata iz Srbije nominovano za najbolji naučno - istraživački rad
   27 Feb 2024, 10:00    Beograd    rts    Elena Marjanović


Troje kandidata iz Srbije nominovano za najbolji naučno - istraživački rad

Međunarodna stručna komisija konkursa "International Medis Awards for Medical Research", koja već desetu godinu nagrađuje najveća istraživačka dostignuća lekara i farmaceuta iz država srednje i istočne Evrope, odabrala je 18 finalista, a među njima je čak troje istraživača iz Srbije.


Međunarodna stručna komisija konkursa „International Medis Awards for Medical Research”, koja već desetu godinu nagrađuje najveća istraživačka dostignuća lekara i farmaceuta iz država srednje i istočne Evrope, odabrala je 18 finalista, a među njima je čak troje istraživača iz Srbije.


Komisija je pregledala 242 naučno-istraživačka rada, a kriterijume za nominaciju ove godine zadovoljilo je 148 prijava. Finalisti iz Srbije su istraživači iz oblasti farmacije dipl. farm. Milena Anđelković, oftamologije doc. dr Maja Živković i reumatologije Prof. dr Ana Banko, čiji su radovi objavljeni u prestižnim svetskim naučnim časopisima.


Za učešće u 10. "International Medis Awards for Medical Research" mogli su se prijaviti lekari i farmaceuti koji su svoje naučno-istraživačke radove objavili u uglednim naučnim publikacijama sa faktorom uticaja višim od 1.500. Za nagradu za najbolji istraživački rad takmičili su se lekari i farmaceuti iz devet zemalja Austrije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Hrvatske, Mađarske, Severne Makedonije, Slovenije i Srbije.


Prof. dr Ana Banko iz Instituta za mikrobiologiju i imunologiju, Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu nominovana je za nagradu iz oblasti reumatologije na temu “Uloge markera infekcije Epštajn Bar virusom za remisiju kod reumatoidnog artritisa”.


"Biti finalista na ovakvom međunarodnom konkursu imponuje svakom naučniku. Iako je za naučnika glavna motivacija razumevanje istraživačke misterije i on bi to svakako radio i bez nagrade, kada se ona ipak dobije to predstavlja validaciju značaja dobijenih rezultata i uloženog truda. Naš rad u oblasti reumatologije po prvi put u literaturi pokazuje da regresija bolesti (reumatoidnog artritisa) može da se predvidi detekcijom specifičnih antitela na Epštajn Bar virus. Ovaj podatak baca novo svetlo na interakciju između virusa i domaćina i potencijalnu primenu virusoloških parametara u praćenju ove i drugih autoimunskih bolesti", istakla je finalistkinja prof. dr Banko.


Do 2023. godine na ovaj međunarodni konkurs ukupno je bilo prijavljeno 1.442 važeća rada koje je pregledala stručna komisija, izabrano je 174 finalista i proglašeno 83 pobednika.


Za verodostojnost čitavog konkursa pobrinuo se međunarodni stručni žiri sastavljen od deset članova koji dolaze iz sedam zemalja iz kojih su prijavljeni kandidati. Jedan od njih je i prof. dr Dragoslav Sokić, direktor Klinike za neurologiju Univerzitetskog Kliničkog centra Srbije.


"Imam čast da kao predstavnik Srbije budem član žirija iz oblasti neurologije. Ovaj međunarodni konkurs privukao je veliki broj istraživača sa svojim aktuelnim radovima. Kriterijum za dodelu ove nagrade je da je istraživanje urađeno unutar zemlje iz koje istraživač dolazi i da nema komercijalni sadržaj, odnosno da nije posvećena temi koja ima neki profitni ili neki drugi komercijalni karakter. Prethodne dve godine dobitnik nagrade iz oblasti neurologije su bili doktori iz Srbije", objasnio je prof. dr Sokić.

Prošle godine je to bio dr Ivo Božović, a godinu dana ranije je to bila dr Aleksandra Tomić.


"Ove godine iz neurologije je bio prijavljen 31 rad. Kada se gleda kvalitet tih radova, postoje određeni kriterijumi. Traži se da rad ima ozbiljan stepen inventivnosti i to se posebno nagrađuje dodatnom ocenom. Druga stvar koja se traži od rada jeste da ima praktičan klinički značaj, da se iz toga može izvesti neki zaključak vezan za stanje, dijagnozu ili tretman pacijenta. Kada se sve na kraju oceni, dva rada su se ove godine istikla po kvalitetu. Jedan dolazi od autora iz Mađarske, a drugi rad je došao iz Severne Makedonije. Ko će od ta dva rada biti izabran kao pobednik, kao i ko će biti pobednici u ostalih osam zdravstveno-naučnih oblasti, saznaće se 7. marta u Ljubljani, kada će se održati svečana dodela nagrada", kaže prof. dr Sokić.

foto:piixabaySlične vesti

Begović: Saradnja sa Kinom u istraživanju svemira i na izgradnji lunarne stanice

17 May 2024, 10:38

Ministarka nauke Jelena Begović rekla je za RTS da su sa NR Kinom potpisana dva memoranduma o uključivanju Srbije u istraživanje…

Begović: Čovečanstvo se okreće nuklearnoj energiji, moramo ponovo da imamo stručnjake iz ove oblasti

7 May 2024, 10:23

I u Vladi premijera Miloša Vučevića na čelu Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija je dr Jelena…

Arheološki institut u Beogradu stiče status instituta od nacionalnog značaj

27 Mar 2024, 11:29

Vlada Srbije je usvojila odluku kojom Arheološki institut u Beogradu stiče status instituta od nacionalnog značaja.…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

ZdravljeU Domu zdravlja Golubac 19.maja…

U Golupcu i još  u oko 160 zdravstvenih ustanova širom Srbije u nedelju…

18 May 2024, 13:21

Vremenska prognozaPrognoza za nedelju, 19. maj 2024.

SRBIJA: U nedelju nestabilno i vrlo toplo, ponegde do 30°C u centralnim…

18 May 2024, 12:05

PoljoprivredaIntrgralna zaštita u ratarskoj…

Integralna proizvodnja ne podrazumeva izostavljanje upotrebe pesticida već njihovu ciljanu…

18 May 2024, 9:58

Kursna lista