TRIBINA O ZAVIČAJNOM KULTURNOM NASLEĐU
   18 Mar 2018, 21:38    Veliko Gradište    Sat TV    Ljubiša Nastasijević


TRIBINA O ZAVIČAJNOM KULTURNOM NASLEĐU

-Projekat uključuje 20 osnovnih,srednjih.kao i škola koje obrazuju decu i učenike sa smetnjama u razvoju iz svih krajeva u Srbiji-Obavljena je promocija knjige ,,Veliko Gradište i okolna sela kroz vekove,autora Dušana Stankovića
 
  U organizaciji srednje škole i Narodne biblioteke ,,Vuk Karadžić’’ u Velikom Gradištu  održana je za učenike i njihove nastavnike i profesore Gimnazije tribina na temu ,,Zavičajno kulturno nasleđe’’ i promocija knjige Dušana Stankovića ,,Veliko Gradište i okolna sela kroz vekove’’,u okviru realizacije projekta ,, Podsticanje demokratske kulture u školama u Srbiji’’ Projekat je podržan od  Ministarstva prosvete , nauke i tehnološkog razvoja u saradnji sa Savetom Evrope i Evropskom unijom.


        - Projekat uključuje 20 osnovnih, srednjih, kao i škole koje obrazuju  decu i učenike sa smetnjama u razvoju iz svih krajeva Srbije, a koje su se obavezale da izmene svoju nastavnu praksu, unaprede primenu antidiskriminatornih principa  zasnovanih  na  našim nacionalnim standardima, ali i modelima Saveta Evrope. U toku je realizacija ovog projekta od septembra prošle godine i trajaće dve godine,a podrazumeva niz aktivnosti koje svaka od ovih izabranih škola mora da uradi,kako bi se podsticale određene demokratske kompentencije kod učenika,roditelja i šire loklane zajednice,naglasila je Varina Stojković,profesor  engleskog jezika i koordinator projekta u Gimnaziji.

           Narodna biblioteka ,,Vuk Karadžić’’ i Giimnazija su neodvojivi partneri na mnogobrojnim projektima i raznim aktivnostima,jer obrazovanje i kultura uvek idu zajedno.

          -Meni je veliko zadovioljstvo da je srednja škola Veliko Gradište prepoznala Narodnu biblioteku kao partnera i u ovom projektu,ovo je samo deo projekta ’’Podsticanje demokratske kulture u školama’’,segment ,,Zavičajno kulturno nasleđe’’.S obzirom da je Narodna biblioteka ,,Vuk Karadžić’’ najstarija institucija kulture u opštini Veliko Gradište ona ove godini slavi svoj jubilej-170 godina od osnivanja prvog srpskog čitališta,mi smo mogli da kažemo mnogo toga na koji način i šta sve spada u kulturnu baštinu i na koji način mi to čuvamo i pokušavamo da prezentujemo,rekla je diriktorka biblioteke,Milena Dimitrijević.

            Na tribini na kojoj se govorilo o  zavičajnom kulturnom nasleđu predstavljena je i najnovija knjiuga  Dušana Stankovića ,,Veliko Gradište i okolna sela kroz vekove’’ u kojoj autor predstavlja priče iz loklane istorije.

           -Ovo što se danas ovde desilo jeste predstavlanje ejdne ozbiljne knjige koja zaista predstavlja i jedno i drugo,i nemetarijalno blago koje poseduje ova opština,a i veoma zbačajnu kulturnu baštinu.Naime,to je knjiga Dušana Stankovića koja se zove ,,Veliko Gradište i okolna sela kroz vekove’’,gde sam imao prilike i da pomognem kao saradnik autoru u stvaranju ove knjige,Smatram da je ovo jedan značajan korak u jednom okgromnom istraživačkom poduhvatu,u jednom traganju za pričama iz loklane istorije,istakao je Nenad Mihajlović Goja,profesor istorije u Gimnaziji.


          Autor Dušan Stanković iz Kusiće kod Velikog Gradišta radio je godinu dana na istraživanju i prikupljanja podataka za građu  ove svoje najnovije knjige,koja je 17 po redu,


          -Prvo sam radio knjige o cvećarstvu,pa onda o Velikom Gradištu i sada ovu zadnju. Suština ove knjige je predstavljanje istorije sela ovog kraja,jer mi u školama učimo o Engleskoj,Francuskoj,Američkoj i malo o Srpskoj istoriji,  a najmanje o našem kraju.Ova moja knjiga je ustvari istorija naše opštine Veliko Gradište,jer nismo ni svesni od kada i koje sve živeo na ovim prostorima. U knjizi sam prikazao da su Veliko Gradište i Ram bili raskrnica civilizacije,kaže autor Dušan Stanković.

        

  Tribina na temu ,,Zavičajno kulturno nasleđe’’ i promocija najnovije knjige Dušana Stankovića ,,Veliko Gradište i okolna sela kroz vekove’’, za građane održana je i u Narodnoj biblioteci ,,Vuk Karadžić’’ u ovom gradu na Dunavu.
                                                                       Lj.Nastasijević



Slične vesti

Udruženjima građana i crkvama pet miliona za programe od javnog interesa

19 Mar 2024, 12:43

Udruženja građana i crkve dobila su ukupno 5.000.000 dinara za realizaciju projekata i programa od javnog interesa. Ugovori…

Sedam udruženja realizovaće programe vredne oko pet miliona dinara

16 Mar 2024, 12:25

Grad Požarevac će i ove godine sufinansirati projekte i programe za socijalno uključivanje Roma i Romkinja Grada Požarevca.…

Golubačkim komunalcima 12 miliona dinara za izgradnju komunalne infrastrukture

20 Feb 2024, 13:44

Opština Golubac dobila je bespovratna sredstava u iznosu od 7. miliona  dinara u okviru Programa podrške…

Postavite komentar



    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

SportČetvrtfinale play off-a SLS: Mladi…

Odbojkaši Mladog radnika u suboru igraju drugu četvrtfinalnu utakmicu play off-a sa …

28 Mar 2024, 13:23

DruštvoU Braničevskom okrugu od početka…

Od septembra prošle godine, kada je pojačan nadzor nad obolevanjem od velikog kašlja,…

28 Mar 2024, 11:36

PolitikaPetković: Odluka o preporuci za…

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je, povodom jučerašnje…

28 Mar 2024, 11:30

Kursna lista