Tri violine Jana Nemčeka ustupljene odelenju u Velikom Gradištu Muzičke škole Stevan Mokranjac iz Požarevca
   28 Oct 2020, 19:09    Veliko Gradište    SO Veliko Gradište    Ljubiša Nastasijević


Tri violine Jana Nemčeka ustupljene odelenju u Velikom Gradištu Muzičke škole Stevan Mokranjac iz Požarevca

Izdvojenom odelenju u Velikom Gradištu  Muzičke škole ,,Stevan Mokranjac’’ iz Požarevca svečano su predate tri violine poznatog graditelja ovog instrumenta Jana Nemčeka iz Kovačice .Ove violine ustupio je  Fond “Vlastimir Pavlović Carevac“ koji ih je dobio na poklon povodom prošlogodišnjeg, jubilarnog, 25. Muzičkog festivala “Carevčevi dani“.

Na maloj svečanosti, u prisustvu direktora Muzičke škole, Zorana Marića, načelnice Opštinske uprave opštine Veliko Gradište, Sanje Stojadinović, i predsednika Fonda, Miroslava Stojkovića, čuli su se i zvuci ovog prefinjenog instrumenta u izvođenju profesorke ove škole.

  -Muzička škola u Velikom Gradištu već preko 20 godina egzistira.“, podsetio je direktor Marić, navodeći da je prostor izdvojenog odeljenja adaptiran desetogodišnjim ulaganjem opštine, ali da se uskoro očekuje kompletno uređenje zgrade iz sredstava Agencije za javna ulaganja Republike srbije čime će zgrada škole postati, kako je rekao, moderna, vrhunska i jedna od lepših u Srbiji.

  -Opština Veliko Gradište je jedan svetao primer ulaganja u škole. I ove tri violine, vrlo vredne su poklon opštine i Fonda “Vlastimir Pavlović Carevac“ Muzičkoj školi jer mi činimo napore da ovde razvijemo klasu violine. Svake godine, za Dan škole dobijemo po jedan vredan instrument – do sada smo dobili saksofon, klarinete, flaute, violine dok je deo instrumenata iz osnovnog fonda centralne škole. Kupili smo i jedan zaista vredan koncertni klavir, u planu je da se kupi još jedan. Kad dobijemo i zgradu ovo je biti svojevrstan kulturni centar – na spratu je predviđena i mala koncertna sala koja će služiti školi i gradu.

          -Fond “Vlastimir Pavlović Carevac“ osnovan je pre nekoliko godina, odlukom Skupštine opštine Veliko Gradište, sa ciljem da čuva ime, lik i delo Vlastimira Pavlovića Carevca i da neguje narodnu muziku na temeljima osnovnih vrednosti srpske narodne umetnosti.“, rekao je predsednika Fonda, Stojković. On je podsetio na plemenito delo Jana Nemčeka koji svake godine pobedniku “Carevčevih dana“ poklanja vrednu violinu, a prošle godine i ovom fondu tri izuzetna primerka koje će, od danas, koristiti polaznici Muzičke škole.


Muzička škola usko je vezana i za Festival “Carevčevi dani“ u čiji rad je od početka uključena kroz održavanje Kampa violinista u Kostolcu, učestvovanje u žiriju i Savetu festivala i drugim aktivnostima.Slične vesti

Klasika u fokusu na letnjoj sceni Muziče škole

3 Oct 2020, 12:52

dquo;Klasika u fokusu“je naziv koncerta koji je izveden na letnjoj sceni Muzičke škole „Stevan Mokranjac“…

UČENICI MUZIČKE ŠKOLE IZ POŽAREVCA IZVODE BAJAGINU PESMU

30 Apr 2020, 11:35


PROFESOR  MUZIČKE ŠKOLE „STEVAN MORKANJAC“IZ POŽAREVCA  BOJAN STEVIĆ ZAJEDNO SA SVOJIM UČENICIMA OBRADIO JE BAJAGINU…

ROLINGSTONSI OBJAVILI SINGL POSLE OSAM GODINA POSVEĆEN NASTALOJ KRIZI ZBOG KORONA VIRUSA

24 Apr 2020, 11:23

quot;Rolingstonsi" su, posle pauze od osam godina, objavili novi singl – "Living In A Ghost Town",…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoDezinfekcija javnih površina I…

Dobrovoljno vatrogasno društvo Golubac u skladu sa propisanim merama Vlade Republike…

27 Nov 2020, 14:06

ZdravljeZZJZ Požarevac: 137 novoobolelih

Prema izveštaju Zavoda za javno zdravlje Požarevac do 13 časova još 137 slučajeva…

27 Nov 2020, 12:50

SportDve zlatne kacige za mladog Požarevljanina

Mladi Požarevljuanim Uroš Stevanović, šest godina šampion u kartingu,…

27 Nov 2020, 12:49

Kursna lista