Tri violine Jana Nemčeka ustupljene odelenju u Velikom Gradištu Muzičke škole Stevan Mokranjac iz Požarevca
   28 Oct 2020, 19:09    Veliko Gradište    SO Veliko Gradište    Ljubiša Nastasijević


Tri violine Jana Nemčeka ustupljene odelenju u Velikom Gradištu Muzičke škole Stevan Mokranjac iz Požarevca

Izdvojenom odelenju u Velikom Gradištu  Muzičke škole ,,Stevan Mokranjac’’ iz Požarevca svečano su predate tri violine poznatog graditelja ovog instrumenta Jana Nemčeka iz Kovačice .Ove violine ustupio je  Fond “Vlastimir Pavlović Carevac“ koji ih je dobio na poklon povodom prošlogodišnjeg, jubilarnog, 25. Muzičkog festivala “Carevčevi dani“.

Na maloj svečanosti, u prisustvu direktora Muzičke škole, Zorana Marića, načelnice Opštinske uprave opštine Veliko Gradište, Sanje Stojadinović, i predsednika Fonda, Miroslava Stojkovića, čuli su se i zvuci ovog prefinjenog instrumenta u izvođenju profesorke ove škole.

  -Muzička škola u Velikom Gradištu već preko 20 godina egzistira.“, podsetio je direktor Marić, navodeći da je prostor izdvojenog odeljenja adaptiran desetogodišnjim ulaganjem opštine, ali da se uskoro očekuje kompletno uređenje zgrade iz sredstava Agencije za javna ulaganja Republike srbije čime će zgrada škole postati, kako je rekao, moderna, vrhunska i jedna od lepših u Srbiji.

  -Opština Veliko Gradište je jedan svetao primer ulaganja u škole. I ove tri violine, vrlo vredne su poklon opštine i Fonda “Vlastimir Pavlović Carevac“ Muzičkoj školi jer mi činimo napore da ovde razvijemo klasu violine. Svake godine, za Dan škole dobijemo po jedan vredan instrument – do sada smo dobili saksofon, klarinete, flaute, violine dok je deo instrumenata iz osnovnog fonda centralne škole. Kupili smo i jedan zaista vredan koncertni klavir, u planu je da se kupi još jedan. Kad dobijemo i zgradu ovo je biti svojevrstan kulturni centar – na spratu je predviđena i mala koncertna sala koja će služiti školi i gradu.

          -Fond “Vlastimir Pavlović Carevac“ osnovan je pre nekoliko godina, odlukom Skupštine opštine Veliko Gradište, sa ciljem da čuva ime, lik i delo Vlastimira Pavlovića Carevca i da neguje narodnu muziku na temeljima osnovnih vrednosti srpske narodne umetnosti.“, rekao je predsednika Fonda, Stojković. On je podsetio na plemenito delo Jana Nemčeka koji svake godine pobedniku “Carevčevih dana“ poklanja vrednu violinu, a prošle godine i ovom fondu tri izuzetna primerka koje će, od danas, koristiti polaznici Muzičke škole.


Muzička škola usko je vezana i za Festival “Carevčevi dani“ u čiji rad je od početka uključena kroz održavanje Kampa violinista u Kostolcu, učestvovanje u žiriju i Savetu festivala i drugim aktivnostima.



Slične vesti

Srbiju će na Evrosongu u Malmeu predstavljati Teja Dora!

3 Mar 2024, 9:16

Pobednik ovogodišnje „Pesme za Evroviziju“ je Teja Dora sa pesmom „Ramonda“. Teja Dora je…

Poznati svi finalisti "Pesme za Evroviziju"

1 Mar 2024, 12:04

U drugom polufinalu „Pesme za Evroviziju 2024“. nastupilo je 14 takmičara, a najboljih osam, boriće se za pobedu…

Di-džej žurka muzika devedesetih na Stadionu malih sportova

4 Aug 2023, 10:41

Muzika devedesetih se pamti po velikom broju hitova, posebno dens žanra. Naravno, pamte je nešto stariji sugrađani,…

Postavite komentar



    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoDva nova leka za multipla sklerozu…

Na novoj listi lekova koji se izdaju o trošku države i koju je nedavno usvojila Vlada…

18 Mar 2024, 12:31

EkonomijaPolaganje kamena temeljca nove…

Za izgradnju nove fabrike japanske kompanije JFE "Šoji Srbija" vrednosti…

18 Mar 2024, 12:29

DruštvoPrevencija i rana dijagnostika…

Mart je mesec posvećen borbi protiv maligniteta. Rak pluća, rak dojke i rak debelog creva…

18 Mar 2024, 12:03

Kursna lista