TRI DECENIJE JEDRILIČARSTVA  U GOLUPCU
   4 Feb 2019, 13:11    Golubac    Ljubiša Nastasijević


TRI DECENIJE JEDRILIČARSTVA U GOLUPCU

Reka Dunav, povoljni vetrovi i bogata flora i fauna pružaju dobre uslove što je Golubac već tri decenije centar sportova na vodi u Srbiji kao i Istočnoj Evropi.

Reč je o ekološki zdravoj i čistoj regiji, s velikim mogućnostima za aktivan odmor, i dobrih prirodnih uslova za sportove na vodi, ribolovni i lovni turizam kao i proizvodnju zdrave hrane, za domaću i inostranu trpezu. Centar Srbije i sveta u sportskom ribolovu i sportovima na vodi, jedinstvena turistička ponuda omogućiće, zahvaljujući plovnom Dunavu, brže spajanje ovog dela Srbije sa Evropom, gde opština Golubac ovde vidi svoju razvojnu šansu u Braničevskom okrugu i Donjem Podunavlju.

             Golubac je već tri decenije pravi srpski centar za sportove na vodi posebno u jedrenju.Dunav kod Golupca širok je oko sedam kilometara a vetrovi skoro nikad ne prestaju što stvara Idealne uslove za razvoj jedriličarstva,pa u toku   godine Jedriličarski savez Srbije koji ima svoj centar u ovom gradu na Dunavu  organizuje razna takmičenja u jedrenju na vodu kao i školu jedrenja.Zato u cilju razvoja turizma opština Golubac daje punu podršku razvoju sportova na vodi,posebno jedrenju.
           -Ovde je  Dunav najširi u svom toku i pruža dobre uslove za razvoj sportova na vodi.Otvaranjem jedriličarskog centra  od strane Jedriličarskog saveza Srbije za Golubac je od velikog značaja,jer je ovde tokom godine prisustno veliki broj mladih koji se bavi sportovima na vodi,poserbno jedrenjem.Golubac pruža dobre uslove za boravak i odmor turista,posebno onih koji vole reku Dunav,jedrenje i zdravu prirodu.

          Reka Dunav,Golubačka tvrđava,Manastir Tuman i ekološki zdrava priroda su preduslovi za bogatu turističku ponudu ovog kraja,gde ova podunavska opština viidi svoju razvojnu šansu.


          Kroz Golubac prolazi Dunavska biciklistička ruta EuroVelo 6 kojom godišnje prođe od 10 do 15 hiljada biciklista iz Evrope,a ova opština poznata je i po jedrenju jer je Dunav upravo u Golupcu najširi u svom toku. Zbog ovih mogućnosti turistička ponuda ove podunavske Opštine,osim različitim prirodnim i kulturno-istorijskim potencijalima i manifestacijama,okrenuta je i aktivnom odmoru koji  sve više - privlači turiste.

          Ekološki turizam uz pešačenje, biciklizam i planinarenje-Ovaj grad na obali Dunava predstavlja pravi prirodni rezervat, sa Nacionalnim parkom ,,Đerdap’, klisurama, izvorima i vodopadima.Za sve one koji svoj godišnji odmor žele da provedu aktivno za njih je Golubac idealna destinacija.
 
Lj.Nastasijević
 
 



Slične vesti

CEO REGION TRAŽI SEZONCE Broj stranih u Srbiji nepoznat

3 Aug 2019, 13:16

Sve zemlje regiona muče istu muku, kako naći dovoljan broj sezonskih radnika, a među njima i Srbija, koja sada, kao i njeni…

OD 1. JULA U SRBIJI UVEDEN POREZ NA PRIHODE OD SEOSKOG TURIZMA

22 Jul 2019, 14:06

U GRADSKOJ UPRAVI  GRADA POŽAREVCA, ODRŽAN JE  SASTANAK SA REPUBLIČKIM TURISTIČKIM INSPEKTORIMA I LOKALNIM OVLAŠĆENIM…

TURISTIČKA PONUDA VELIKOG GRADIŠTA I U RUMUNIJI

28 Jun 2019, 23:17

Turistička organizacija opštine Veliko Gradište uspešno je predstavila svoju bogatu turističku ponudu…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

KulturaULAGANJE U RAZVOJ KULTURE U OPŠTINI…

Za investicije,socijalna davanjja i subvencije iz budžeta za ovu godinu u opštini Golubac…

20 Aug 2019, 17:31

DruštvoZAŠTITITE SE OD UJEDA KOMARACA…

PRIDRŽAVANJEM NEKIH OSNOVNIH SAVETA MOŽETE ZNATNO SMANJITI RIZIK I ZAŠTITITI SEBE OD…

20 Aug 2019, 14:26

DruštvoNOVI AUTOPUT VOŽD KARAĐORĐE BIĆE…

Novi Šumadijski koridor odnosno autoput "Vožd Karađorđe" biće dug između…

20 Aug 2019, 14:21

Kursna lista