TRGOVINSKA RAZMENA SA RUSIJOM 2,6 MILIJARDI DOLARA U 2017
   14 May 2018, 14:09        RTS    Tatijana Spasojević


TRGOVINSKA RAZMENA SA RUSIJOM 2,6 MILIJARDI DOLARA U 2017

Ukupna trgovinska razmena sa Rusijom u 2017. godini iznosila je 2,6 milijardi dolara, a i dalje se beleži trend rasta izvoza srpskih proizvoda u Rusiju, rečeno je u Privrednoj komori Srbije gde su se okupili predstavici 10 kompanija iz Arhangelske oblasti i domaći privrednici. Taj trend, dodaje Miletić, nastavljen je i u 2018. godini, pa je tako u prvom kvartalu ove godine u Rusiju izvezeno 280,4 miliona dolara proizvoda iz Srbije uz rast od 25,8 odsto.Miletić je naveo i da se očekuje da će u 2018. godini izvoz Srbije u Rusiju, koja je treći trgovinski partner Srbije, biti veći od 1,2 milijarde dolara.Govoreći o investicionom potencijalu Srbije i ulaganju stranih kompanija kojima je omogućen bescarinski plasman proizvoda na tržište Rusije, Miletić je pozvao ruske kompanije da investiraju u Srbiji i koriste preferencijalne trgovinske sporazume koja Srbija ima sa EU, u regionu CEFTA, kao i sa Turskom.Na osnovu sporazuma o slobodnoj trgovini sa Rusijom Miletić kaže da se međusobna bescarinska trgovina odnosi na oko 99 odsto roba.Gubernator Arhangelske oblasti Igor Orlov kaže da je ta ruska oblast zainteresovana za tešnju saradnju sa Srbijom.Navodeći da postoji prostor za unapređenje poslovne saradnje, Orlov kaže da je trgovinska razmena Srbije i Arhangelske oblasti u 2017. godini iznosila 30 miliona dolara, što je kaže izuzetno malo, te da očekuje da će ona biti za 20 miliona dolara veća.Naveo je da Arhangelska oblast ima razvijeno ribolovstvo i kosmonautiku i da je jedina ruska provincija bogata dijamantima, a da prerađuje i naftu i gas.Orlov je istakao da su predstavnici 10 kompanija iz te ruske oblasti zainteresovani za saradnju sa srpskim privrednicima u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije, preradu drveta i proizvodnju nameštaja, a da su trgovinski lanci zainteresovani za plasman srpskih prehrambenih proizvoda na teritoriji te ruske oblasti.saradnje Srbije i Rusije energetika, saobraćaj i infrastruktura, ali i da više pažnje treba obratiti i na saradnju među malim i srednjim preduzećima.
Najavio je da će pripverdnici iz Arhangelske oblasti biti u Srbiji nekoliko dana, što će im omogućiti da uspostave kontakt sa srpskim privrednicima."Srbija bi mogla da bude dobra karika koja povezuje Evropu i Rusiju", naveo je Hripunov.Kaže i da je saradnja u oblasti inovacija i startapova još jedan potencijal za poslovnu saradnju poslovnih ljudi Srbije i Rusije.
 
 
 Slične vesti

ČADEŽ: MERE VLADE POGODILE U CENTAR, SAČUVALI SMO EKONOMIJU ZEMLJE

30 Apr 2020, 14:53

Predsednik Privredne komore Srbije kaže za RTS da je oko 400 firmi radilo i tokom vanrednog stanja. Dodaje da su mere Vlade…

MALI POZVAO PRIVREDNIKE DA SE PRIJAVE ZA PORESKE OLAKŠICE I FINANSIJSKU POMOĆ

14 Apr 2020, 12:33

Ministar finansija Siniša Mali pozvao je privrednike da se prijave za korišćenje olakšica iz Programa…

KUPUJMO LOKALNO, PODRŽIMO JEDNI DRUGE, OSNAŽIMO NAŠU ZAJEDNICU

10 Apr 2020, 13:01

INCIJATIVA POD NAZIVOM "LOKALNI PAZAR"  POKRENUTA OD STRANE   REGIONALNE RAZVOJNE AGENCIJE „BRANIČEVO-PODUNAVLJE“ …

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoSesije za poslodavce - sve o subvencijama,…

Nacionalna služba za zapošljavanje - Filijala Požarevac organizuje sesije sa poslodavcima…

13 Apr 2024, 12:19

DruštvoUčenici Ekonomsko-trgovinske škole…

Ema Mišić, Sofia Urošević i Mihailo Stanković osvojili su prvo mesto na takmičenju,…

13 Apr 2024, 12:14

DruštvoPojačana kontrola saobraćaja uoči…

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije, u periodu…

13 Apr 2024, 11:57

Kursna lista