Trendovi na društvenim mrežama u 2021.
   31 Mar 2021, 10:07        SatTv    Srbijanka Stanković


Trendovi na društvenim mrežama u 2021.

Možda jedina pozitivna stvar pandemije prouzrokovane virusom COVID-19 je razvoj digitalizacije. Čak i oni koji su mislili da je nemoguće preusmeriti biznis na online kanale i zaposlene na rad od kuće, uspeli su da se organizuju. Slobodno možemo reći da je 2020. godina bila prekretnica u oblasti digitalizacije i da su društvene mreže još više dobile na značaju. I dok su mnogi zaposleni zabrinuti za svoja radna mesta, specijalisti za društvene mreže zadovoljno trljaju ruke. Sve više je otvorenih pozicija za menadžere na društvenim mrežama, pisce sadržaja, stručnjake za optimizaciju i WordPress, oglašavanje na Guglu, itd. Ako želite da se prekvalifikujete za neko od ovih zanimanja, upoznajte se u nastavku teksta kakvi su trendovi na društvenim mrežama u 2021. godini i šta je sve potrebno da znate da biste mogli da se bavite social media marketingom.
 

Video potpuno preuzima tron


Trend dominacije videa u odnosu na fotografiju će se nastaviti i tokom 2021. godine. Live video postaje sve popularniji način interakcije na mrežama. Osim već poznatih uključenja uživo na Fejsbuku i Instagramu, Tviter, Jutjub i Linkedin počeli su da prate taj trend. Dobro razmislite pre nego što objavite video na mrežama. Ako na mreže objavljujete video koji ne ide uživo, potrudite se da dodate titl. Mnogi korisnici isključuju zvuk, a da biste zaustavili njihov palac baš na vašoj objavi, poslušajte naš savet. Osim toga, napišite scenario za svoj video, montirajte ga i objavićete kvalitetniji sadržaj na feed-u. Ne morate biti profesionalac! Postoje brojne aplikacije za editovanje video sadržaja za početnike, kao na primer InShot.
 

Story dominira naspram bloga


Priča (eng. Story) je interaktivni sadržaj, konkretan, koncizan i opuštajuć. Kao takav, preti da će potpuno potisnuti blog. Ljudima nedostaje vremena i sve više se okreću kratkim sadržajima zabavnog karaktera. Osim priča na Instagramu, Fejsbuku i Linkedinu, kratki Tik Tok videi postaju sve popularniji. Da bi parirao kineskom gigantu, Instagram je nakon ne baš tako uspešnog IGTV formata plasirao Reels.

 

Tik Tok ili Instagram ReelsU martu 2021. konačno je u Srbiju stigao Instagram Reels. Ovaj video format za razliku od Priče, ne gubi se nakon 24 sata sa profila. Možete ga podeliti na samom feed-u, na Reels feed-u i na svojoj Priči. Druga prednost je mogućnost deljenja od strane drugih korisnika. Priču može podeliti samo onaj ko je na njoj tagovan (dobro poznatim pravilom – ludo a plus korisnično ime, npr. @korisnik1), dok Reels može bilo ko podeliti u Storiju, poslati direktno u inbox ili van Instagrama.

Ako se pitate da li je bolje da snimate Tik Tok videe ili Instagram Reels, odgovor potražite u ciljnoj grupi. U svetu trenutno ima oko 800 miliona korisnika Tik Toka, od koji 41% čine mlađi od 24 godine. Instagram je dostigao skoro milijardu korisnika od kojih je 29% mlađih od 24 godine. Sponzorisanje postova na Tik Toku je skupo, a Reels još nema opciju „sponsored“. To znači samo jedno – kvalitet sadržaja je najbitniji za interakciju vaših korisnika na obe mreže.

 

Angažovanje influensera i buđenje nostalgijeDominantni influenserski kanali i tokom 2021. godine ostaće Instagram i Jutjub, ali će se sve više u reklamiranje brendova uključiti Tik Tok. Brendovi će biti sve više fokusirani sa promociju preko influensera, jer iskustvo koje dele sa pratiocima je najsličnije tradicionalnoj preporuci. Iz tog razloga, mnogi brendovi biraju influensere kao zaštitna lica. Uz prepoznatljiva lica na društvenim mrežama, brendovi se okreću buđenju nostalgije kroz oživljavanje tradicionalnih ambalaža i retuširanje starih, dobro poznatih reklama. Ako se pitate kako pronaći posao u doba pandemije, možete razmisliti o tome da uplovite u influenserske vode. 
 

Trendovi na društvenim mrežama u Srbiji


Trendovi na društvenim mrežama u Srbiji idu u korak sa svetskim trendovima. Tokom prethodne godine broj korisnika Fejsbuka u Srbiji dostigao je 3,1 milion, Instagrama 2,3 miliona, LinkedIna 910.000, dok su i dalje vodeće mreže YouTube (4,6 miliona korisnika) i Viber (4,4 miliona korisnika). Trend rasta nastaviće se i tokom 2021. godine, a stručnjaci veruje da će Tik Tok preći milion korisnika. Po broju korisnika društvenih mreža, Srbija se nalazi na prvom mestu u regionu.

Koliko je veliki uticaj društvenih mreža u Srbiji govori podatak da su za trećinu online populacije ključni izvor vesti. Trend informisanja preko društvenih mreža u Srbiji je veći od trenda u Evropi. Glavna informativna društvena mreža ostaje Fejsbuk, a u Srbiji se koristi kao izvor vesti dvostruko više u odnosu na svetski prosek.

Pandemiji koronavirusa se još ne nazire kraj, a da ne biste izgubili korak sa razvojem digitalizacije, korisno je pratiti redovno trendove na društvenim mrežama.Slične vesti

Tviter - najmoćniji tinejdžer kojeg političari pokušavaju da kidnapuju

15 Jul 2022, 9:53

Najmoćniji šesnaestogodišnjak na svetu, najpoznatiji i najbogatiji - zove se Tviter. Rođen je na današnji…

Kada dođe do sajber napada u kompaniji traži se krivac - ko je sve odgovoran

5 Jul 2022, 9:42

Niko nije imun na sajber napad, odnosno internet prevare - i velike i male kompanije, pa i pojedinci mogu biti žrtve ovakve…

Brišite bivše partnere sa mreža, savetuju psihoterapeuti

3 Jun 2022, 10:59

Za mnoge postoji dilema da li u vrituelnom svetu zadržati bivše partnere kao prijatelje i pratioce ili je sasvim u redu…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoNova šansa za zaposlenje

Potpisan Ugovor o saradnji sa organizacijom „HELP“ o sprovođenju projekta „Pomoć…

10 Aug 2022, 12:27

Servisne informacijeLPA radi i ove subote

Lokalna poreska administracija obaveštava da će  zbog dospeća za plaćanje trećeg…

10 Aug 2022, 12:18

EkonomijaKoliko su realni zahtevi da Vlada…

Zbog dvocifrenog rasta cena, Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata nedavno je uputila…

10 Aug 2022, 11:36

Kursna lista