TOPLO VREME I VISOKE TEMPERATURE UGROŽAVAJU VOĆNJAKE
   1 Feb 2018, 22:09    Golubac    Sat TV    Ljubiša Nastasijević


TOPLO VREME I VISOKE TEMPERATURE UGROŽAVAJU VOĆNJAKE

Temperature iznad proseka  u januara,neuobičajene za ovo doba godine, kod  voćara i poljoprivrednih proizvođača  u opštini Golubac izazivaju  sumnju da li i kakve posledice mogu ostaviti na voće i ratarske kulture.Golubački voćari strahuju da im se ne ponovi prošla godina kada su u svojim voćnjacima i vinogradima imali velike štete od mraza.
 
Visoke temperature mogu negativno da se odraze na stanje u voćnjacima. Zbog toga je neophodno da voćari što pre krenu sa zaštitom svojih voćnjaka.
– Zbog visokih temperatura, koje su prethodnih dana iznosile i više od 20 stepeni, može doći do prevremenog otvaranja cvetnih pupoljaka. Da bi koliko-toliko sprečili prevremeno otvaranje pupoljaka neophodno je tretiranje voćnjaka. Voćarima se preporučuje da tretiranje vrše mešavinom plavog kamena i kreča, kažu stručnjaci i  i dodaju da se nakon ovog tretiranja sprečava prevremeno otvaranje cvetnih pupoljaka za najmanje sedam do deset dana.
Prema njihovim rečima, tretiranje se može vršiti čim temperatura bude veća od pet stepeni.


         Potpuno blaga zima, u proseku sa daleko višim temperaturama nego što je uobičajno po rečima golubačkih stručnjaka utiče na period zimskog mirovanja kod biljaka. Prema njihovim predviđanjima , najverovatnije isto vreme očekuje nas i u ovom mesecu  što može da izazove štete u razvoju kontinentalnih biljaka, odnosno voća.


        U svakom slučaju voćkama ovaj režim ne odgovara. Sigurno da period mirovanja nije potpuno adekvatan za kontinentalne vrste voćaka, ali i pored svega ne bi trebalo da bude velikih šteta, imajući u vidu da su noći dosta hladne, da neki dnevni trendovi i povremena zahlađenja ipak usporavaju neko bitno buđenje biljaka iz dubokog zimskog mirovanja .   

  
         Za neke vrste kao što je kajsija i breskva možda će i  imati posledice, ipak najveći broj kontinentalnih vrsta ne bi trebalo da trpi štetu. Mada je rano prognozirati sada, ne znamo kakvo će biti vreme Ako se nastavi sa ovim trendom, posebno u februaru, i posle u martu ako budu padale temperature ispod nule, tek tada može biti velikih šteta,upozoravaju stručnjaci. Od presudne je važnosti da su voćnjaci dobro pripremljeni, odnosno da su u fazu zimskog mirovanja ušli potpuno snabdeveni hranljivim materijama, da vlaga koja se nakupila tokom jeseni i zimskog perioda bude dovoljna da omogući da se jesenas dodata mineralna i organska đubriva rastvore i otpremi preko korenovog sistema u nadzemne delove voćaka, odnosno čokote vinove loze.


         -Od kako smo ušli u zimu, od početka decembra, vremenske prilike su veoma promenljive, često se smenjuju toplo i hladno vreme, imali smo možda jedan stabilniji period krajem decembra i početkom januara toplog vremena sa nadprosečno visokim temperaturama.


Međutim od 10. januara ponovo smo se vratili u režim promenljivog vremena, koji je nastavljen i do kraja  meseca ,gde je bilo  čestih naoblačenja sa kišom i snegom. Prema prtognozama agrometeorologa u ovom mesecu februaru sledi nastavak  sa nadprosečno visokim temperaturama od 10-12 stepeni, a onda  nekoliko uobičajnih hladnih dana i pad temperature. Moguće je, da će i u martu biti snega,smatraju stručnjaci golubačke opštine.
 Lj.Nastasijević
 
 
 
 



Slične vesti

Prognoza za subotu, 30. mart 2024.

29 Mar 2024, 11:28

SRBIJA: U subotu pretežno sunčano i vrlo  toplo za ovo doba godine. Vetar slab do umeren južni.…

Prognoza za petak, 29. Mart 2024.

28 Mar 2024, 10:49

SRBIJA: U petak pretežno sunčano sa malo oblaka popodne i toplije nego u četvrtak. Vetar slab…

Prognoza za četvrtak, 28. mart 2024.

27 Mar 2024, 12:44

SRBIJA: U noći sreda ka četvrtku padaće kiša uz premeštanje kišne zone od jugozapada ka severoistoku.…

Postavite komentar



    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

KulturaPrvi međunarodni festival savremenog…

Arheološki park Viminacijum biće domaćin prvog međunarodnog festivala savremenog plesa…

29 Mar 2024, 14:28

DruštvoZavršena druga faza rekonstrukcije…

Saša Pavlović gradonačelnik Požarevca sa saradnicima, obišao je radove na Muzeju…

29 Mar 2024, 14:18

DruštvoMladost, svetlost dobrote - humanitarni…

Pod sloganom „Mladost, svetlost dobrote“, održan je još jedan tradicionalni…

29 Mar 2024, 13:36

Kursna lista