Top 5 najboljih filmskih postera ikada
   30 Dec 2020, 10:24        SatTv    Tyler Durden


Top 5 najboljih filmskih postera ikada

U filmovima svakodnevno uživa ogroman broj ljudi celog sveta. Mnogi filmovi izmenili su svest ljudi, davali odgovore i komentare na trenutna socijalna dešavanja, bili predmet brojnih kontroverzi, odnosno - aktivno menjali svet.
Neki filmovi obeležili su život brojnim generacijama i ostali im zauvek u sećanju.

Međutim, iako možda na prvi pogled to nije očigledno, postoji još mnogo elemenata povezanih sa samim filmom, koji nam se ureže duboko u sećanje, a da toga nismo ni svesni. Takvi su na primer muzika iz filma, ali i - posteri koji ih najavljuju!


Šta karakteriše dobar poster za film?


Posteri za filmove služe u svrhe vizuelnog tizera, kojim treba da privuče pažnju potencijalnih gledaoca, preko ekrana ili ispred vrata bioskopa. Ako dobro razmislite, sigurno se sećate nekih od postera vaših omiljenih filmova. To je znak da su dizajneri uradili dobar posao!

Dobar poster za film treba da bude autentičan, prepoznatljiv i da uspešno odigra funkciju najave. Naime, on treba da vizuelno nagovesti o tome kakav film gledaoci mogu da očekuju, ne otkrivajući previše. Baš kao i naslov, odnosno video za najavu filma.

Uspešno izveden poster za film, privući će ne samo nove gledaoce, već i gledaoce koji su ljubitelji žanra, budući da to znači da je uspešno iskomunicirao radnju i stil filma. Dobar poster za film, može biti i sjajan detalj za uređivanje doma, naročito filmoljubaca, a kopirnica Beograd vrši usluge štampe postera svih formata.

Ovo može biti i sjajan poklon za sve ljubitelje filmova, a u nastavku teksta, predstavljamo vam naš odabir 5 najboljih filmskih postera ikada, tako da ukoliko se vaš omiljeni film nađe na spisku, možete iskoristiti ideju i ukrasiti vaš, ili dom vaših prijatelja fantastičnim posterom koji će pokazati da ste pravi obožavalac sedme umetnosti.


#1 Petparačke priče (Pulp Fiction) - Kventin Tarantino


Ovaj poster je moguće i jedan od najpoznatijih na svetu, budući da je njegov dizajn korišćen iznova i iznova u komercijalne svrhe, pa je tako štampan na majicama u nebrojanim tiražima, kao i drugim predmetima poput šolja, novčanika i slično.

Na posteru vidimo Umu Turman okruženu cigaretama i pištoljem, sa položenom rukom na oštećenom stripu, koji ukazuje na samu tematiku filma koja je bogata nasiljem, drogom i lascivnim sadržajem.

Sam poster je urađen u stilu stripa, imajući u vidu smeli, podebljani, jarko žuti font, koji bi trebalo da nam ukaže na mogućnost očekivanja stripske radnje u filmu koji prevazilazi granice realnog, i koketira sa crnim humorom, koji je karakteristična forma komunikacije u svetu stripa.


#2 Američka lepota (American Beauty) - Sem Mendez


Poster za film Američka lepota, predstavlja paradigmu uspešnog filmskog postera. On u je urađen u minimalističkom maniru, te sa najmanje moguće elemenata komunicira mnogo toga.

Ako imamo u vidu da je sam film dobio ime po vrsti ruže koja raste u Americi, za koju je specifično to što brzo truli u korenu, onda nam je očigledna genijalnost ovog postera.

Naime, uz jednostavan natpis “pogledaj bliže”, izostavljajući koren ruže iz kadra, ovaj poster jasno komunicira tematiku filma, a to je da - naizgled savršena nuklearna američka porodica i američki san, iako deluju idealno u svojoj suštini kriju mnogo mračnih tajni i problema.

Mlado žensko telo iza ruže, komunicira i tematiku žali za mladosti, kao i preispitivanje pedofilije, ali i centralnu temu filma - krize srednjih godina, koja se manifestuje kroz prethodno dve pomenute teme.#3 E.T the Extra - Terrestrial - Stiven Spilberg


Poster za film E.T, po mišljenjima mnogih, jedan od najboljih filmova sveta, poznatog reditelja Stivena Spilberga, jasno aludira na Mikelađelov rad oslikan na svodu Sikstinske kapele - “Stvaranje Adama”.

Ovo jasno reflektuje filmsku alegoriju na religiju, koju mnogi kritičari vide u ideji da je ljubav i vera spasila vanzemaljca, koji je odbačen od javnosti.

Spilberg je porekao ove religijske insinuacije, pa je poster kasnije zamenjen posterom na kome se vidi leteći bicikl ispred ogromnog meseca, međutim, za sve prave fanove ovog filma, prvi poster je onaj pravi, a po mišljenju mnogih kritičara i onaj koji mnogo bolje komunicira tematiku filma.


#4 Vrtoglavica (Vertigo) - Alfred Hičkok


Nema sumnje da je Vrtoglavica, jedan od najznačajnijih filmova svih vremena, a ujedno je poster za ovaj film jedan od najprepoznatljivijih na svetu. Dizajner ovog postera se takođe držao pravila minimalizma, te je dizajn sveden, u svega 3 boje, od kojih su dve - crna i bela, sa dominantnom narandžastom bojom.

Na njoj je prikazan čovek obojen u crno, unutar spirale, koji juri za siluetom žene, odnosno forme, predstave, ideje o njoj. Ovo savršeno komunicira radnju filma, a i vešto, u svega nekoliko skica, prenosi ton i mesta iz filma, poput kružnih stepenica.

#5 U divljini (Into the wild) - Šon Pen


Film u kome se Šon Pen, reklo bi se veoma uspešno, oprobao kao režiser ujedno krasi i sjajan poster, koji odlično komunicira radnju i tematiku filma. Naime, vidimo glavnog glumca kako sedi na kamp-kolima, okružen prelepom prirodom Aljaske, gledajući u daljinu.

Centralna tema filma, rađenog po istoimenoj knjizi, jeste preispitivanje sopstvene uloge u savremenom društvu, odricanje materijalnog sveta, zarad autentičnog iskustva i života u skladu sa urođenim. Radnja se dešava u Aljaskoj, koja je jedna od država koja plaća svojim stanovnicima da u njoj žive.

Postajavljajući centralnog lika na vrh olupine kamp prikolice, poster komunicira prevazilaženje materijalnih tvorevina civilizacije, koji su šuplji i prazni, te nadilaženje istih, otvorenošću ka prirodi i budućnosti u skladu sa njom.
Nadamo se da vam je naš tekst bio inspirativan i zanimljiv, te da ćete možda od sada više pažnje posvećivati tumačenju postera prilikom odabira sledećeg filma za gledanje!Slične vesti

Ovo su najlepši poslovni prostori iz popularnih TV serija

23 Nov 2020, 9:05

Ko ne voli da gleda serije? Današnja ekspanzija platformi koje pružaju široke mogućnosti za gledanje sadržaja,…

Počeli Novembarski dani kulture

2 Nov 2020, 13:23

Novembarske dane kulture otvoriće izbor filmova sa 13. Internacionalnog festivala dokumentarnog filma“ Beldocs“…

U Velikom Gradištu počinje 12 Medjunarodni filmski festival SILAFEST

29 Aug 2020, 13:00

U organizaciji Turističke organizacije u Velikom Gradištu se po 12. put organizuje međunarodni filmski festival „SILAFEST”…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

ZdravljeZZJZ Požarevac : 61 novi slučaj…

Prema izveštaju Zavoda za javno zdravlje Požarevac, zabeleženo 61 novi slučaj korona…

23 Jan 2021, 0:33

EkonomijaPočela izrada nacrta programa…

Odeljenje za lokalni ekonomski razvoj, poljoprivredu i zaštitu životne sredine Gradske uprave…

22 Jan 2021, 12:41

DruštvoŽrtve da prijave nasilnika

Žrtva bilo koje vrste nasilja mora da prijavi počinioca, ističe Nemanja Račić, požarevački…

22 Jan 2021, 12:31

Kursna lista