Todorova subota - kuva se žito, a vernici se pričešćuju
   4 Mar 2023, 8:43    Požarevac    SAT    Marija Vajner


Todorova subota - kuva se žito, a vernici se pričešćuju

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Teodorovu subotu, praznik posvećen uspomeni na velikomučenika Teodora koji se obeležava pričešćem vernika i kuvanjem žita u domovima. Za ovaj dan vezan je veliki broj običaja i narodnih verovanja sačuvanih iz davnina.

Teodorova subota, Todorova subota ili Todorica je prva subota Vaskršnjeg posta. Dan je posvećen Svetom velikomučeniku Teodoru Tironu, svetitelju iz 4. veka čije mošti se nalaze u manastiru Novo Hopovo na Fruškoj gori.

Međutim, Teodor je saznao za to i obavestio hrišćane kako ne bi kupovali ništa od namirnica. On im je još i rekao da u svojim domovima, te nedelje kuvaju pšenično žito i mešaju sa medom, i to uzimaju umesto hrane.

Kao uspomenu na taj događaj, na današnji praznik, domaćice kuvaju žito i služe svoje ukućane i goste koji toga dana dođu u njihov dom.

Narod veruje da je Sveti Teodor zaštitnik stoke, a naročito konja, pa se ovaj dan još naziva i Konjski dan i tada se nikako ne prežu koji već se samo jašu. U Vojvodini veruju da noć uoči Svetog Todora jašu povorke belih konja.

Među njima je predvodnik hromi konj jer postoji legenda da je i sam Sveti Todor jahao takvog konja. Današnji praznik se zato naziva i Hroma subota.

U nekim krajevima Srbije još i danas se zadržao običaj da se na današnji praznik pale sveće i moli za zdravlje jer se veruje da ovaj svetitelj leči od svih bolesti, a naročito od epilepsije.

Takođe, veruje se da na Todoricu po prvi put nakon zimskog mirovanja izlaze zmije i da se zato danas naročito treba paziti ovih životinja. Postoji legenda da se Sveti Teodor nekada upravljao zmijama koje su imale noge. Kad su one počele da ujedaju ljude, svetac se naljuti na njih, oduze im noge, a ljude nauči kako da ih tuku štapovima i hvataju.Slične vesti

Javni poziv za dostavljanje predloga za dodelu nagrada i povelja grada

18 May 2024, 9:56

Grad Požarevac raspisao javni poziv zadodelu nagrada i povelja grada Požarevca povodom Svete Trojice, praznika grada Požarevca…

Vinogradari opštine Golubac u Bariču proslavi svoju slavu Sv.Trifuna

15 Feb 2024, 14:04

Proizvođači vinove loze I vina  Udruženja vinogradara I voćara opštine Golubac  sa sedištem u Bariču…

Sveta tri jerarha - veruje se da su zaštitnici od studenih i zlih vetrova

12 Feb 2024, 12:35

Srpska pravoslavna crkva slavi danas Sveta tri jerarha, praznik posvećen Vasiliju Velikom, Grigoriju Bogoslovu i Jovanu…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

SportVukovi najbolji u Požarevcu

Roda državni turnir u basketu 3×3 svoj put nastavio je u Požarevcu, gde je u finalu…

17 Jun 2024, 14:09

DruštvoMaturanti Učiteljske škole 55:…

Jedna od poslednjih generacija Učiteljske škole u Požarevcu proslavila je 55. godina…

17 Jun 2024, 13:54

KulturaPromovisana knjige "Krvava…

Promocija knjige „Krvava granica“ održana je u Galeriji Kulturnog centra „Zlatibor“…

17 Jun 2024, 13:03

Kursna lista