Todorova subota - kuva se žito, a vernici se pričešćuju
   4 Mar 2023, 8:43    Požarevac    SAT    Marija Vajner


Todorova subota - kuva se žito, a vernici se pričešćuju

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Teodorovu subotu, praznik posvećen uspomeni na velikomučenika Teodora koji se obeležava pričešćem vernika i kuvanjem žita u domovima. Za ovaj dan vezan je veliki broj običaja i narodnih verovanja sačuvanih iz davnina.

Teodorova subota, Todorova subota ili Todorica je prva subota Vaskršnjeg posta. Dan je posvećen Svetom velikomučeniku Teodoru Tironu, svetitelju iz 4. veka čije mošti se nalaze u manastiru Novo Hopovo na Fruškoj gori.

Međutim, Teodor je saznao za to i obavestio hrišćane kako ne bi kupovali ništa od namirnica. On im je još i rekao da u svojim domovima, te nedelje kuvaju pšenično žito i mešaju sa medom, i to uzimaju umesto hrane.

Kao uspomenu na taj događaj, na današnji praznik, domaćice kuvaju žito i služe svoje ukućane i goste koji toga dana dođu u njihov dom.

Narod veruje da je Sveti Teodor zaštitnik stoke, a naročito konja, pa se ovaj dan još naziva i Konjski dan i tada se nikako ne prežu koji već se samo jašu. U Vojvodini veruju da noć uoči Svetog Todora jašu povorke belih konja.

Među njima je predvodnik hromi konj jer postoji legenda da je i sam Sveti Todor jahao takvog konja. Današnji praznik se zato naziva i Hroma subota.

U nekim krajevima Srbije još i danas se zadržao običaj da se na današnji praznik pale sveće i moli za zdravlje jer se veruje da ovaj svetitelj leči od svih bolesti, a naročito od epilepsije.

Takođe, veruje se da na Todoricu po prvi put nakon zimskog mirovanja izlaze zmije i da se zato danas naročito treba paziti ovih životinja. Postoji legenda da se Sveti Teodor nekada upravljao zmijama koje su imale noge. Kad su one počele da ujedaju ljude, svetac se naljuti na njih, oduze im noge, a ljude nauči kako da ih tuku štapovima i hvataju.Slične vesti

Burjanci obeležili slavu Spasovdan

25 May 2023, 12:47

Litijom i rezanjem kolača obeležena je slava Mesne zajednice „Burjan“ u Požarevcu.

Skoro tri decenije…

Lazareva subota - Vrbica

8 Apr 2023, 13:48

Pravoslavni vernici slave Lazarevu subotu ili Vrbicu, koja se priprema u poslednjoj nedelji posta, za najveći hrišćanski…

Danas su Blagovesti - počinju radovi u voćnjaku i na njivama

7 Apr 2023, 9:26

Blagovesti su dan kada se Bogorodici javio arhangel Gavrilo i saopštio joj da je, posredstvom Svetog duha, u blagoslovenom…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

Društvo"Art Kostolac" obeležio…

Rezanjem kolača, Udruženje likovnih umetnika Kostolca “Art Kostolac” je obeležilo…

7 Jun 2023, 13:18

DruštvoFrenki, Čileanac u Srbiji: "Došao…

Fransisko Andres Oses Ahumada je osamnaestogodišnji srednjoškolac, koji je preko…

7 Jun 2023, 12:53

Vremenska prognozaPROGNOZA ZA ČETVRTAK, 8. Jun 2023.

SRBIJA: U četvrtak promenljivo i nestabilno vreme sa sunčanim periodima…

7 Jun 2023, 12:06

Kursna lista