Tijana Perić novoizabrana predsednica Saveza društava inženjera i tehničara Požarevca
   22 Jan 2022, 10:37    Požarevac    SAT TV    Marija Topalović


Tijana Perić novoizabrana predsednica Saveza društava inženjera i tehničara Požarevca

Novoizabrana predsednica Saveza društava inženjera i tehničara grada Požarevca je Tijana Perić, rukovodilac Sektora za integrisani menandžment sistem u kostolačkom ogranku EPS-a.

 
Savez društava inženjera i tehničara grada Požarevca kao stručna organizacija, kontinuirano radi na rešavanju problematike svih vrsta energije, izradi prostornih planova, uvođenju novih tehnologija, planiranju komunalne infrastrukture, kao i na razvoju poljoprivredne proizvodnje i zaštiti životne sredine.


 
Na sednici predsedništva Saveza društava inženjera i tehničara  Požarevac, Tijana Perić, diplomirani inženjer rudarstva i rukovodilac Sektora za integrisani menandžment sistem u kostolačkom ogranku EPS-a u kostolačkom ogranku EPS-a, izabrana je za predsednicu Saveza. Doskorašnji predsednik Milutin Stanković na toj funkciji je bio od 2012. godine i ostao je u sastavu predsedništva. Tijana Perić je i predsednica Društva rudarske i geološke struke Požarevac, koje je jedno od uglednih članica Saveza.

 
Savez inženjera i tehničara Srbije osnovan je 1868. godine u Beogradu kao Tehničarska družina. Danas ovo najstarije strukovno udruženje u Srbiji ima 43 članice, a među njima je i Savez društava inženjera i tehničara grada Požarevca (SDIT). Organizovano nastupanje tehničke struke u opštini Požarevac pojavljuje se 1954. godine u Kostolcu, kada je formirana Podružnica inženjera i tehničara rudarske i geološke struke. Godine 1967. osnovana je Podružnica elektromašinskih inženjera i tehničara, a početkom sedamdesetih i Društvo inženjera i tehničara u Požarevcu. U praksi je samostalno delovanje podružnica i društava pokazalo organizacione nedostatke pri razmatranju i rešavanju pojedinih stručnih pitanja. Zato je kao logičan sled događaja 1979. godine formiran Savez društava inženjera i tehničara, koji danas, 42 godine kasnije, ima osam strukovnih društava. Savez inženjera i tehničara Srbije je dobrovoljna, nevladina, neprofitna, stručna organizacija na teritoriji grada Požarevca i Braničevskog okruga.


U toku 2021. godine realizacija planiranih aktivnosti Saveza Požarevac prilagođena je epidemiološkim uslovima zbog pandemije koronavirusa. Posebno zapažene bile su dve prezentacije i tri savetovanja. Polovinom oktobra organizovano je savetovanje „Energetska efikasnost i obnovljivi izvori energije“. U novembru su održana još dva savetovanja – „Novi materijali i mogućnosti njihove primene“ i „Savremene metode tehničke dijagnostike“. Do kraja 2021. godine realizovano je još nekoliko strukovnih aktivnosti na teme, od kojih su naročito zanimljive „Četvrta industrijska revolucija“ i „Korozija i zaštita poljoprivrednih mašina“.

 
U 2022. godini Savez inženjera i tehničara Srbije Požarevac i društva u njegovom sastavu nastavljaju redovne aktivnosti u domenu stručnih, naučnih i edukativnih skupova, saradnju s komplementarnim strukovnim udruženjima, privrednim i ostalim organizacijama. Savez će nastaviti izdavačku delatnost, kao i uređenje unutrašnje organizacije i poboljšanje uslova za rad − najavila je Tijana Perić.
Ona je dodala da će se posebna pažnja posvetiti omasovljavanju članstva, naročito sa uključivanjem mladih stručnjaka iz različitih oblasti.
SDIT Požarevac planira da u toku 2022. godine samostalno i u saradnji s društvima u svom sastavu, kao i u saradnji s drugim institucijama organizuje i učestvuje u radu stručnih skupova značajnih za članstvo, ali i za potrebe grada Požarevca.

 
Savez društva inženjera i tehničara svoje aktivnosti realizuje kroz rad osam društava: Društvo rudara i geologa, Društvo održavalaca sredstava rada, Društvo inženjera i tehničara mašinske, elektro i saobraćajne struke, Društvo arhitekata, građevinaca i geodeta, Društvo inženjera i tehničara poljoprivredne struke, Društvo hemičara, tehnologa i metalurga, Društvo inženjera i tehničara šumarske struke i Društvo za infrastrukturu grada.

 
Inženjerska komora Srbije podržava konstantno usavršavanje inženjera zbog sticanja i održavanja licence, slično Lekarskoj komori. Vredno je istaći da od septembra 2021. godine svi stručni skupovi koje organizuje SDIT Požarevac donose potrebne bodove učesnicima. Na godišnjem nivou za održavanje licence potrebno je sakupiti 20 bodova. Autori radova, koji se predstavljaju na ovim .skupovima, dobijaju 10, a učesnici po pet bodova.
 
 
 
 
 Slične vesti

Tužilaštvo traži pritvor osumnjičenima za zloupotrebe u EPS-u

24 Feb 2023, 9:53

U Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu saslušano je šest…

Ledeni dani u Srbiji, proizvodnja struje premašuje potrošnju

7 Feb 2023, 9:27

Energetska situacija u Srbiji je stabilna a već za vikend zabeležen je porast potrošnje struje dva posto, a gasa…

Radi se prostorni plan posebne namene za Kostolački ugljeni basen

23 Jan 2023, 12:07

Vlada Srbije odlučila je da bude izrađen prostorni plan područja posebne namene Kostolačkog ugljenog basena, u čijoj će…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

KulturaPozorišna predstava pozorišta…

Velika scena Centra za kulturu ,,Dragan Kecman’’ u Kučevu bila je prepuna ljubitelja…

25 Mar 2023, 21:40

DruštvoDirektorka RFZO sa direktorima…

Prof. dr Sanja Radojević Škodrić direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguraanje…

25 Mar 2023, 14:07

DruštvoPetrovački parlament u utorak…

Pred odbornicima Skupštine opštine Petrovac na Mlavi  u utorak novi rebalans…

25 Mar 2023, 10:36

Kursna lista