Test: AMD Radeon RX 480 8GB
   5 Jan 2017, 19:59        benchmark.rs    Aleksandar Beljić


Test: AMD Radeon RX 480 8GB

     Čekanje je gotovo, vrhunska moderna karta sa performansama dojučerašnjih "high-end" karti koja je ujedno i pristupačna, je postala stvarnost. AMD je nastavio sa unapređivanjem svoje GCN arhitekture koji za ovu generaciju nosi kodno ime Polaris. Ipak, veliko poboljšanje performansi o kome govorimo ne bi moglo da bude moguće da AMD nije ponovo lider proizvodnog procesa sa prelaskom u 14nm.

Dakle, čip koji će debitovati sa Polaris, odnosno četvrtom generacijom GCN arhitekture; čip koji stiže prvi nosi oznaku Ellesmere i izrađen je u 14nm. Dobro ste pročitali, AMD je prešao u 14-nanometarsku litografiju čime je omogućio sebi znatno povećanje broja tranzistora. Jednako bitno je to što se ovaj GPU neće proizvoditi u TSMC-u kao svi AMD grafički čipovi do sada, već se Ellesmere proizvodi u GlobalFoundries fabrici. Taj čip će svoje mesto naći na prvom Radeonu nove generacije koji nosi oznaku RX 480.

 uvod_amd_radeon_rx480_011_s.jpg


Dakle, dva nova GPU-a su Polaris 10 i Polaris 11. Ellesmere je praktično Polaris 10, a možemo očekivati i derivate koji će se koristiti za slabije modele. Kao što smo već rekli, reč je o četvrtoj generaciji Graphics CoreNext odnosno GCN arhitekture.
 

uvod_amd_radeon_rx480_001_s.jpg


Osnovna podela se vrši na četiri Shader Engine-a, ulazne jedinice, Media akceleratora, L2 keš i memorijskih kontrolera. Ulazne jedinice su četiri ACE (Asynchronus Computing Engine) jedinice i Graphics Command procesor, koji šalju ulazne podatke putem "Global Data Share" keša prema Shader Engine-ima, a koji dalje preuzimaju i obrađuju podatke. Od tih perifernih komponenti, promenjen je jedino L2 keš koji sada broji 2 MB dostupna svim Shader Engine-ima.

 uvod_amd_radeon_rx480_003_s.jpg


Svaki Shader Engine je zasebna celina koja poseduje Stream procesore, lokalne registre, prvostepeni keš, ROP i teksturne jedince. Svaki od njih ima funkcionalnost manjeg GPU-a koji komunicira sa ostalim delovima. Iz hijerarhijske perspektive, prvi na ulazu je Geometry Engine koji sadrži geometrijski i vertex asembler u kompletu sa jednom teselacionom jedinicom. Geometry Engine je znatno unapređen, posebno kroz novi "primitive discard accelerator" i dodavanje zasebnog keša (Index Cache).
 

uvod_amd_radeon_rx480_002_s.jpg


Osnovna jedinica Shader Engine-a su Compute jedinice. Ovaj blok koji poseduje 64 vektorske jedinice koje ujedno AMD vodi kao Stream procesor. Svaki od 9 CU-a poseduje 64 Stream procesora, što implicira da ih ima ukupno 576 po Shader Engine-u.

 uvod_amd_radeon_rx480_005_s.jpg


Prema navodima AMD-a, novi GCN ima Compute Units blokove koji su za 15% brži od prethodne arhitekture. Međutim, zahvaljujući 14nm FinFET litografiji koja je donela značajne uštede na bolju zagrevanja i potrošnje, i pored povećanog radnog takta ukupan skok za Polaris 10 odnosno Ellesmere čip je zapravo oko dva i po puta.
 

uvod_amd_radeon_rx480_004_s.jpg


Polaris 10, odnosno Ellesmere čipovi su predviđeni za rad sa 256-bitnom memorijskom magistralom. Kao i kod novijih modela tu je podrška za kolornu kompresiju tj. Delta Color Compression, tako da se podaci u video memoriji vezani za boje se sada kompresuju u letu kako bi smanjili saobraćaj i time se efikasnost povećava do 40%.
 

 uvod_amd_radeon_rx480_008_s.jpg


Na kraju, jedna od veoma bitnih novosti je unapređenje na polju na kome su mnogi zamerali Radeon kartama, a to je izostanak HDMI 2.0 video izlaza. To je sada rešeno, pa će Polaris karte nuditi podršku za HDMI 2.0b, DisplayPort 1.4 HDR i DisplayPort 1.3 HBR3. Dakle, najmodernije video konekcije koje možete da poželite.
 

uvod_amd_radeon_rx480_009_s.jpg
Slične vesti

Gradskoj upravi Grada Požarevca 20 laptopova kao podrška razvoju elektronske uprave

12 Dec 2023, 11:53

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave doniralo je 20 laptop računara u znak podrške razvoju elektronske…

Hakerski napadi sve učestaliji - kako se zaštititi

25 Oct 2022, 9:44

Svakodnevno smo svedoci učestalih napada na internetu. O novim bezbednosnim protokolima i zaštiti, mrežni i internet…

Koji štampač odabrati - inkjet ili laserski?

25 May 2022, 9:20

Uređaji za štampanje su se tokom godina uselili u gotovo svaki dom, i tako postali naš svakodnevni saputnik kako u privatnom,…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

Vremenska prognozaPrognoza za sredu, 17. april 2024.

SRBIJA: U sredu znatno hladnije u svim krajevima, a dnevna temperatura…

16 Apr 2024, 12:48

DruštvoGolubačka tvrđava predstavlja…

Tvrđava “Golubaki grad” priprema izložbu izložbu "Sveti ratnici u srpskom…

16 Apr 2024, 12:34

EkonomijaIzdate građevinske dozvole, februar…

U februaru 2024. izdato je 1 797 građevinskih dozvola, što predstavlja povećanje od…

16 Apr 2024, 12:28

Kursna lista