Test: AMD Radeon RX 480 8GB
   5 Jan 2017, 19:59        benchmark.rs    Aleksandar Beljić


Test: AMD Radeon RX 480 8GB

     Čekanje je gotovo, vrhunska moderna karta sa performansama dojučerašnjih "high-end" karti koja je ujedno i pristupačna, je postala stvarnost. AMD je nastavio sa unapređivanjem svoje GCN arhitekture koji za ovu generaciju nosi kodno ime Polaris. Ipak, veliko poboljšanje performansi o kome govorimo ne bi moglo da bude moguće da AMD nije ponovo lider proizvodnog procesa sa prelaskom u 14nm.

Dakle, čip koji će debitovati sa Polaris, odnosno četvrtom generacijom GCN arhitekture; čip koji stiže prvi nosi oznaku Ellesmere i izrađen je u 14nm. Dobro ste pročitali, AMD je prešao u 14-nanometarsku litografiju čime je omogućio sebi znatno povećanje broja tranzistora. Jednako bitno je to što se ovaj GPU neće proizvoditi u TSMC-u kao svi AMD grafički čipovi do sada, već se Ellesmere proizvodi u GlobalFoundries fabrici. Taj čip će svoje mesto naći na prvom Radeonu nove generacije koji nosi oznaku RX 480.

 uvod_amd_radeon_rx480_011_s.jpg


Dakle, dva nova GPU-a su Polaris 10 i Polaris 11. Ellesmere je praktično Polaris 10, a možemo očekivati i derivate koji će se koristiti za slabije modele. Kao što smo već rekli, reč je o četvrtoj generaciji Graphics CoreNext odnosno GCN arhitekture.
 

uvod_amd_radeon_rx480_001_s.jpg


Osnovna podela se vrši na četiri Shader Engine-a, ulazne jedinice, Media akceleratora, L2 keš i memorijskih kontrolera. Ulazne jedinice su četiri ACE (Asynchronus Computing Engine) jedinice i Graphics Command procesor, koji šalju ulazne podatke putem "Global Data Share" keša prema Shader Engine-ima, a koji dalje preuzimaju i obrađuju podatke. Od tih perifernih komponenti, promenjen je jedino L2 keš koji sada broji 2 MB dostupna svim Shader Engine-ima.

 uvod_amd_radeon_rx480_003_s.jpg


Svaki Shader Engine je zasebna celina koja poseduje Stream procesore, lokalne registre, prvostepeni keš, ROP i teksturne jedince. Svaki od njih ima funkcionalnost manjeg GPU-a koji komunicira sa ostalim delovima. Iz hijerarhijske perspektive, prvi na ulazu je Geometry Engine koji sadrži geometrijski i vertex asembler u kompletu sa jednom teselacionom jedinicom. Geometry Engine je znatno unapređen, posebno kroz novi "primitive discard accelerator" i dodavanje zasebnog keša (Index Cache).
 

uvod_amd_radeon_rx480_002_s.jpg


Osnovna jedinica Shader Engine-a su Compute jedinice. Ovaj blok koji poseduje 64 vektorske jedinice koje ujedno AMD vodi kao Stream procesor. Svaki od 9 CU-a poseduje 64 Stream procesora, što implicira da ih ima ukupno 576 po Shader Engine-u.

 uvod_amd_radeon_rx480_005_s.jpg


Prema navodima AMD-a, novi GCN ima Compute Units blokove koji su za 15% brži od prethodne arhitekture. Međutim, zahvaljujući 14nm FinFET litografiji koja je donela značajne uštede na bolju zagrevanja i potrošnje, i pored povećanog radnog takta ukupan skok za Polaris 10 odnosno Ellesmere čip je zapravo oko dva i po puta.
 

uvod_amd_radeon_rx480_004_s.jpg


Polaris 10, odnosno Ellesmere čipovi su predviđeni za rad sa 256-bitnom memorijskom magistralom. Kao i kod novijih modela tu je podrška za kolornu kompresiju tj. Delta Color Compression, tako da se podaci u video memoriji vezani za boje se sada kompresuju u letu kako bi smanjili saobraćaj i time se efikasnost povećava do 40%.
 

 uvod_amd_radeon_rx480_008_s.jpg


Na kraju, jedna od veoma bitnih novosti je unapređenje na polju na kome su mnogi zamerali Radeon kartama, a to je izostanak HDMI 2.0 video izlaza. To je sada rešeno, pa će Polaris karte nuditi podršku za HDMI 2.0b, DisplayPort 1.4 HDR i DisplayPort 1.3 HBR3. Dakle, najmodernije video konekcije koje možete da poželite.
 

uvod_amd_radeon_rx480_009_s.jpg
Slične vesti

Računarstvo u oblacima - Cloud computing

7 Dec 2017, 14:44

Često imamo priliku da čujemo pominjanje termina oblak (eng. cloud) u kontekstu koji se ne odnosi na meteorologiju i prognozu…

IT kao -nervni sistem- gradske uprave

1 Dec 2017, 13:32

U glavnom gradu Austrije informacione tehnologije čine „nervni sistem“ gradske uprave i zdravstvenog sistema…

Proverite da li neko koristi vaš računar

20 Nov 2017, 14:11

Ukoliko vam je nepoželjni gost kopao po laptopu ili mislite da vas supružnik ili kolega špijunira, to možete da proverite…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

ZdravljePREVENCIJA PROTIV VIRUSA GRIPA…

NA TERITORIJI GRADA POŽAREVCA I BRANIČEVSKOG OKRUGA IZOLOVAN JE VIRUS INFLUENCE TJ GRIPA A…

25 Jan 2020, 14:14

DruštvoMNOGOBROJNE AKTIVNOSTI U DOMU…

UDRUŽENJE PENZIONERA GRADA POŽAREVCA KRAJEM 2019. GODINE  OSNOVALO JE I KLUB PENZIONERA…

25 Jan 2020, 14:08

KulturaGUSLARSKO VEČE U POLJOPRIVREDNOJ…

U OKVIRU SVETOSAVSKIH DANA POLJOPRIVREDNA ŠKOLA SA DOMOM UČENIKA „SONJA MARINKOVIĆ…

25 Jan 2020, 13:58

Kursna lista