Telefon će vam pomoći da zabavite nervozno dete, ali na duže staze to postaje problem
   12 Feb 2022, 11:02    Beograd    RTS    Marija Vajner


Telefon će vam pomoći da zabavite nervozno dete, ali na duže staze to postaje problem

Danas i pre nego što prohodaju i progovore, deca se susreću sa mobilnim telefonima i tabletima. Iako nekad deluju kao dobro rešenje za plač i dosadu, na duže staze mališanima mogu da naprave veliki problem. 

Sa ponosom ili strahom roditelji danas primećuju da njihova dvogodišnja deca umeju da rukuju telefonima i kompjuterima bolje od njih. Mališani vrlo brzo nauče da puštaju muziku koju žele, biraju video snimke, listaju slike.

Prvi kontakt sa digitalnim medijima deca u proseku ostvare u svojoj prvoj godini, pokazuju istraživanja. To je uglavnom i period kada se mališani suočavaju sa svojim emocijama. Tada može doći do nervoze - i kod dece i kod roditelja, a onda se često spas pronalazi u telefonu. „Vrlo često pribegnu tome da dete smire puštajući crtane filmove. Postoji jedna klinička studija koja pokazuje da kod dece ispod sedme godine, ukoliko provedu više od tri sata na gledanje crtanih filmova u toku dana, zaista postoje promene u moždanom razvoju. Osim toga, crtani filmovi znatno utiču na san deteta. Dete često sanja te likove iz crtanih filmova ili neku od uloga, i vrlo česte su pojave u praksi, da dete dobije noćne more ili noćne strahove“, navodi prim. dr Snežana Tomić, pedijatar. Višečasovna zabava ispred ekrana dovodi do manje aktivnosti, samim tim i manje potrošnje kalorija i energije kod dece. To je, prema podacima, uticalo na sve veću pojavu gojaznosti. Još jedan problem je i što deca neretko jedu dok gledaju crtane filmove. „Deca prosto tada nemaju svest o tome šta jedu, koliko jedu. Razvija se problem i sa žvakanjem. Zatim, mogu da se jave tegobe sa varenjem usled gutanja vazduha, kada se na taj način obeduje. Tako da je to zaista jedan složeni problem“, naglašava Ana Todorović, nutricionista. Problem nastaje i sa motorikom, vidom i sluhom. „Ta deca imaju problem u držanju. Vrlo često su sada promene u skeletnoj muskulaturi. Onda promene na očima, javljaju se tikovi, sušenje, smanjenje lučenja suza, zatim, javljaju se razne promene da je neophodno da dete nosi naočare. Usporen razvoj, ograničen vokabular, i najzad, ono što smatram da je najštetnije, jeste da deca uopšte ne koriste maštu“, naglašava pedijatar dr Tomić. Da pronađu pravu meru između virtuelnog i realnog ni roditeljima nije lako – pametni telefoni ušunjali su se svima u živote. Rešenje je, objašnjavaju lekari, ograničavanje vremena ispred ekrana, više igre sa vršnjacima, ali i lični primer.



Slične vesti

Otežano funkcionisanje MTS mreže, u "Telekomu Srbije" rade na otklanjanju problema

12 Mar 2024, 11:31

Veći broj ljudi je tokom prepodneva prijavio da ima problem sa pozivima unutar MTS mreže, a RTS-u je u "Telekomu Srbije"…

Obavezna registracija za korišćenje pripejd usluge mobilne telefonije - šta to menja za korisnike

10 Feb 2024, 10:17

Od danas pripejd korisnici mobilne telefonije moraće da se registruju, saopštilo je Ministarstvo informisanja i telekomunikacija.…

Lučić: Akcija Prištine protiv MTS-a otežava život Srbima, preduzimamo diplomatske aktivnosti

31 Jan 2024, 10:19

Direktor "Telekoma Srbije" Vladimira Lučića vratio se iz Prištine gde je razgovarao sa američkim ambasadorom…

Postavite komentar



    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

SportČetvrtfinale play off-a SLS: Mladi…

Odbojkaši Mladog radnika u suboru igraju drugu četvrtfinalnu utakmicu play off-a sa …

28 Mar 2024, 13:23

DruštvoU Braničevskom okrugu od početka…

Od septembra prošle godine, kada je pojačan nadzor nad obolevanjem od velikog kašlja,…

28 Mar 2024, 11:36

PolitikaPetković: Odluka o preporuci za…

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je, povodom jučerašnje…

28 Mar 2024, 11:30

Kursna lista