TE  KOSTOLAC A  PREBACILA PLAN
   29 Jan 2019, 14:06    Kostolac    SatTv    Maja Stepanović


TE KOSTOLAC A PREBACILA PLAN

DOBRO OBAVLjENI REMONTI OMOGUĆILI OPTIMALAN RAD TERMOKAPACITETA, STABILNU PROIZVODNjU I ISPUNjENjE ZADATIH CILjEVA PORUČUJU IZ DIREKCIJE ZA PROIZVODNJU ENERGIJE.

U kostolačkim termoelektranama tokom 2018. godine proizvedeno je ukupno 6,34 milijarde kilovat-sati, čime je realizovano 98,65 odsto plana. TE „Kostolac A“ je u minuloj godina proizvela više od dve milijarde kilovat-sati, čime je premašen godišnji plan za 1,43 odsto. Blok A1 predao je elektroenergetskom sistemu Srbije 585,5 miliona kWh, a blok A2 1,4 milijarde kilovat-sati. U TE „Kostolac B“, blok 1 je proizveo 2,2 milijarde kWh, dok je blok B2 proizveo 2,1 milijardu kWh. Ukupna godišnja proizvodnja električne energije u TE „Kostolac B“ iznosila je 4,3 milijarde kWh.

− Ukoliko se posmatraju mesečni izveštaji o proizvodnji električne energije, uočava se da su planovi ostvarivani posebno u drugoj polovini godine, nakon što su realizovani remonti na termokapacitetima − ističe Nenad Marković, direktor za proizvodnju energije u kostolačkom ogranku EPS-a.

On ističe da je plan proizvodnje ostvaren u svakom mesecu posle remonta.

− Drugim rečima, ono što smo očekivali, još jednom se potvrdilo i u praksi - kada se remont uradi u punom planiranom obimu, osigurava se optimalan rad termokapaciteta koji onda ostvaruju stabilnu proizvodnju električne energije i ispunjavaju zadate ciljeve. Svi naši planovi se realizuju zahvaljujući velikom angažovanju radnika u obe termoelektrane. Svojim maksimalnim zalaganjem omogućavali su da se postiže ono što se od nas traži i osiguravali visok stepen stabilnosti rada TE „Kostolac A“i TE „Kostolac B“ − rekao je Marković.

Predviđeno je da se tokom ove godine realizuju standardni remonti na blokovima A2 i B1, dok će na druga dva termoakapaciteta biti realizovani remonti koji će biti obimniji:
− Na bloku A1 plan je da ove godine uradimo kapitalni remont turbine, koji će omogućiti da se na jednom od najdugovečnijih agregata u EPS-u postigne optimalna proizvodnja električne energije i osigura ispunjavanje predviđenih planova – ističe naš sagovornik.

Najviše remontnih zahvata biće urađeno na bloku B2, pa je u skladu sa time predviđeno da u 2019. taj blok bude šest meseci van pogona.
− Na bloku B2 ove godine očekuje nas revitalizacija postrojenja. Realizacija remonta zahteva detaljnu pripremu, imajući u vidu obim poslova koje planiramo da uradimo. Tokom samog remonta na terenu će biti angažovani brojni izvođači radova, koji su specijalizivani za ovakve vrste poslova. Treba istaći da će se raditi primarne i sekundarne mere za redukciju azotnih oksida i da će ovo biti prvi put da se na nekom od blokova unutar EPS-a instaliraju sekundarne mere – istakao je Marković.

Grejna sezona se odvija prema planu, toplotna energija redovno se isporučuje za daljinski sistem grejanja koji funkcioniše na području Požarevca i Kostolca, kao i okolnih seoskih naselja. Zahvaljujući činjenici da je gotovo celokupna teritorija opštine Kostolac pokrivena toplifikacionom mrežom, veliki broj individualnih ložišta je ugašen, što u velikoj meri doprinosi poboljšanju kvaliteta vazduha u zimskom periodu.


 



Slične vesti

Primena sistema EMS i OHSMS

23 Jul 2022, 11:16

U ogranku „TE-KO Kostolac“ završene su eksterne provere Sistema menadžmenta životnom sredinom i Sistema…

Stabilna proizvodnja električne energije kostolačkih termoelektrana

21 Feb 2022, 11:10

Proizvodnja električne energije kostolačkih termoelektrana stabilna i u zimskim uslovima. Ukupno u januaru je proizvedeno…

Pouzdana proizvodnja električne energije

20 Jan 2022, 10:01

U Termosektore „TE-KO Kostolac“ u prošloj godini proizvedeno je više od 6,2 miliona megavat sati
 
Tokom zimskog…

Postavite komentar



    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

SportČetvrtfinale play off-a SLS: Mladi…

Odbojkaši Mladog radnika u suboru igraju drugu četvrtfinalnu utakmicu play off-a sa …

28 Mar 2024, 13:23

DruštvoU Braničevskom okrugu od početka…

Od septembra prošle godine, kada je pojačan nadzor nad obolevanjem od velikog kašlja,…

28 Mar 2024, 11:36

PolitikaPetković: Odluka o preporuci za…

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je, povodom jučerašnje…

28 Mar 2024, 11:30

Kursna lista