Tanasković: Uprava za agrarna plaćanja nijedno gazdinstvo nije stavila u pasivu
   13 Feb 2024, 10:02    Beograd    rts    Elena Marjanović


Tanasković: Uprava za agrarna plaćanja nijedno gazdinstvo nije stavila u pasivu

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković izjavila je da do sada Uprava za agrarna plaćanja nijedno gazdinstvo nije stavila u pasivan status, a da već izdata rešenja za pasivan status nisu konačna i da je dozvoljeno pravo žalbe na rešenje u zakonom propisanom roku.


Tanaskovićeva se u Vladi Srbije sastala sa predstavnicima poljoprivrednih udruženja kako bi zajednički razjasnili proces stavljanja poljoprivrednog gazdinstva u pasivan status, a teme su bile i rešavanje dugova prema Fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje i kreditna podrška za poljoprivredna gazdinstva.


Ministarka je precizirala da će svaki slučaj biti posebno preispitan i da će nakon dodatne inspekcijske kontrole biti donete konačne odluke o stavljanju gazdinstava u pasivan status.


Ponovila je da će u pasivan status biti stavljeni isključivo oni koji su pokušali da lažno predstave faktičko stanje, a cilj ovakvih mera je uređenje sistema i obezbeđivanje toga da novac dobiju pravi poljoprivredni proizvođači.


"Poljoprivrednici koji su napravili grešku prilikom prijavljivanja setvene kulture, dobiće samo obaveštenje i imaće dovoljno vremena da isprave podatke", saopšteno je iz ministarstva.


Tanaskovićeva je još jednom napomenula da prilikom donošenja odluke o određivanju pasivnog statusa Uprava za agrarna plaćanja u obzir uzima stanje u Registru poljoprivrednih gazdinstava koje je sam proizvođač popunio kao i inspekcijski zapisnik koji potvrđuje faktičko stanje na terenu nakon što su satelitski snimci pokazali suprotno stanje na terenu u odnosu na prijavljeno u Registru.


Kada je reč o pitanju dugovanja poljoprivrednika prema PIO fondu, Ministarstvo poljoprivrede navodi da aktivno radi na pronalaženju rešenja, kao i da je u prethodnom periodu održan niz sastanaka sa predstavnicima PIO fonda, Poreske uprave i Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.


"Kako bi se izašlo u susret poljoprivrednim proizvođačima i pronašlo prihvatljivo rešenje ovog problema trenutno se razmatra mogućnost da se poljoprivrednicima odobri reprogram odnosno da im se odobri odlaganje plaćanja dugovanog iznosa na rate, do 60 meseci, a poljoprivredniku koji bude redovno izmirivao dospele obaveze koje su odložene, uključujući i svoje redovne obaveze u skladu sa zakonom biće otpisan deo kamate", navodi se u saopštenju.


Na sastanku se razgovaralo i o kreditnoj podršci za poljoprivrednike i ministarka je objasnila da je Pravilnik o uslovima i načinu ostvarivanja prava na kreditnu podršku stupio na snagu 3. februara.


"Trenutno je u toku postupak potpisivanja ugovora između Ministarstva poljoprivrede, Trezora i komercijalnih banaka, a očekuje se da će taj postupak biti okončan u narednim danima. Za te namene ove godine u budžetu je opredeljeno 1,2 milijarde dinara, a rok za podnošenje zahteva za tu vrstu kredita biće 15. oktobar 2024. godine", saopšteno je iz ministarstva.


Udruženje poljoprivrednih proizvođača Subotice tražilo je hitan sastanak sa resornom ministarkom prošle nedelje, kako bi razmotrili ova pitanja, a prisustvovalo je još devet udruženja poljoprivrednika iz Srbije.Slične vesti

Subvencije nisu isplaćene na vreme jer korisnici ne proveravaju eSanduče

15 Apr 2024, 11:34

Subvencije nisu isplaćene na vreme jer korisnici ne proveravaju eSanduče kažu u Upravi za agrarna plaćanja

Isplata…

Raspisan prvi IPARD 3 poziv za izgradnju i opremanje objekata i podizanje proizvodnih i matičnih zasada

27 Feb 2024, 10:16

Raspisan je prvi javni poziv za podnošenje zahteva za odobravanje projekta za IPARD podsticaje za investicije u fizičku…

Počelo prijavljivanje za davanja po hektaru

5 Feb 2024, 12:40

Počelo prijavljivanje za davanja po hektaru u u vrednosti od 18.000 dinara Javni poziv traje do 1. marta 

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

KulturaNaučna monografija-Opština Golubac,prirodne…

Dobrila Lukić,rođena golupčanka koja je  doktor geografije, naučni saradnik, autor više…

24 Jun 2024, 15:36

KulturaMilena Pavlović Barili-Svetlost…

Fondacija Milenin dom - Galerija Milene Pavlović Barilli u okviru obeležavanja dana Galerije…

24 Jun 2024, 13:55

SportNa Srebrnom jezeru počeo 17. Međunarodni…

U organizaciji Šah kluba VGSK-a I Opštine Veliko Gradište uz podršku,Sportskog…

24 Jun 2024, 13:50

Kursna lista