Tabaković: Saradnja Srbije i Kine ima uzlazni trend
   5 Sep 2022, 11:15    Beograd    rtv    Elena Marjanović


Tabaković: Saradnja Srbije i Kine ima uzlazni trend

Novo doba i nove finansije zahtevaju još jaču saradnju između zemalja i naroda, poručila je guvernerka Jorgovanka Tabaković na ceremoniji otvaranja Kineskog foruma za finansijsku tehnologiju i istakla da saradnja između Srbije i Kine ima uzlazni trend, jer je podupire i prijateljstvo između srpskog predsednika Aleksandra Vučića i kineskog predsednika Si Đinpinga.


Tabaković je i ove godine bila jedan od glavnih govornika na svečanom otvaranju Kineskog foruma za finansijsku tehnologiju (China Financial Technology Forum) na temu "Novo doba, nove finansije, nova tehnologija", saopštila je NBS."Prirodno je da podižemo lestvice naših očekivanja za sve što nam donosi dobro i da svaku dobru uslugu koju razvijemo i koja zaživi korisnici finansijskih usluga prihvate kao novu normalnost", konstatovala je guvernerka Tabaković u obraćanju putem video veze.


Narodna banka Srbije generator je tehnoloških promena na tržištu finansijskih usluga kojima smo građanima i privredi stvorili uslove za znatno lakše, brže, sigurnije i jeftinije poslovanje u Srbiji, podsetila je Tabaković, uz navođenje nekoliko oblasti u kojima je napredak izuzetno važan i za korisnike i za pružaoce finansijskih usluga.


Kako kaže, znatno je unapređena platna infrastruktura u Srbiji uvođenjem najsavremenijeg sistema za instant plaćanja - IPS sistema Narodne banke Srbije pre četiri godine.


"Od tada ga intenzivno razvijamo uvođenjem brojnih novih funkcionalnosti, po meri savremenog korisnika. Podstičemo finansijsku inkluziju razvojem platnih usluga koje omogućavaju jednostavan i brz instant prenos novca u bilo koje doba dana i godine, uz poznavanje samo mobilnog telefona. U kontinuitetu modernizujemo domaću DinaCard platnu karticu svesni značaja nacionalne kartične šeme", navela je Tabaković.


Istakla je da dinamična saradnja sa China UnionPay omogućava da se srpski nacionalni DinaCard kartični sistem koristi širom sveta.


"Danas je prihvatanje UnionPay kartica obezbeđeno na preko 85 odsto bankomata u Srbiji, dok je prihvatanje UnionPay kartica na prodajnim mestima omogućeno na 37 odsto POS terminala. Među prvima u Evropi, korisnicima finansijskih usluga u Republici Srbiji omogućili smo zaključivanje finansijskih ugovora na daljinu i korišćenje video-identifikacije, uz punu transparentnost, sigurnost i zaštitu njihovih prava", rekla je guvernerka Tabaković.


Kineski forum za finansijsku tehnologiju održava se u okviru 9. Kineskog sajma za trgovinu uslugama (China International Fair for Trade in Services - CIFTIS), uz podršku Svetske trgovinske organizacije, Konferencije UN o trgovini i razvoju, Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj i drugih međunarodnih organizacija. U okviru Foruma organizovane su i brojne radionice i diskusije na visokom nivou na temu veštačke inteligencije, cloud computing-a i uticaja blokc hain tehnologije na inovacije i promene u finansijskom sektoru.


foto: NBSSlične vesti

Tabaković: Inflacija na kraju godine biće oko 8 odsto

15 Nov 2023, 12:44

Međugodišnja inflacija u oktobru od 8,5 odsto je bila niža od avgustovskih očekivanja Narodne banke Srbije, a najnovije…

Tabaković: Sa MMF-om iz finansijskog u aranžman iz predostrožnosti; Mali: Nije dogovarano poskupljenje struje i gasa

2 Nov 2023, 11:21

Guvernerka Jorgovanka Tabaković istakla je da su Srbija i NBS ostvarile rezultate koje je Međunarodni monetarni fond razmatranjem…

Agencija "Standard and Poor's" zadržala kreditni rejting Srbije

7 Oct 2023, 10:28

Rejting agencija "Standard & Poor’s" donela je odluku da zadrži kreditni rejting Srbije na nivou BB+,…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

KulturaNove dve skulputre na dunavskom…

Na dunavskom keju u gradskom parku u Velikom Gradištu postavljene su dve nove skulpture…

29 Nov 2023, 18:23

DruštvoPrijem za učenike iz Španije i…

U Požarevcu borave učenici osnovnih škola iz Španije i Nemačke, učesnici Erasmus plus programa,…

29 Nov 2023, 12:47

Vremenska prognozaPrognoza za četvrtak, 30. Novembar…

SRBIJA: U četvrtak ujutru mraz, a tokom dana toplije nego u sredu.…

29 Nov 2023, 11:14

Kursna lista