Tabaković: Sa MMF-om iz finansijskog u aranžman iz predostrožnosti; Mali: Nije dogovarano poskupljenje struje i gasa
   2 Nov 2023, 11:21    Beograd    rts    Elena Marjanović


Tabaković: Sa MMF-om iz finansijskog u aranžman iz predostrožnosti; Mali: Nije dogovarano poskupljenje struje i gasa

Guvernerka Jorgovanka Tabaković istakla je da su Srbija i NBS ostvarile rezultate koje je Međunarodni monetarni fond razmatranjem druge revizije i prikazao. Očekuje se, kaže, da Izvršni odbor MMF-a to i potvrdi 21. decembra. Naglasila je da je aranžman je iz finansijskog prešao u aranžman iz predostrožnosti. Ministar finansija Siniša Mali istakao je da s misijom MMF-a nije dogovarano nikakvo poskupljenje struje i gasa.


Jorgovanka Tabaković je na konferenciji za novinara, zajedno sa ministrom finansija Sinišom Malim, istakla da je osnovni instrument koji je omogućio da se postigne ekonomska i finansijska stabilnost u zemlji, usaglašenost monetarne i fiskalne politike i svega što predsednik Srbije Aleksandar Vučić radi, između ostalog i na privlačenju direktnih stranih investicija.


Prema njenim rečima, aranžman je iz finansijskog prešao u aranžman iz predostrožnosti i da je do sada povučena milijarda i 180 miliona evra.


"Bilo je predviđeno da se oko 300 miliona povuče posle druge revizije, ove o kojoj sada govorimo i čije je razmatranje završeno sa jučerašnjim danom. Ali smo rekli da nam taj novac ne treba, jer imamo visoku likvidnost i visoke devizne rezerve i da nam taj novac stoji na raspolaganju, ukoliko nam bude zatrebao zbog nekih iznenadnih okolnosti", naglasila je Tabaković.


Na pitanje koji je datum prelaska iz jednog u drugi tip aranžmana, guvernerka je rekla da se očekuje da se 21. decembra održi Izvršni odbor direktora MMF-a, gde će se i formalno usvojiti izveštaj misije koja je bila u Srbiji i to će biti datum, naravno ako se ne desi nešto nepredviđeno i odbor se tada ne sastane.


Mali: Nije dogovarano poskupljenje struje i gasa.


Ministar finansija Siniša Mali je ocenio da je aranžman uspešno završen i da su svi ciljevi ispunjeni na vreme.


Posebno je naglasio da se protekle dve sedmice s misijom MMF-a nije dogovarano nikakvo poskupljenje struje i gasa.


Što se struje tiče, naš naglasak će biti na restrukturiranju EPS-a, ali bez ikakvih naznaka za povećanjem cene struje. Isto važi i za gas, a brine nas samo posebna taksa za tranzit gasa kroz Bugarsku. Videćemo kako ćemo prema tome da se odredimo", rekao je Mali


"Naša ekonomija je uprkos krizi stabilna i sve što je u budžetu za narednu godinu predviđeno je realno i biće ispunjeno. Tu pre svega mislim na poboljšanja životnog standarda građana kroz povećanje plata, penzija i minimalne zarade", rekao je Mali.


Naveo je da je predlog MMF-a da aranžman postaje aranžman iz predostrožnosti što je, prema njegovim rečima, i važna poruka za moguće investitore.


Mali je kazao da BDP u Srbiji raste, da je rast zabeležen i u trećem kvartalu, da raste industrijska proizvodnja, kao i uslužne delatnosti.


Prema njegovim rečima, plan je da rast BDP ove godine bude 2,5 odsto, sledeće godine 3,5 odsto, a Srbija će ove godine prvi put imati BDP veći od 68 milijardi evra.Slične vesti

Projekcija NBS: Inflacija u februaru 5,5 odsto, očekuje se dalji pad

14 Feb 2024, 12:24

Inflacija u Srbiji će i ove godine nastaviti da usporava i Narodna banka Srbije očekuje da će se polovinom ove godine vratiti…

NBS zadržala refentnu kamatnu stopu na 6,5 odsto

9 Feb 2024, 10:44

Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) odlučio je nasednici da referentnu kamatnu stopu zadrži na nivou od 6,50…

NBS: Novac bio upućen na KiM u skladu s višegodišnjom praksom i procedurama

8 Feb 2024, 11:26

Narodna banka Srbije je danas, povodom najnovijih izjava predstavnika privremenih institucija samouprave na Kosovu i Metohiji…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

ZanimljivostiPrestupne godine - šta bi bilo…

Učili smo da je Zemlji potrebno 365 dana da napravi pun krug, ali to putovanje traje oko 365…

28 Feb 2024, 9:32

EkonomijaSrpska preduzeća sve više traže…

Prošle godine evropske berze struje su se stabilizovale i prosečna veleprodajna cena…

28 Feb 2024, 9:28

DruštvoSaobraćajna policija privremeno…

Saobraćajna policija u proteklih šest dana privremeno je oduzela osam vozila od počinilaca…

28 Feb 2024, 9:25

Kursna lista