Tabaković: Inflacija na kraju godine biće oko 8 odsto
   15 Nov 2023, 12:44    Beograd    rts    Elena Marjanović


Tabaković: Inflacija na kraju godine biće oko 8 odsto

Međugodišnja inflacija u oktobru od 8,5 odsto je bila niža od avgustovskih očekivanja Narodne banke Srbije, a najnovije procene su da će ona krajem godine pasti na oko osam odsto, kaže guvernerka Jorgovanka Tabaković. Očekuje se da se inflacija u granice cilja vrati polovinom sledeće godine, a da će zatim nastaviti da usporava.


Guvernerka Narodne banke Jovanka Tabaković je, na predstavljanju kvartalnog izveštaja o inflaciji, rekla da su, i pored dodatnog povećanja neizvesnosti, kretanja u mnogim oblastima u skladu sa očekivanjima iz prethodnog izveštaja, pa čak i bolje.


“Inflacija je u oktobru bila 8,5 odsto i kreće se na nešto nižim nivoima od očekivanja iz avgusta. Usporavanje na 8,5 odsto i povratak na jednocifreni nivo rezultat je nižeg rasta cena hrane, ali cena u okviru bazne inflacije, indeks potrošačkih cena alkohola i cigareta, koje su usporile rast takvom kretanju bazne, a time i ukupne inflacije, doprinosi popuštanje globalnih troškovnih pritisaka, zaoštravanje monetarnih uslova, kao i smanjenje kratkoročnih inflacionih očekivanja finansijskog sektora i privrede“, kaže Tabaković.


Navodi da je rast BDP-a ubrzan na 3,5 međugodišnje, što je iznad ranijih očekivanja.


“Imajući u vidu kretanja, rast na kraju godine biće oko 2,5 procenta. Imamo vrlo snažno poboljšanje eksterne pozicije, deficit tekućeg računa je iznosio 1,6 odsto BDP-a, tako da ga je priliv po osnovu stranih investicija višestruko premašio. Devizne rezerve su porasle na 24,4 milijarde evra na kraju oktobra“, rekla je Tabaković.


Ističe da će fiskalni deficit u ovoj godini biti manji od inicijalno planiranog i iznosiće oko 2,8 odsto BDP-a, što će ubrzati opadanje javnog duga.


“Mera ograničavanja kamatnih stopa na kredite odmerena je sa svih aspekata, procenjujemo da donošenje ove mere ni na koji način ne ugrožava poslovanje bankarskog sektora a doprinosi finansijskoj stabilnosti. Povećava se raspoloživi dohodak stanovništva, a nije reč o sumi koja može da ugrozi opadanje inflacije, može samo da doprinese oporavku potrošnje koji je neophodan da bismo ostvari očekivani rast“, navodi Tabaković.


Navodi i da će se u prvom ili najkasnije početkom drugog tromesečja iduće godine, sa opadanjem inflacije, “kamatna stopa vratiti u pozitivnu teritoriju“.


“Čak i zadržavanjem referentne kamate od 6,5 odsto, NBS će delovati sve restriktivnije, čime snažno doprinosimo smanjenju inflacije“, navodi Tabaković.


U prilog svemu je, dodaje, i pozitivna ocena MMF-a, sa kojim će verovatno već u decembru biti sklopljen aranžman iz predostrožnosti.Slične vesti

Projekcija NBS: Inflacija u februaru 5,5 odsto, očekuje se dalji pad

14 Feb 2024, 12:24

Inflacija u Srbiji će i ove godine nastaviti da usporava i Narodna banka Srbije očekuje da će se polovinom ove godine vratiti…

NBS zadržala refentnu kamatnu stopu na 6,5 odsto

9 Feb 2024, 10:44

Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) odlučio je nasednici da referentnu kamatnu stopu zadrži na nivou od 6,50…

NBS: Novac bio upućen na KiM u skladu s višegodišnjom praksom i procedurama

8 Feb 2024, 11:26

Narodna banka Srbije je danas, povodom najnovijih izjava predstavnika privremenih institucija samouprave na Kosovu i Metohiji…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

ZanimljivostiPrestupne godine - šta bi bilo…

Učili smo da je Zemlji potrebno 365 dana da napravi pun krug, ali to putovanje traje oko 365…

28 Feb 2024, 9:32

EkonomijaSrpska preduzeća sve više traže…

Prošle godine evropske berze struje su se stabilizovale i prosečna veleprodajna cena…

28 Feb 2024, 9:28

DruštvoSaobraćajna policija privremeno…

Saobraćajna policija u proteklih šest dana privremeno je oduzela osam vozila od počinilaca…

28 Feb 2024, 9:25

Kursna lista