Svetski dan borbe protiv hepatitisa, besplatno testiranje od 29. jula do 5. avgusta
   28 Jul 2021, 12:30    Požarevac    SATTV    Marija Vajner


Svetski dan borbe protiv hepatitisa, besplatno testiranje od 29. jula do 5. avgusta

Od 2010. godine Svetska zdravstvena organizacija  je odredila 28. jul  kao dan obeležavanja borbe protiv hepatitisa. Ovaj dan je odabran u čast rođendana nobelovca profesora Blumberga, koji je otkrio virus hepatitisa B i obeležava se u 180 zemalja sveta.

Upala jetre, izazvana virusima hepatitisa, izaziva brojne javnozdravstvene probleme i probleme kod ljudi, a čak u 60% izaziva i primarni karcinom jetre, rekla je za Info sat dr Ana Jovanović, direktorka Zavoda za javno zdravlje Požarevac, povodom Svetskog dana borbe protiv hepatitisa.

Svetski dan borbe protiv hepatitisa se obeležava sa ciljem da se preduzmu mere i podigne svest o globalnom opterećenju virusnim hepatitisima.

Sprovođenje nadzora nad virusnim hepatitisima otežava činjenica da su ove infekcije  često asimptomatske u akutnoj fazi, a hronični oblici bolesti, koji su naročito česti kod hepatitisa C, se kasno otkrivaju.

Virusne hepatitise B i C je moguće sprečiti. Uzimajući u obzir prirodan tok bolesti koja u dužem periodu može proticati bez simptoma, ključno je smanjiti rizik za prenošenje ovih krvnoprenosivih infekcija.

Ova visoko efektivna preventivna mera je doprinela da se u poslednjih 10 godina registruje značajno smanjenje  broja obolelih od akutnog hepatitisa B.

Najniži rizik za obolevanje od hepatitisa B i C se registruje kod dece uzrasta do 19 godina. Najviši rizik je u uzrasnoj grupi  30–39 godina za hronični hepatitis C, i u uzrasnim grupama preko 40 godina za hronični hepatitis B sa dvostruko većom zastupljenošću muškaraca u odnosu na žene.

Zavod za javno zdravlje Požarevac, kao preventivna zdravstvena ustanova godinama se bavi preventivnim zdravstvenim radom, tj. savetuje građane i vrši preventivne dijagnostičke metode kako bi ljudi na vreme saznali  da li su inficirani i kako bi se sprečile dalje komplikacije kod stanovništva.

Više od 20 godina, Zavod vrši besplatne akcije, tako da će i ove godine biti sprovedena akcija besplatnog testiranja na hepatitis, od 29. jula do 5. avgusta.

Besplatno testiranje se odnosi na građane Braničevskog i Podunavskog okruga, a može se i kontaktirati savetovalište u Zavodu za jvano zdravlje Požarevac na telefon 012/531-628.



Slične vesti

Svetski dan virusnog hepatitisa - kasno se otkriva, a mogao bi se brzo izlečiti

28 Jul 2022, 13:06

Hepatitis B, C i D su hronične bolesti jetre. Simptomi su vrlo blagi ili ne postoje, i zato se bolest otkriva tek kada dođe…

Dečak iz Srbije prebačen u Italiju zbog novog hepatitisa, procenjuje se potreba za transplantacijom

13 May 2022, 9:42

Devetogodišnji dečak za kojeg se sumnja da je zaražen hepatitisom nepoznatog porekla prebačen je u Italiju, u bolnicu u…

MEĐUNARODNI DAN BORBE PROTIV HEPATITISA

28 Jul 2020, 13:06

Svetska hepatitis alijansa (WHA) obeležava Svetski dan borbe protiv hepatitisa od 2008. godine, ali je na zasedanju Skupštine…

Postavite komentar



    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

KulturaPrvi međunarodni festival savremenog…

Arheološki park Viminacijum biće domaćin prvog međunarodnog festivala savremenog plesa…

29 Mar 2024, 14:28

DruštvoZavršena druga faza rekonstrukcije…

Saša Pavlović gradonačelnik Požarevca sa saradnicima, obišao je radove na Muzeju…

29 Mar 2024, 14:18

DruštvoMladost, svetlost dobrote - humanitarni…

Pod sloganom „Mladost, svetlost dobrote“, održan je još jedan tradicionalni…

29 Mar 2024, 13:36

Kursna lista