Svetski dan autizma - podrška obolelima da ostvare svoj maksimalni potencijal
   1 Apr 2023, 11:59    Požarevac    SATTV    Marija Vajner


Svetski dan autizma - podrška obolelima da ostvare svoj maksimalni potencijal

Svetski dan autizma obeležava se 2. aprila poslednjih 15 godina. Cilj obeležavanja ovog datuma je pružanje pomoći i povećanja razumevanja za osobe sa autizmom, dajući im podršku širom sveta. Ove godine se akcenat stavlja na davanje pune podrške obolelima od autizma da u skladu sa svojim zdravstvenim stanjem ostvare svoj maksimalni potencijal.

Autizam ili poremećaj autističnog spektra odnosi se na širok spektar stanja koje karakterišu poremećaji u socijalnim veštinama i komunikaciji, ponašanje koje se ponavlja, promenama u govoru i neverbalnoj komunikaciji.

Uzroci nastanka autizma još uvek nisu poznati.

Autizam može da se desi svakoj porodici, bez obzira na rasnu, nacionalnu i etničku pripadnost, socijalni i ekonomski status, i četvorostruko je učestaliji kod dečaka nego kod devojčica.

Lek za autizam nije pronađen. Deca sa autizmom odrastaju u osobe sa autizmom. Osobama sa autizmom potrebna je podrška tokom celog života da bi ostvarili i omogućili svoj potencijal.

Ne postoje podaci o broju obolelih osoba od autizma.

Uz različite terapije, stručan rad, učenjem prihvatanja okoline, te puno ljubavi, pažnje i strpljenja od najranijeg uzrasta, moguće je postići mnogo.

Osobama sa autizmom potrebna je podrška tokom celog života da bi ostvarili i omogućili svoj potencijal, a i roditeljima dece sa autizmom pruža se podrška.

U Požarevcu postoji nekoliko Udruženja koja na različiti način pružaju pomoć i podršku porodicama sa decom obolelom od autizma, ali i sa drugim smetnjama u razvoju. Deca su uključena i u obrazovni sistem, a kroz sportske asocijacije im je omogućeno da budu aktivni, što je od velikog značaja za motorički razvoj i socijalizaciju.Slične vesti

Osobe sa autizmom i njihovi roditelji i dalje nemaju potpunu podršku sistema i društva

2 Apr 2024, 10:12

Iako udruženja i roditelji godinama traže da se formira, Srbija i ovaj Svetski dan osoba sa autizmom dočekuje bez adekvatnog…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

ZdravljeU Domu zdravlja Golubac 19.maja…

U Golupcu i još  u oko 160 zdravstvenih ustanova širom Srbije u nedelju…

18 May 2024, 13:21

Vremenska prognozaPrognoza za nedelju, 19. maj 2024.

SRBIJA: U nedelju nestabilno i vrlo toplo, ponegde do 30°C u centralnim…

18 May 2024, 12:05

PoljoprivredaIntrgralna zaštita u ratarskoj…

Integralna proizvodnja ne podrazumeva izostavljanje upotrebe pesticida već njihovu ciljanu…

18 May 2024, 9:58

Kursna lista