Svetska nedelja novca od 18. do 22. marta
   18 Mar 2024, 10:24    Beograd    rtv    Elena Marjanović


Svetska nedelja novca od 18. do 22. marta

Narodna banka Srbije (NBS) saopštila je da će od danas pa do 22. marta ove godine tradicionalno učestvovati u Svetskoj nedelji novca (Global Money Week), koja se organizuje u celom svetu na inicijativu Međunarodnog pokreta za finansijsku edukaciju dece i omladine (CYFI) s ciljem da finansijsko obrazovanje bude dostupno mladima.


Kako se navodi, aktivnosti će biti organizovane u Pravno-poslovnoj školi u Beogradu, na Ekonomskom i Mašinskom fakultetu u Nišu, Tehničkoj školi u Vlasotincu, Trgovinsko-ugostiteljskoj školi u Leskovcu, Mašinsko-elektrotehničkoj školi u Priboju, Ekonomsko-trgovinskoj školi u Prijepolju i Ekonomskoj školi u Subotici.
Za studente i učenike navedenih fakulteta i škola, kako najavljuju iz centralne banke planirana su stručna predavanja "150 godina srpskog dinara", kao i radionice "Nemanjići -novac dinastije", "Falsifikati" i "Moj budžet i ja", a biće organizovan i turnir u edukativnoj igri "Finansije za kasnije".


Učesnici predavanja i radionica imaće priliku da se upoznaju i sa istorijatom novca, posebno dinara, kao i sa elementima zaštite novčanica od falsifikovanja.


"Analiziranjem pojmova poput trošenja, zaduživanja i štednje, naučiće na koji način razumno da upravljaju svojim novcem i kako da planiraju budžet. Na taj način saznaće nešto više od onoga što uče u okviru redovnog školskog programa a što će im biti od koristi u svakodnevnom životu", naglašavaju u NBS.


U saopštenju se podseća da Svetska nedelja novca predstavlja globalnu akciju čiji su ciljevi edukacija dece i omladine o novcu, štednji, preduzetništvu i sličnim temama putem zabavnih i interaktivnih aktivnosti.


Dodaje se i da dešavanja u okviru Svetske nedelje novca organizuju škole, univerziteti, ministarstva, centralne banke i druge finansijske i obrazovne institucije širom sveta.

Foto: pixabay,ilustracijaSlične vesti

Edukacija građana u organizaciji Narodne banke Srbije

24 Apr 2024, 14:32

Narodna banka Srbije organizuje finansijske edukacije građana (penzionera, zaposlenih, mladih) sa sledećim temama: Kako…

NBS: Međugodišnja inflacija u februaru usporila na 5,6 odsto

13 Mar 2024, 10:17

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, Međugodišnja inflacija je dodatno usporila i u februaru je iznosila…

Projekcija NBS: Inflacija u februaru 5,5 odsto, očekuje se dalji pad

14 Feb 2024, 12:24

Inflacija u Srbiji će i ove godine nastaviti da usporava i Narodna banka Srbije očekuje da će se polovinom ove godine vratiti…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

ZdravljeU Domu zdravlja Golubac 19.maja…

U Golupcu i još  u oko 160 zdravstvenih ustanova širom Srbije u nedelju…

18 May 2024, 13:21

Vremenska prognozaPrognoza za nedelju, 19. maj 2024.

SRBIJA: U nedelju nestabilno i vrlo toplo, ponegde do 30°C u centralnim…

18 May 2024, 12:05

PoljoprivredaIntrgralna zaštita u ratarskoj…

Integralna proizvodnja ne podrazumeva izostavljanje upotrebe pesticida već njihovu ciljanu…

18 May 2024, 9:58

Kursna lista