SVETSKA BANKA: RAST SRBIJE OVE GODINE 3,5 ODSTO
   2 Apr 2019, 13:54        RTS    Tatijana Spasojević


SVETSKA BANKA: RAST SRBIJE OVE GODINE 3,5 ODSTO

Svetska banka je u novom Redovnom ekonomskom izveštaju za Zapadni Balkan konstatovala da je privredni rast Srbije od 4,2 odsto u prošloj godini nadmašio očekivanja i predviđa da će u 2019. iznositi 3,5 procenata, a naredne godine 4 odsto. U izveštaju koji je predstavljen novinarima u Beogradu navodi se da je "u Srbiji, najvećoj ekonomiji u regionu Zapadnog Balkana, privredni rast 2018. podstaknut potrošnjom i investicijama, delimično usled povećanja plata u javnom sektoru i penzija, te oporavka energetskog sektora nakon pada proizvodnje u 2017." Svetska banka napominje da ekonomski rast na Zapadnom Balkanu beleži ubrzanje sa 2,6 post u 2017. godini na 3,8 posto lani, uz projekciju da će on u proseku iznositi 3,7 procenata u ovoj i idućoj godini.
Međutim, ovakvi izgledi su podložni rastućim spoljnim i domaćim rizicima, uključujući geopolitičke i trgovinske sporove, te sporiji od očekivanog tempa strukturnih reformi, upozorava se u izveštaju i ocenjuje da je stoga potrebno ubrzavanje reformi.Zemlje u regionu, kako se dodaje, sada imaju priliku da unaprede reforme kako bi ublažile ove rizike usred sve većih zahteva javnosti za većim ekonomskim mogućnostima.Uprkos snažnijem rastu u 2018. godini, u regionu je otvoren manji broj novih radnih mesta, što odražava ograničenu dinamiku privatnog sektora, navodi se i precizira da je prošle godine u regionu otvoreno samo 96.000 radnih mesta, uglavnom u proizvodnji i uslugama, u poređenju sa 171.200 radnih mesta otvorenih 2017. godine.Stopa nezaposlenosti je opala prošle godine, ali je i dalje visoka, posebno za žene i mlade. U nekim zemljama je pad nezaposlenosti proizašao iz povećane neaktivnosti radne snage i emigracije, a ne zbog novootvorenih radnih mesta, smatra Svetska banka."Kreatori politika u regionu treba da sprovedu reforme koje mogu da dovedu do održivog zamajca privrednog rasta koji stvara radna mesta", kaže Linda Van Gelder, direktorka Svetske banke za Zapadni Balkan.
 Slične vesti

UGOVOR SA EVROPSKOM INVESTICIONOM BANKOM ZA PODRŠKU UGROŽENIM OPŠTINAMA

15 Apr 2019, 13:15

Ministar finansija Siniša Mali i šef divizije Evropske investicione banke Mateo Rivelani potpisali su ugovor…

MALI ZA RTS: SRBIJA NA PRAVOM PUTU EKONOMSKOG OPORAVKA I RASTA

4 Feb 2019, 13:29

Delegacija MMF-a završava drugu kontrolu aranžmana sa Srbijom, a ministar finansija Siniša Mali kaže za RTS…

Rekordni rezultati u 2018,nismo više prezadužena zemlja

26 Jan 2019, 13:41

Srbija više nije prezadužena zemlja, izjavio je danas srpski ministar finansija Siniša Mali, istakavši da će suficit u januaru…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

PolitikaPOKLONI LEKARIMA U NOVOM ZAKONU…

Srbija je dobila novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti, a sa njim stiže i odredba koja…

24 Apr 2019, 12:04

PolitikaPLATFORMA PRIVREDNE KOMORE SRBIJE…

Poslovna zajednica regiona aktivno će učestvovati na predstojećem Samitu o Zapadnom Balkanu,…

24 Apr 2019, 11:54

DruštvoVAKCINACIJA NIJE SAMO LIČNA, VEĆ…

Prošle godine je porastao obuhvat imunizacije protiv malih boginja, zaušaka…

24 Apr 2019, 11:45

Kursna lista