SVETLOST SVETOSAVLJA
   26 Jan 2019, 14:18    Požarevac    SATTV    Maja Kostić


SVETLOST SVETOSAVLJA

U GALERIJI SAVREMENE UMETNOSTI U POŽAREVCU 25.01.2019.G. OTVORENA JE IZLOŽBA SLIKA UČENIKA POŽAREVAČKE GIMNAZIJE POD NAZIVOM „SVETLOST SVETOSAVLJA“ .
 
Prisutne goste je u ime Narodnog muzeja Požarevac pozdravila Marina Radosavljević, istoričar umetnosti, kustos koja je tom prilikom kazala:
„Pravo na kulturu, umetnost, obrazovanje ima svaki čovek. Participacija u kulturnom životu jedno je od ljudskih prava i važi za celokupno društvo. U tom smislu važno mesto ima i saradnja kulturnih ustanova i organizacija i škola. Jer, ne samo da ova vrsta partnerstva podstiče razvoj talenata i kreativnosti, ona omogućava da se ostvari pravo učestvovanja u kulturnom životu zajednice putem potpune društvene inkluzije.
Prema navodima u Predlogu strategije razvoja kulture, preporučuje se  i podstiče međuresorna saradnja, između ostalog i kulture i obrazovanja, gde se ističe doprinos u razvoju kritičkog mišljenja, doživotnog učenja, edukativnih funkcija ustanova i organizacija u kulturi, kao i participacija u kulturi i razvoj publike.
Galerija savremene umetnosti je u prethodnom periodu imala lepu saradnju sa vaspitno-obrazovnim ustanovama, čime se priklonila modelu kulturnih ustanova koje nemaju akcenat samo na prezentaciji kulturnog nasleđa, već i na komunikaciji sa publikom i edukacijom. Podjednako je negovana saranja i sa vrtićima, osnovnim i srednjim školama.
U ime Narodnog muzeja zahvaljujem se svima što ste došli večeras i pozivam vas da posetite i druge postavke muzeja (arheološku sa lapidarijumom u centru grada, etnološku postavku i Šator Požarevačkog mira na Tulbi, primenjeno-umetničku u Dobrnjčevoj kući), Galeriju Miodraga Markovića sa međuratnim slikarstvom. Vrata našim učenicima, možda i budućim saradnicima su uvek otvorena, bilo da dolaze kao posetioci, bilo da traže stručnu pomoć“.
Prisutnim posetiocima se zatim obratila profesorka likovnog obrazovanja Katarina Vukašinović koja je priredila koncept ove izložbe i tom prilikom se zahvalila direktorki škole na razumevanju i organizaciji postavke, kao i kolegi, profesoru u penziji Draganu Simiću koji je prvi organizovao Likovnu koloniju u ovoj školi.
Danijela Žukovski, direktor Požarevačke gimnazije koja je otvorila ovu izložbu slika takođe se obratila prisutnim posetiocima, učenicima, profesorima i zahvalila se Narodnom muzeju i Galeriji na nastavku uspešne saradnje.
  Prva izložba radova učenika i profesora Gimnazije u GSU održana je u martu 2013.godine, a 2016. je organizovana izložba radova sa Likovnih kolonija učenika svih srednjih stručnih škola.
Svečano otvaranje izložbe slika upotpunio je muzičkim numerama Ansambl požarevačke gimnazije kojim je rukovodila profesor muzičkog obrazovanja Jelena Rakić.Slične vesti

UMETNICI IZ KRUŠEVCA U POŽAREVCU

13 Apr 2019, 12:47

U ČETVRTAK 11. APRILA 2019. GODINE U GALERIJI SAVREMENE UMETNOSTI SVEČANO JE OTVORENA IZLOŽBA ČLANOVA UDRUŽENjA LIKOVNIH…

SVEČANO OTVORENA IZLOŽBA MILUTIN MILANKOVIĆ (VIDEO)

15 Feb 2019, 13:59

POVODOM DANA DRŽAVNOSTI REPUBLIKE SRBIJE U GALERIJI SAVREMENE UMETNOSTI SVEČANO JE OTVORENA IZLOŽBA „MILUTIN MILANKOVIĆ-…

USPEŠNA GODINA RADA GALERIJE SAVREMENE UMETNOSTI

27 Dec 2018, 15:11

GODINA KOJA JE NA IZMAKU BILA JE IZUZETNO USPEŠNA ZA GALERIJU SAVREMENE UMETNOSTI U POŽAREVCU I USPEŠNO JE…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoOSVEŠTENA NOVA CRKVA SVETE TROJICE…

Novosagrađenu Crkvu Svete Trojice u Češljevoj Bari,opština Veliko Gradište,…

18 Jun 2019, 20:12

DruštvoSASTANAK PROMOCIJE POTPROJEKTA…

SASTANAK PROMOCIJE POTPROJEKTA SRB7 I ANIMACIJE TRŽIŠTA U POŽAREVCU ODRŽAĆE SE 25,…

18 Jun 2019, 14:59

KulturaLjubitelji fantastike - upis novih…

Pozivaju se svi zainteresovani ljubitelji fantastike iz Kostolca, Požarevca i okolnih mesta…

18 Jun 2019, 14:56

Kursna lista