Svetlana Vukmirović o zabrani ulaska na KiM: Objašnjenje Prištine smešno i nedobronamerno
   19 Feb 2021, 9:49    Beograd    RTS    Elena Marjanović


Svetlana Vukmirović o zabrani ulaska na KiM: Objašnjenje Prištine smešno i nedobronamerno

Ekipa emisije "Pravo na sutra" RTS-a  se u Beograd, nakon što joj je, posle četiri dana čekanja, iz Prištine rečeno da ne mogu da stupe na teritoriju Kosova i Metohije. Urednica emisije Svetlana Vukmirović ističe da je postupak Prištine nedobronameran i poziva nadležne da situaciju reše, kako se ne bi ponovila u budućnosti.

Svetlana Vukmirović je, gostujući u Jutarnjem programu, rekla da je kosovska policija na prelazu Jarinje, posle četiri dana čekanja, saopštila da granična uprava u Prištini ne dozvoljava ulazak ekipe na KiM jer, kako su rekli, dolazak nije najavljen 72 sata ranije, preko oficira za vezu Dejana Pavićević.

Urednica emisije "Pravo na sutra" ističe da je to neozbiljno te da je razlog i "više nego smešan" jer ne postoji pravilo da novinarske ekipe moraju da se najave na takav način.

Niko nikada, kako kaže, ranije nije tražio od ekipe emisije, niti od drugih novinara, da se najave na takav način.

Vukmirovićeva ukazuje da zadržavanja ekipe emisije "Pravo na sutra" traju već dve i po godine unazad. Smatra da je razlog za to mnogo iznetih informacija u seriju o uzurpiranoj imovini Srba na KiM.

"Kad se pojavi moja lična karta na prelazu, pojavi se upozorenje da sam ja stupila na teritoriju i kontaktiraju Prištinu", ističe Vukmirovićeva dodajući da su službenici propitivali gde idu i šta rade. Urednica emisije "Pravo na sutra" ukazuje da je, pošto su ih zaustavili, odlučila da bude uporna i sačeka objašnjenje.

"Mi smo novinarska ekipa, a ne državni predstavnici, nama je ovako narušen rad i koncepcija emisije. Konsultovala sam se sa rukovodstvom naše kuće, koja je dala podršku da treba ostanem", naglašava Vukmirovićeva navodeći da je objašnjenje Prištine nedobronamerno.

Prema njenim rečima, o svemu je obavešten Brisel, OEBS, novinarska udruženja UNS, NUNS.

Dodaje da će se ekipa emisije ponovo uputiti ka Kosovu i Metohiji jer emisija znači ljudima koji tamo žive i koji su u inostranstvu.

Poziva nadležne da ovu situaciju reše, kako se ovakve stvari nijednoj novinarskoj ekipi ne bi dešavali ubuduće.Slične vesti

Patrijarh Porfirije: Molitva je odgovor na rušenje i paljenje na Kosovu i Metohiji

17 Mar 2021, 12:48

Poglavar SPC patrijarh srpski Porfirije poručio je u Pećkoj Patrijaršiji da će odgovor na paljenje, rušenje i pljačkanje…

Martovski pogrom urezan u živote ljudi

17 Mar 2021, 11:31

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun rekao je za RTS da su 17. marta Albanci uspeli u centralnom…

Drecun: Pitanje je da li će upozorenje Brisela naići na reakciju u Prištini

12 Mar 2021, 9:39

Iz Brisela je Prištini upućena poruka da je ušla u ugovornu obavezu da uspostave Zajednicu srpskih opština, a naknadna odluka…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

HronikaPregazio petogodišnjaka

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Požarevcu  uhapsili su S. M. (1997),…

11 Apr 2021, 22:38

SportSIM Karavan radosti i prijateljstva…

Opštinska runda takmičenja ovogodišnjih Sportskih igara mladih (SIM) danas održana…

10 Apr 2021, 20:05

DruštvoPodeljene sadnice belog jasena…

Zahvaljujući inicijativi koja je pokrenuta na društvenim mrežama i odazivom velikog…

10 Apr 2021, 15:31

Kursna lista