Svega 300 očeva u Srbiji koristi pravo na porodiljsko odsustvo
   14 Aug 2018, 12:21        novi magazin    Maja Kostić


Svega 300 očeva u Srbiji koristi pravo na porodiljsko odsustvo

Naknadu zarade za vreme odsustva sa rada radi nege deteta ili popularnije, porodiljsko bolovanje, danas koristi otprilike 300 očeva, piše portal Kamatica.Kako je za Kamaticu rečeno u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, oni ne vode evidenciju da li to pravo koristi majka, otac, usvojitelj, staratelj ili hranitelj deteta, iako je evidentno da pravo uglavnom koristi majka deteta.
Istraživanje Instituta za društvenu teoriju, koje je rađeno pre desetak godina, 2007. godine, na teritoriji cele Srbije, pokazuje da je tada samo 17 očeva iskoristilo ovu mogućnost, što pokazuje da je u odnosu na pre desetak godina taj broj danas višestruko veći.
Porodiljsko bolovanje očevi mogu da "preuzmu" od majki kad beba napuni tri meseca, a do tada samo majke mogu da ga koriste.
Dokumenta koja otac prilaže da bi otvorio porodiljsko bolovanje su skoro ista koje prilaže i majka, uz jedan izuzetak jer je njima potreban "sporazum u pisanoj formi između njega i supruge o tome da majka prenosi bolovanje radi nege deteta na supruga, odnosno oca deteta".
Kako je navelo ministarstvo, odluku o tome ko će biti na porodiljskom odsustvu mame i tate mogu da menjaju jednom, a onda i još jednom ali samo iz opravdanog razloga.
Kamatica dodaje da su podaci o broju očeva koji koriste porodiljsko bolovanje dobijeni od nadležnih organa lokalne samouprave i ranije rađenih anketa, a od 1. jula kada je počela primena novog Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom i u narednom periodu Ministarstvo rada će imati tačne podatke o broju očeva koji koriste ovo pravo.Slične vesti

HUMANITARNA AKCIJA ZA MAGDALENU MARKOVIC IZ DVORIŠTA KOD GOLUPCA

27 Sep 2018, 10:30

U toku je velika akcija prikupljanja novčanih sredstava za operaciju srca dvogodišnje devojčice Magadalene Marković iz Dvorišta…

Srbija da što pre usvoji zakon o bebama

22 Sep 2017, 12:01

STRAZBUR - Komitet ministara, koji nadzire izvršenje konačnih presuda Evropskog suda za ljudska prava, pozvao je srpske…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoNova šansa za zaposlenje

Potpisan Ugovor o saradnji sa organizacijom „HELP“ o sprovođenju projekta „Pomoć…

10 Aug 2022, 12:27

Servisne informacijeLPA radi i ove subote

Lokalna poreska administracija obaveštava da će  zbog dospeća za plaćanje trećeg…

10 Aug 2022, 12:18

EkonomijaKoliko su realni zahtevi da Vlada…

Zbog dvocifrenog rasta cena, Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata nedavno je uputila…

10 Aug 2022, 11:36

Kursna lista