Sve više proizvoda iz Srbije na albanskom tržištu
   8 Dec 2023, 14:13    Beograd    rts    Elena Marjanović


Sve više proizvoda iz Srbije na albanskom tržištu

Spoljnotrgovinska razmena između Srbije i Albanije u prvih devet meseci ove godine iznosila je 230,9 miliona evra i bila za 24 miliona veća nego lane. Tome je svakako doprinelo kontinuirano predstavljanje srpske privrede na Međunarodnom opštem privrednom sajmu koji se održava u Tirani do 9. decembra. Koliko je zahtevno plasirati robu na strano tržište?


Na albanskom tržištu iz godine u godinu sve je više proizvoda iz Srbije. Na policama prodavnica trgovinskih lanaca u ponudi su prehrambeni proizvodi, hemija, sredstva za higijenu, razna pića i druga roba.


"Nemam nikakvih predrasuda, drago mi je da na ovom sajmu ima puno robe iz Srbije, čak i slatkiša", kaže jedan građanin Albanije.


"Ne gledam odakle roba dolazi i gde je proizvedena da li u Albaniji ili Srbiji, kada govorimo o hrani, ako je ukusna, kupiću je", dodaje drugi. 


Da srpski proizvodi stignu do novog, probirljivog i zahtevnog albanskog tržišta, distributerima je bio izazov. U borbi za naklonost kupaca, gde je konkurencija velika, pored cene i kvaliteta kažu važno je isticati i druge aspekte.


"Svi znaju da je Abanija zemlja brendova, to znači da se na našem tržištu više kupuju internacionalni nego lokalni proizvodi. U našoj firmi, mi smo imali dosta takvih slučajeva kao što je 'Nutrino' koji radimo od kako smo počeli u Albaniji i tek sada je počeo da ima dobre rezultate, očekujemo da dupliramo iduće godine", kaže Alban Ujkašej, izvršni direktor "Nelt Albanija".

Pozicionirati se na novo tržište zahtevan je posao, napominju u kompaniji koja je dugi niz godina prisutna u Albaniji. Za to im je pored kvalitetne robe, trebalo strpljnja ali i vremena.


"Trebalo je dosta vremena da se probijemo ali, generalno, svojim kvalitetom i svojim angažovanjem na terenu uspeli smo da plasiramo veliku količinu crepova i da pomerimo finansijski obrt iz godine u godinu naviše", kaže Miloš Đurić, menadžer Kompanije "Mladost".


Međunarodni opšti privredni sajam najznačajnija je sajamska manifestacija u Albaniji. Na nacionalnom štandu Srbije, ove godine predstavljaju se 22 domaće kompanije.Slične vesti

Izdate građevinske dozvole, februar 2024.

16 Apr 2024, 12:28

U februaru 2024. izdato je 1 797 građevinskih dozvola, što predstavlja povećanje od 0,6% u odnosu na isti period…

Momirović za RTS: Kina drugi najvažniji ekonomski partner Srbije, cilj da se uveća trgovinska razmena

10 Apr 2024, 10:03

Nijedna država u regionu i Evropi nema nivo saradnje i poverenja kakav je između Srbije i Kine, rekao je za RTS ministar…

"Sveti gral" svakog poslovanja - upoznati potrebe i navike potrošača, ali to nije sve

21 Nov 2023, 9:25

Procedura osnivanja firmi u Srbiji odavno nije problem, a od maja je još brža i lakša jer se firme registruju…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoInvesticionim održavanjem povećava…

U planu JP „Toplifikacija i ove godine su zamašna sredstva za investiciono održavanje…

22 Apr 2024, 11:47

PoljoprivredaSetva jarih useva uveliko traje,…

Nedavna kiša na trenutak je prekinula je setva jarih useva u Braničevu, nastavlja se…

22 Apr 2024, 11:44

Vremenska prognozaPrognoza za utorak, 23. april…

SRBIJA: U utorak tokom dana dolazi do naoblačenja koje se premešta…

22 Apr 2024, 11:21

Kursna lista