Sve spremno za "Štit 2022", brigadni general Janković otkriva karakteristike raketnog sistema FK-3
   30 Apr 2022, 10:34    Beograd    rts    Elena Marjanović


Sve spremno za "Štit 2022", brigadni general Janković otkriva karakteristike raketnog sistema FK-3

Na vojnom aerodromu "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović" u Batajnici od 11 časova počinje prikaz sposobnosti Vojske Srbije pod nazivom "Štit 2022". Brigadni general Tiosav Janković, komandant 250. raketne brigade za PVD, rekao je za RTS da "FK-3" predstavlja značajan doprinos našem sistemu PVO, da je reč o savremenom raketnom sistemu savremenog dometa koji ima izuzetne taktičko-tehničke karakteristike i borbene mogućnosti.


Kapije aerodroma otvorile su se u 8.30, a publika u Batajnici i gledaoci RTS-a videće oko 60 letelica, više od 300 sredstava naoružanja i vojne opreme, i obučenost specijalnih jedinica Vojske Srbije. Ono što je najinteresantnije i što svi čekaju da vide je sistem protivvazduhoplovne odbrane "FK-3".

  Brigadni general Tiosav Janković, komandant 250. raketne brigade za PVD rekao je za RTS da  "FK-3" predstavlja značajan doprinos našem sistemu PVO, reč je savremenom raketnom sistemu savremenog dometa koji ima izuzetne taktičko-tehničke karakteristike i borbene mogućnosti.

"Ovaj sistem efikasno uništava avione, helikoptere, krstareće rakete, ali i visokoprecizne projektile vazduh–zemlja velikih brzina, malih dimenzija i malih odraznih površina", naveo je Janković.

Prema njegovim rečima, ima i izuzetnu sposobnost zaštite od elektronskog ometanja, može gađati šest ciljeva u vazdušnom prostoru istovremeno, voditi 12 raketa.

Janković je istakao da najveći napredak predstavlja činjenica da ima veliku zonu uništenja, domet po daljini do 100 kilometara i po visini do 27 kilometara.

"Ako ovo uporedimo sa sistemima koje smo do sada imali u naoružanju, čiji je domet do 20, 25 kilometara, jasno je kako sistem PVO dobija na kvalitetu. Raketni sistem "FK-3" donosi moć odvraćanja od ugrožavanja iz vazdušnog prostora, a u slučaju istog ima sposobnost neutralisanja svih pretnji", naveo je brigadni general.

Kako je rekao, dolazak jednog ovakvog sredstva predstavlja veliki izazov za vojsku i snažan moralni podstrek.

"Artiljerijsko-raketni sistem ‘pancir S1’ je jedan od najboljih u svojoj klasi, među sistemima malog dometa, ima izuzetne taktičko, tehničke karakteristike, takođe i ‘mistral’. U paleti zadataka koje ‘pancir’ izvršava postoji i zadatak neposredne protivvazdušne odbrane, odnosno zaštite raketnih sistema srednjeg i velikog dometa", kaže Janković.

Napomenuo je da postoje svi uslovi da svi naši raketni sistemi funkcionišu uvezano.


Preporučio je posetiocima da pogledaju modernizovane "NEVA M1T" sisteme i "kub-M2", "strelu 10", mobilnu platformu "MTU-4" sa lanserima šilo, odnosno igla, "ASARS".Slične vesti

"Oko sokolovo" dobilo svoju kuću - Kaletinac se seća svog Dragutina Matića

25 Jun 2022, 9:26

U Kaletincu kod Gadžinog Hana otvorena je zavičajna spomen-kuća Dragutina Matića, srpskog vojnika solunca – poznatijeg kao…

Vojska gađa u junu

28 May 2022, 10:05

Jedinice Vojske Srbije izvodiće gađanje iz pešadijskog naoružanja na Vojnom kompleksu “Peskovi“ (opština…

Stefanović pozvao mlade da dobrovoljno služe vojni rok

21 May 2022, 8:32

Ministar odbrane Nebojša Stefanović, pozvao je mlade da se prijave za dobrovoljno služenje vojnog roka i postanu…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoU Velikom Gradištu svečano obeležen…

Danas je u opštini Veliko Gradište, u gradskom parku, svečano obeležen jedan…

28 Jun 2022, 16:40

Vremenska prognozaPROGNOZA ZA SREDU, 29. Jun 2022.

SRBIJA: U sredu sunčano i tropska vrućina. Samo krajnjem zapadu…

28 Jun 2022, 11:32

DruštvoU četvrtak javni poziv za dodelu…

Izbeglice koje su, usled događaja iz perioda od 1991. godine do 1995. godine, stekle status…

28 Jun 2022, 11:31

Kursna lista