Sve bolja srpska vina-niču novi čokoti i vinarije
   23 Sep 2021, 9:18    Beograd    rts    Elena Marjanović


Sve bolja srpska vina-niču novi čokoti i vinarije

Vinogradi u Srbiji i regionu puni su berača. Grožđe je dobro rodilo, pa se koristi lepo vreme da se obere i preradi u sve bolja srpska vina. Svake godine sade se novi čokoti i niču vinarije. Ekipa RTS-a bila je sa beračima oko Ramske tvrđave.Porodica Stokić na svojih devet hektara neguje vinske sorte grožđa. Prekinuli smo ih u berbi "šardonea", a dosta očekuju i od "morave", "merloa" i našeg "prokupca".


"Očekujemo lep prinos. Šećer je 24 odsto. Očekujemo da bude bolje nego prošle godine. U pitanju je četvrta godina roda i očekujem dobar prinos i kvalitet", navodi Dragiša Stokić, vinar.

Veoma složni su berači, a i prija je pomogala prijatelju u berbi. "Samo kod ovakvog prijatelja koji zasluži, a prija je Vrcanka, pa da ne obrukam sortu i vrstu", navodi Anđelka Josić iz Požarevca. I u obližnjem Kisiljevu, nekada poznatom vinarskom selu, dosta se uzdaju u tradiciju, vinski, jezerski i seoski turizam, povratak mladih.

"Ovo je idealno mesto za postavljanje vinograda, imamo ružu vetrova imamo sunca od izlaska do zalaska, čak imamo i produžen odsjaj od Dunava, bar jedno dva sata", navodi Draško Veličković, farmer iz Kisiljeva.

Radosav Jovanović iz Kisiljeva poziva mlade iz tog mesta da se vrate u svoj rodni kraj.

"Vratite se deco ima ovde prostora za sve i da se proizvodi i da se izvozi. Da nađu rešenja da budu u svom kraju u svom selu gde su rođeni, da tu žive i rade. Ima mesta za sve", poziva mlade na povratak Jovanović.  

Beračima kod braće Stokić ponuđena je domaća hrana, ali i mangulica na ražnju.

"Mangulica se pekla na nekih 500 metara od Ramske tvrđave, sam roces pečenja trajao je tri sata. Kombinacija belog vina i mangulice je nepogrešiva", navodi Goran Radovanović, uzgajivač mangulica iz Kisiljeva.

Sve veći broj turista koji pohode Ramsku i Golubačku tvrđavu i Srebrno jezero šansa je za razvoj seoskog turizma. Meštani dosta očekuju i od naših ljudi i kapitala stečenog u Austriji i Italiji i veća ulaganja u vinograde, farme i voćnjake.Slične vesti

Od izvoza kukuruza najviše para

15 Sep 2021, 13:44

Srbija je u junu izvezla kukuruza u vrednosti od čak 48,5 miliona dolara.Ovo je ujedno proizvod koji je u šestom mesecu…

Od danas zvanično učenička zadruga "Riznica" u Poljoprivrednoj školi i klub za zaposlene

6 Sep 2021, 12:32

Od danas Poljoprivredna škola ima svoju učeničku zadrugu „Riznica“ čiji je cilj da animira učenike i…

Još jedna kiša za sočno grožđe, očuvani čokot za zanimljivo vino

25 Aug 2021, 8:58

Bliži se berba grožđa. Za razliku od prošle godine koja je bila kišna, a grad uništio mnoge zasade vinove loze u jednom…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

HronikaVozio pod djstvom psihoaktivnih…

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Požarevcu isključili su iz saobraćaja…

18 Oct 2021, 17:07

HronikaRazbojištvo u Kostolcu

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Požarevcu, efikasnom akcijom, uhapsili…

18 Oct 2021, 17:04

SportOdbojkaši "Mladog radnika"…

U okviru Kup-a Srbije, u utorak 19. oktobra snage će na terenu Sportskog centra Požarevac…

18 Oct 2021, 14:10

Kursna lista