SUSRETI VAROŠKIH POZORIŠTA "MILIVOJEV ŠTAP I ŠEŠIR"   REPORTAŽA
   20 Feb 2017, 22:57    Požarevac    SAT TV    Tatijana Spasojević


SUSRETI VAROŠKIH POZORIŠTA "MILIVOJEV ŠTAP I ŠEŠIR" REPORTAŽA

Milivojev štap i šešir” – Amaterske glumačke svečanosti (susreti varoških pozorišta Srbije) nastao je kao pandan glumačkim svečanostima „Milivoje Živanović” koje se svake godine održavaju u Požarevcu početkom aprila, u čast i slavu glumačkog poziva, a radi trajnog sećanja na velikana srpske glumačke scene Milivoja Živanovića, rođenog Požarevljanina.Milivoje Živanović je  svoju glumačku karijeru je započeo u putujućim trupama. Njegov početak bavljenja glumom vezuje se za putujuće pozorište u Srbiji 1919. godine. Bio je član Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu 1923, u Skoplju 1928, i Beogradu 1932. godine. Sa uspehom je igrao tragične i komične likove. Bio je prvak Jugoslovenskog dramskog pozorišta u Beogradu od 1947. do 1970. godine. Godine 1970. je prešao u Savremeno pozorište Beograd (danas Beogradsko dramsko pozorište), gde je nastupio u samo jednoj predstavi.

PROPOZICIJE FESTIVALA
Po svom modelu su praktično preslikane svečanosti sa dvema značajnim razlikama: učesnicima i nagradama. Učesnici su amaterska pozorišta Srbije, a nagrade su sledeće: svake večeri žiri dodeljuje po jednu specijalnu nagradu (za slikovito predstavljanje lika) i jednu glavnu nagradu – repliku Milivojevog štapa sa graviranom pločicom i ukoričenim znamenjem kao uverenjem o nagradi.
 Iz kruga svakovečernjih dobitnika štapa žiri na kraju festivala bira i sveukupnog pobednika. Tog pobednika, najboljeg među najboljima, daruje i Milivojevim šeširom sa ugraviranom pločicom i ukoričenim znamenjem, te tako taj glumac kompletira nagradu. Glumci koji su svake večeri dobijali specijalno priznanje za slikovito predstavljanje svog lika ne ulaze u konkurenciju za Milivojev šešir, već su konkurenti samo dobitnici Milivojevog štapa.
Osnivači festivala su pošli od pretpostavke da ne postoji profesionalni glumac koji pre toga nije pokušao kao amater da otkrije svoje zanimanje za pozorište i utvrdi svoje vrednosti. Tako je Milivoje Živanović postao jedini glumac koji ima dva festivala u svoju čast – amaterski i profesionalni.

IDEJNI TVORAC FESTIVALA I POKRETAČ FESTIVALA

Dragi Ivić je Festival osmislio i dao mu ime. On je oformio programsku šemu festivala, rukovodeći se osnovnom idejom da amaterske glumačke svečanosti budu uvod i prethodnica Glumačkim svečanostima Milivoje Živanović. Za razliku od tog festivala, na kome se svake večeri dodeljuje umetnička grafika - diploma Spomen na glumca, a na kraju festivala statueta Milivoja Živanovića, ove, amaterske glumačke svečanosti imaju slikovitije i , svakako, neobičnije nagrade. Milivoje Živanović bio je poznat po svom šeširu i štapu, od kojih se nije odvajao ni kao mladić. Štap je, kao i mnogi džentlmeni, nosio kao deo garderobe, dendijevski i do pred sam kraj života nije se njime poštapao. Fotografija na kojoj se on, ispred Jugoslovenskog dramskog pozorišta, vidi sa štapom i šeširom, bila je više nego dovoljan povod da se smisle nagrade i formira osnovni logotip festivala.Dragi Ivić diplomirao je na grupi za organizaciju scenskih i kulturno-umetničkih delatnosti (sada menadžment i produkcija pozorišta, radija i kulture) Fakulteta dramskih umetnosti (pozorišta, filma, radija i televizije) u Beogradu, 1985. godine. Tokom školovanja postigao je, kao vanredni student, ocenu 9.38, a na diplomskom ispitu ocenjen je ocenom deset. Za diplomski rad (organizacione karakteristike lokalnog radija na teritoriji SR Srbije bez pokrajina) nagrađen je Oktobarskom nagradom Grada Beograda za najbolje naučne radove učenika i studenata. Radi u Centru za kulturu Požarevac gde je prošao radni put od referenta za RiP (reklama i propaganda), šefa tehničke službe, upravnika do pomoćnika direktora. Od kraja aprila 2013. godine direktor Centra za kulturu Požarevac.Očekujemo Vas! 
 Slične vesti

OTVORENA XII SMOTRA DRAMSKIH AMATERA ŽIVKA MATIĆ

30 Nov 2019, 15:41

SINOĆ JE NA VELIKOJ SCENI CENTRA ZA KULTURU SVEČANO OTVORENA 12. SMOTRA DRAMSKIH AMATERA POMORAVLJA I PODUNAVLJA A NA PROGRAMU…

12. SUSRETI AMATERSKIH POZORIŠTA ŽIVKA MATIĆ OD 29. NOVEMBRA

7 Nov 2019, 14:38

U CENTRU ZA KULTURU U POŽAREVCU ODRŽANA JE KONFERENCIJA ZA MEDIJA NA KOJOJ SU NAJAVLJENI 12. SUSRETI AMATERSKIH POZORIŠTA…

PREDSTAVA HISTERIJA ZATVORILA 18 ŽANKINE DANE U RABROVU

5 Nov 2019, 18:24

U  tri dana trajanja 18. pozorišnih svečanosti ,,Žanki u čast’’ , u organizaciji Udruženja građana…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

ZdravljePREVENCIJA PROTIV VIRUSA GRIPA…

NA TERITORIJI GRADA POŽAREVCA I BRANIČEVSKOG OKRUGA IZOLOVAN JE VIRUS INFLUENCE TJ GRIPA A…

25 Jan 2020, 14:14

DruštvoMNOGOBROJNE AKTIVNOSTI U DOMU…

UDRUŽENJE PENZIONERA GRADA POŽAREVCA KRAJEM 2019. GODINE  OSNOVALO JE I KLUB PENZIONERA…

25 Jan 2020, 14:08

KulturaGUSLARSKO VEČE U POLJOPRIVREDNOJ…

U OKVIRU SVETOSAVSKIH DANA POLJOPRIVREDNA ŠKOLA SA DOMOM UČENIKA „SONJA MARINKOVIĆ…

25 Jan 2020, 13:58

Kursna lista