SUSRETI VAROŠKIH POZORIŠTA "MILIVOJEV ŠTAP I ŠEŠIR"   REPORTAŽA
   20 Feb 2017, 22:57    Požarevac    SAT TV    Tatijana Spasojević


SUSRETI VAROŠKIH POZORIŠTA "MILIVOJEV ŠTAP I ŠEŠIR" REPORTAŽA

Milivojev štap i šešir” – Amaterske glumačke svečanosti (susreti varoških pozorišta Srbije) nastao je kao pandan glumačkim svečanostima „Milivoje Živanović” koje se svake godine održavaju u Požarevcu početkom aprila, u čast i slavu glumačkog poziva, a radi trajnog sećanja na velikana srpske glumačke scene Milivoja Živanovića, rođenog Požarevljanina.Milivoje Živanović je  svoju glumačku karijeru je započeo u putujućim trupama. Njegov početak bavljenja glumom vezuje se za putujuće pozorište u Srbiji 1919. godine. Bio je član Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu 1923, u Skoplju 1928, i Beogradu 1932. godine. Sa uspehom je igrao tragične i komične likove. Bio je prvak Jugoslovenskog dramskog pozorišta u Beogradu od 1947. do 1970. godine. Godine 1970. je prešao u Savremeno pozorište Beograd (danas Beogradsko dramsko pozorište), gde je nastupio u samo jednoj predstavi.

PROPOZICIJE FESTIVALA
Po svom modelu su praktično preslikane svečanosti sa dvema značajnim razlikama: učesnicima i nagradama. Učesnici su amaterska pozorišta Srbije, a nagrade su sledeće: svake večeri žiri dodeljuje po jednu specijalnu nagradu (za slikovito predstavljanje lika) i jednu glavnu nagradu – repliku Milivojevog štapa sa graviranom pločicom i ukoričenim znamenjem kao uverenjem o nagradi.
 Iz kruga svakovečernjih dobitnika štapa žiri na kraju festivala bira i sveukupnog pobednika. Tog pobednika, najboljeg među najboljima, daruje i Milivojevim šeširom sa ugraviranom pločicom i ukoričenim znamenjem, te tako taj glumac kompletira nagradu. Glumci koji su svake večeri dobijali specijalno priznanje za slikovito predstavljanje svog lika ne ulaze u konkurenciju za Milivojev šešir, već su konkurenti samo dobitnici Milivojevog štapa.
Osnivači festivala su pošli od pretpostavke da ne postoji profesionalni glumac koji pre toga nije pokušao kao amater da otkrije svoje zanimanje za pozorište i utvrdi svoje vrednosti. Tako je Milivoje Živanović postao jedini glumac koji ima dva festivala u svoju čast – amaterski i profesionalni.

IDEJNI TVORAC FESTIVALA I POKRETAČ FESTIVALA

Dragi Ivić je Festival osmislio i dao mu ime. On je oformio programsku šemu festivala, rukovodeći se osnovnom idejom da amaterske glumačke svečanosti budu uvod i prethodnica Glumačkim svečanostima Milivoje Živanović. Za razliku od tog festivala, na kome se svake večeri dodeljuje umetnička grafika - diploma Spomen na glumca, a na kraju festivala statueta Milivoja Živanovića, ove, amaterske glumačke svečanosti imaju slikovitije i , svakako, neobičnije nagrade. Milivoje Živanović bio je poznat po svom šeširu i štapu, od kojih se nije odvajao ni kao mladić. Štap je, kao i mnogi džentlmeni, nosio kao deo garderobe, dendijevski i do pred sam kraj života nije se njime poštapao. Fotografija na kojoj se on, ispred Jugoslovenskog dramskog pozorišta, vidi sa štapom i šeširom, bila je više nego dovoljan povod da se smisle nagrade i formira osnovni logotip festivala.Dragi Ivić diplomirao je na grupi za organizaciju scenskih i kulturno-umetničkih delatnosti (sada menadžment i produkcija pozorišta, radija i kulture) Fakulteta dramskih umetnosti (pozorišta, filma, radija i televizije) u Beogradu, 1985. godine. Tokom školovanja postigao je, kao vanredni student, ocenu 9.38, a na diplomskom ispitu ocenjen je ocenom deset. Za diplomski rad (organizacione karakteristike lokalnog radija na teritoriji SR Srbije bez pokrajina) nagrađen je Oktobarskom nagradom Grada Beograda za najbolje naučne radove učenika i studenata. Radi u Centru za kulturu Požarevac gde je prošao radni put od referenta za RiP (reklama i propaganda), šefa tehničke službe, upravnika do pomoćnika direktora. Od kraja aprila 2013. godine direktor Centra za kulturu Požarevac.Očekujemo Vas! 
 Slične vesti

NAGRADE I ČESTITKE MLADIM GLUMCIMA ZA PREDSTAVU KIRIJA (VIDEO)

12 Apr 2019, 14:28

U CENTRU ZA KULTURU POŽAREVAC, ODRŽANA JE KONFERENCIJA ZA MEDIJE POVODOM UČEŠĆA DEČIJEG DRAMSKOG STUDIJA CENTRA ZA…

PETRIJIN VENAC ODUŠEVIO POŽAREVAČKU PUBLIKU

5 Apr 2019, 14:11

ATELJE 212 IZVEO  JE SINOĆ  PREDSTAVU "PETRIJIN VENAC" NA VELIKOJ SCENI CENTRA ZA KULTRURU A U KONKURENCIJI…

IZLOŽBA POZORIŠNIH FOTOGRAFIJA GULINI DANI POVODOM 10. JUBILARNOG FESTIVALA

19 Mar 2019, 10:34

KULTURNO PROSVETNI CENTAR I POZORIŠTE "BATA BULIĆ" PETROVAC  NA MLAVI POZIVAJU VAS NA OTVARANJE IZLOŽBE POZORIŠNE FOTOGRAFIJE…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoSVEČANO OSVEĆENJE NOVE CRKVE SVETE…

Novosagrađenu Crkvu Svete Trojice u Češljevoj Bari, osveštaće u ponedeljak ,17.…

15 Jun 2019, 16:57

PolitikaĐORĐEVIĆ:USKORO IMPLEMENTACIJA…

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević sastao se…

15 Jun 2019, 13:55

DruštvoIZGRADNJA METROA U BEOGRADU NAJVEĆI…

Potpredsednica Vlade i predsednica Radne grupe za realizaciju projekta izgradnje beogradskog…

15 Jun 2019, 13:49

Kursna lista