Suncokret dobro rodio - ulja će biti gotovo dvostruko više od potreba domaćeg tržišta
   27 Sep 2022, 9:34    Beograd    rts    Elena Marjanović


Suncokret dobro rodio - ulja će biti gotovo dvostruko više od potreba domaćeg tržišta

Prema podacima Zavoda za statistiku, ove godine najviše je podbacio rod kukuruza - za četvrtinu je manji nego prošle godine, a pšenice 9,6 odsto manji. Ono čega ima više nego lane je suncokret - njime je ove godine zasejano više površina, rod je dobar i ulja će biti gotovo dvostruko više od potreba domaćeg tržišta.


Ratari su skinuli rod sa više od 95 odsto zasejanih površina. Posao bi bio već završen da nije bilo septembarskih kiša. Na njivama sa kojih još nije skinut rod, prinos će biti i do 50 odsto manji. I uljare su pri kraju otkupa ovogodišnjeg roda, kažu, kvalitet je zadovoljavajući.



"Procenat ulja u semenu kreće se oko 42 procenta, proteini su od 13 do 15 procenata, ti parametri ukazuju na to da ćemo dobiti ulje dobrog kvaliteta", navodi Biljana Vucul, rukovodilac kontrole u fabrici ulja Banat-Matijević Agrar.


I dok u fabrike još pristiže po neki traktor sa suncokretom, iz pogona uveliko u prodaju odlaze nove količine ulja. Zrna ima dovoljno, a kako će to uticati na cene u radnjama, prerađivači ne žele da komentarišu.


"Plan nam je da otkupimo 65.000 tona što je negde preko 25 odsto veća količina u odnosu na prethodnu godinu. Sa otkupom ove količine suncokreta i sa preradom dobićemo preko 28.000 tona sirovih ulja i sačmi", kaže Marko Todić, izvršni direktor fabrike ulja Banat-Matijević Agrar.


Dobro je rodilo, kažu i na produktnoj berzi u Novom Sadu, a otkupna cena je gotovo devet dinara veća nego prošle godine.


"Poslednja zaključena cena suncokreta na produktnoj berzi u Novom Sadu bila je 66,7 dinara po kilogramu bez PDV-a. Ukoliko uporedimo sa istim periodom prethodne godine kada je suncokret trgovan sa 58 dinara po kilogramu bez PDV-a,  trenutna cena je viša za nekih 14 odsto. Mi prelazne zalihe ulja imamo veće nego uobičajene u ovoj sezoni, tako da nam ostaje da pratimo dešavanja kako na domaćem tako i na svetskom tržištu", navodi Anja Jakšić sa Produktne berze Novi Sad.


Prosečan prinos suncokreta ove jeseni u Srbiji se kreće izmeću dve i po do tri tone po hektaru, što bi trebalo obezbediti oko 700.000 tona suncokreta od čega bi se proizvelo oko 300.000 tona ulja. Za potrebe domaćeg tržišta potrebno je obezbediti godišnje oko 180.000 tona.



Slične vesti

Žetva suncokreta u opštini Golubac privodi se kraju

20 Sep 2023, 14:14

U opštini Golubac u toku je žetva suncokreta na površini od 300 hektara I do danas rod je skinut sa 6o odsto…

Protesna vožnja zbog cene suncokreta

9 Aug 2022, 13:13

Blokada je nešto pre 20 časova okončana jjer im je obećano skidanje zabrane izvoza, špvećanje cene ulja u…

Gorivo nikad skuplje, može li da ga zameni bio - dizel od suncokreta, uljane repice i jestivog ulja

28 Mar 2022, 11:07

Zbog rata u Ukrajini gorivo nikad nije bilo skuplje. Procenjuje se da bi Srbija preradom suncokreta, uljane repice i otpadnog…

Postavite komentar



    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

SportČetvrtfinale play off-a SLS: Mladi…

Odbojkaši Mladog radnika u suboru igraju drugu četvrtfinalnu utakmicu play off-a sa …

28 Mar 2024, 13:23

DruštvoU Braničevskom okrugu od početka…

Od septembra prošle godine, kada je pojačan nadzor nad obolevanjem od velikog kašlja,…

28 Mar 2024, 11:36

PolitikaPetković: Odluka o preporuci za…

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je, povodom jučerašnje…

28 Mar 2024, 11:30

Kursna lista