Stupio na snagu pravilnik o povratu akcize na gorivo
   5 Jan 2024, 10:15    Beograd    agronews    Elena Marjanović


Stupio na snagu pravilnik o povratu akcize na gorivo

Poljoprivrednici u Srbiji u ovoj godini mogu da zatraže povrat akcize koju su platili na dizel i biogorivo, jer je 1. januara stupio na snagu novi pravilnik koji uređuje tu oblast


Povraćaj je moguće ostvariti u iznosu od 50 dinara po litru do 100 litara po hektaru prijavljene površine. Postoji i ograničenje u pogledu površine zemljišta koje se obrađuje, a gledaće se koliko je goriva potrebno za obradu zasejanih ili zasađenih površina zemljišta pod konkretnom biljnom kulturom, do najviše 100 hektara.


Da bi podneli zahtev za povrat akcize, poljoprivrednici će morati da poseduju i fiskalne račune na kojima će, kada je reč o poljoprivrednicima koji su fizička lica, stajati i broj poljoprivrednog gazdinstva i JMBG nosioca gazdinstva.


Fiskalni račun, precizira se „mora da sadrži podatke o kupcu, vrsti, količini i vrednosti nabavljenih derivata nafte i biogoriva“.


”Zahtev za ostvarivanje prava na refakciju plaćene akcize, u skladu sa ovim pravilnikom, podnosi se Ministarstvu poljoprivrede, Upravi za agrarna plaćanja, izborom i popunjavanjem odgovarajućeg elektronskog obrasca zahteva, u onlajn formi, neposredno u okviru softverskog rešenja e-agrar“, navodi se u pravilniku.


Pravilnikom se propisuje i šta se sve unosi u taj elektronski obrazac zahteva, što između ostalog uključuje i datume i količine kupljenog goriva, kao i brojeve tih fiskalnih računa koji se odnose na konkretnu kupovinu. Unosi se, takođe, i naziv katastarske opštine, broj i površina katastarske parcele zasađene pod odgovarajućom biljnom kulturom za koju je izvršena nabavka derivata nafte i biogoriva za poljoprivredne svrhe i drugi podaci.


”Po prijemu zahteva Uprava sprovodi administrativnu kontrolu upoređivanjem podataka sa podacima iz registara i službenih evidencija“, stoji u pravilniku.


Poljoprivrednici imaju pravo na žalbu u roku od 15 dana od dana dostavljanja rešenja.


Ako poljoprivrednik povrat plaćene akcize ostvari na osnovu netačnih podataka, novac će morati da vrati sa zateznom kamatom, a poljoprivredno gazdinstvo mu se stavlja u pasivan status, pa neće imati pravo ni na kakve subvencije dok taj novac ne vrati.


A, ako u računici pogreši država i vrati mu više novca nego što je trebalo poljoprivrednik će opet morati da vrati novac sa kamatom, ali nema zabranu na druge subvencije dok to ne učini.Slične vesti

Benzin skuplji, cena dizela nepromenjena

12 Apr 2024, 14:37

U narednih sedam dana, litar evrodizela za maloprodaju koštaće 206 dinara, dok će cena bezolovnog benzina biti 195 dinara…

Povećane akcize za gorivo - benzin i dizel poskupljuju od 1. maja

9 Apr 2024, 13:47

Vlada Srbije donela je odluku da uskladi akcize sa godišnjim indeksom potrošačkih cena u 2023. godini, objavio…

Cena sirove nafte diže cene na pumpama, tržište Srbije dobro snabdeveno

6 Apr 2024, 10:29

Na pumpama i benzin i dizel narednih sedam dana biće skuplji tri dinara po litru. Već drugu sedmicu rastu i cene sirove…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

Vremenska prognozaPrognoza za sredu, 17. april 2024.

SRBIJA: U sredu znatno hladnije u svim krajevima, a dnevna temperatura…

16 Apr 2024, 12:48

DruštvoGolubačka tvrđava predstavlja…

Tvrđava “Golubaki grad” priprema izložbu izložbu "Sveti ratnici u srpskom…

16 Apr 2024, 12:34

EkonomijaIzdate građevinske dozvole, februar…

U februaru 2024. izdato je 1 797 građevinskih dozvola, što predstavlja povećanje od…

16 Apr 2024, 12:28

Kursna lista