Studenica u znaku obeležavnja sedam vekova od smrti kralja Milutina
   31 May 2021, 9:02    Beograd    rts    Elena Marjanović


Studenica u znaku obeležavnja sedam vekova od smrti kralja Milutina

Srednjovekovna nemanjićka zadužbina Studenica, jedan je od najznačajnijih srpskih manastira. Ta najveća i najbogatija srpska lavra, koju narod naziva majkom crkava u Srbiji, u znaku je obeležavnja sedam vekova od upokojenja kralja Milutina, praunuka osnivača zadužbine Stefana Nemanje.

U manastirskom kompleksu Studenice najveći građevinski poduhvati urađeni su krajem 12. stoleća. Slikarstvo Bogorodičinog hrama iz ranog je 13. veka. To se vezuje za period života osnivača dinastije Nemanjića, Stefana Nemanje i igumana Manastra Save Nemanjića.
  Kralj Milutin svome narodu i otečestvu darivao je 40 velelepnih hramova. U studeničkom manastirskom kompleksu podigao je malu crkvu posvećenu Bogorodičinim roditeljima svetiteljima Joakimu i Ani. Za živopisanje tog hrama angažovao je najveće slikare toga doba. Ukrasili su je izuzetno vrednik živopisom, koji je i doprineo da Studenica bude deo istorije i kulture sveta. "Znamo koliko je on poznat i moćan bio kao vladar i kao ktitor u celom hrišćanskom svetu, možemo da vidimo koliko je on imao smernosti i poštovanja prema svom svetom pretku. On podiže svoju crkvu kao jedan biser i u arhitektonskom i slikarskom smislu", ističe Aleksandar Bojović, istoričar umetnosti. Studeničko bratstvo i Srpska pravoslavna crkva su 2014. obeležili sedam vekova trajanja zadužbine kralja Milutina. "Milutinova kraljeva crkva u Studenici iako veoma malih proporcija i spolja se ne primećuje toliko u našem manastirskom kopleksu, ona je po značaju živopisa jedna od najznačajnijih građevina srpskog srednjeg veka. Jubilarna godina – 700 godina od upokojenja Svetog kralja i završetka Gračanice. Mi smo obeležili taj jubilej izdavanjem monografije o Kraljevoj crkvi", Tihon Rakićević, teolog i iguman Manastira Studenice. Da Nemanjićka zadužbina podno Radočele nadomak Ušća, blista sjajem vremena kada je bila i podignuta 1321, postaraće se stručnjaci službe spomeničke baštine Srbije, koji će raditi na zaštiti arhitekture Crkve kralja Milutina.Slične vesti

Patrijarh: Granice Crkve se ne menjaju sa granicama država

22 Sep 2021, 10:31

Poglavar Srpske pravoslavne crkve, patrijarh Porfirije poručio je u Zagrebu da se kanonske granice Crkve ne menjaju nužno…

Mala Gospojina, praznik koji svedoči čuda

21 Sep 2021, 12:39

Danas Sveta pravoslavna crkva i njeni vernici slave praznik Rođenja Presvete Bogorodice u narodu poznatiji kao Mala Gospojina.

Usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja

11 Sep 2021, 14:32

Tokom godine Svetom Jovanu Krstitelju posvećeno je šest praznika. Danas se obeležava uspomena na smrt Hristovog Preteče.

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

ZanimljivostiTop 5 rasa pasa za kućnog ljubimca

Psi su toliko dugo saputnici ljudi kroz život, da se o njima gotovo nema šta mnogo novog reći.…

25 Sep 2021, 13:37

DruštvoKoji su najunosniji poslovi u…

Ako razmišljate o promeni posla ili želite da se oprobate u novoj sferi, pravo vreme…

25 Sep 2021, 13:32

HronikaKrivična prijava protiv lažnih…

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Požarevcu podneće krivičnu prijavu nadležnom…

25 Sep 2021, 13:03

Kursna lista