STRATEGIJA ZA SOCIJALNO UKLJUČENJE ROMA I ROMKINJA U REPUBLICI SRBIJI
   24 Mar 2017, 10:20    Požarevac    Sat Tv    Maja Kostić


STRATEGIJA ZA SOCIJALNO UKLJUČENJE ROMA I ROMKINJA U REPUBLICI SRBIJI

U zgradi Gradske Uprave Požarevac, je 23.03. održan sastanak/fokus grupa sa predstavnicima JLS, lokalnim institucijama, obrazovnim ustanovama i organizacijama civilnog društva. Inicijator sastanka je koordinator za romska pitanja GO Kostolac u saradnji sa „Stalnom konferencijom romskih udruženja građana (SKRUG) Liga Roma. SKRUG – Liga Roma je mreža od 75 organizacija civilnog društva i zastupa i zagovara prava i društveno uključivanje Roma, i trenutno organizuje praćenje ostvarivanja „Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Republici Srbiji“. Cilj praćenja je da se utvrde primeri uspešnih programa socijalnog uključivanja romskog stanovništva u lokalnu zajednicu, ali i da se mapiraju problemi sa kojima se suočavaju JLS prilikom primene „Strategije“ i propisa kojima se ostvaruju njeni osnovni ciljevi – smanjenje siromaštva i obezbeđivanje pune ravnopravnosti Roma i Romkinja.
                U fokusu sastanka je bilo prikupljanje podataka koji se odnose na obrazovanje, stanovanje, zapošljavanje, socijalnu i zdravstvenu zaštitu Roma i Romkinja, koji žive na teritoriji grada Požarevca i GO Kostolac, ali je trebao da ukaže i na važnost povezivanja i unapređenja saradnje između svih aktera koji imaju ulogu i odgovornost u socijalnoj inkluziji Romkinja i Roma. Ukazano je i na konkretne slučajeve gde je saradnja i povezivanje JLS, lokalnih institucija i OCD od velikog značaja, i predložene nove mere podrške kako bi se problemi socijalno ugroženih stanovnika efikasnije rešavali.
                U narednom periodu će biti sačinjen i izveštaj sa objedinjenim podacima koji su prikupljeni na sastanku, koji će koristiti u svrhu efikasnijih planiranja mera i politika usmerenih na poboljšanje položaja Roma i Romkinja u RS.
                Sastanku su prisustvovali predstavnici GU Grada Požarevca i GO Kostolac. Predstavnici NSZ Požarevca i filijale Kostolac, CSR Požarevac, savetnik za pružanje pravne pomoći GU Grada Požarevca, Dom Zdravlja Kostolac, Crveni Krst, romske NVO iz Kostolca... Obrazovne ustanove koje su uzele učešće na sastanku su OŠ „Jovan Cvijić“, i TŠ „Nikola Tesla“ iz Kostolca, PU „Ljubica Vrebalov“ iz Požarevca i Načenik ŠU Požarevac.
               Slične vesti

U Golupcu održan Building camp u okviru INTERREG Danube programa

25 Jun 2022, 16:15

DANUrB+ je novi projekat od strane INTERREG EU podunavskog prekograničnog programa, pokrenut je 1. jula 2020. godine u cilju…

Opština Veliko Gradište potpisala memorandum o saradnji sa programom "Podsticajno roditeljstvo kroz igru"

13 Jun 2022, 15:54

Predsednik opštine Veliko Gradište Dragan Milić danas je, na Nacionalnom skupu „Otvorimo širom…

Računarska oprema za Veliko Gradište kao najbolju opštinsku Upravu u oblasti Odgovornost I vladavina prava

23 Apr 2022, 12:31

Opština Veliko Gradište dobitnik je godišnje nagrade za najbolju opštinsku upravu u oblasti…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoBiblioteka Veljko Dugošević u…

Od 2000. godine se, na inicijativu Ujedinjenih nacija, svakog 12. avgusta obeležava Međunarodni…

13 Aug 2022, 15:09

KulturaBijelo dugme 25. avgusta u Požarevcu

Posle šest godina  “Bijelo dugme” ponovo u Požarevcu. Muzički događaj…

13 Aug 2022, 11:53

PoljoprivredaSuša gotovo prepolovila prinos…

Ranije nego inače, u prvoj nedelji avgusta u Braničevu počela je žetva suncokreta. …

13 Aug 2022, 11:49

Kursna lista