STRATEGIJA ZA SOCIJALNO UKLJUČENJE ROMA I ROMKINJA U REPUBLICI SRBIJI
   24 Mar 2017, 10:20    Požarevac    Sat Tv    Maja Kostić


STRATEGIJA ZA SOCIJALNO UKLJUČENJE ROMA I ROMKINJA U REPUBLICI SRBIJI

U zgradi Gradske Uprave Požarevac, je 23.03. održan sastanak/fokus grupa sa predstavnicima JLS, lokalnim institucijama, obrazovnim ustanovama i organizacijama civilnog društva. Inicijator sastanka je koordinator za romska pitanja GO Kostolac u saradnji sa „Stalnom konferencijom romskih udruženja građana (SKRUG) Liga Roma. SKRUG – Liga Roma je mreža od 75 organizacija civilnog društva i zastupa i zagovara prava i društveno uključivanje Roma, i trenutno organizuje praćenje ostvarivanja „Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Republici Srbiji“. Cilj praćenja je da se utvrde primeri uspešnih programa socijalnog uključivanja romskog stanovništva u lokalnu zajednicu, ali i da se mapiraju problemi sa kojima se suočavaju JLS prilikom primene „Strategije“ i propisa kojima se ostvaruju njeni osnovni ciljevi – smanjenje siromaštva i obezbeđivanje pune ravnopravnosti Roma i Romkinja.
                U fokusu sastanka je bilo prikupljanje podataka koji se odnose na obrazovanje, stanovanje, zapošljavanje, socijalnu i zdravstvenu zaštitu Roma i Romkinja, koji žive na teritoriji grada Požarevca i GO Kostolac, ali je trebao da ukaže i na važnost povezivanja i unapređenja saradnje između svih aktera koji imaju ulogu i odgovornost u socijalnoj inkluziji Romkinja i Roma. Ukazano je i na konkretne slučajeve gde je saradnja i povezivanje JLS, lokalnih institucija i OCD od velikog značaja, i predložene nove mere podrške kako bi se problemi socijalno ugroženih stanovnika efikasnije rešavali.
                U narednom periodu će biti sačinjen i izveštaj sa objedinjenim podacima koji su prikupljeni na sastanku, koji će koristiti u svrhu efikasnijih planiranja mera i politika usmerenih na poboljšanje položaja Roma i Romkinja u RS.
                Sastanku su prisustvovali predstavnici GU Grada Požarevca i GO Kostolac. Predstavnici NSZ Požarevca i filijale Kostolac, CSR Požarevac, savetnik za pružanje pravne pomoći GU Grada Požarevca, Dom Zdravlja Kostolac, Crveni Krst, romske NVO iz Kostolca... Obrazovne ustanove koje su uzele učešće na sastanku su OŠ „Jovan Cvijić“, i TŠ „Nikola Tesla“ iz Kostolca, PU „Ljubica Vrebalov“ iz Požarevca i Načenik ŠU Požarevac.
               Slične vesti

PREDSTAVLJANJE PROJEKTA IZ SREDSTAVA MINISTARSTVA KULTURE

2 Jun 2020, 13:51

U SREDU 3. JUNA SA POČETKOM U 10 ČASOVA U NARODNOM MUZEJU VELIKO GRADIŠTE BIĆE PREDSTAVLJEN PROJEKAT OPŠTINE…

ŠKOLA RODITELJSTVA U POŽAREVAČKOM DOMU ZDRAVLJA

12 Mar 2020, 11:37

U OKVIRU PROJEKTA KOJI SPROVODI DOM ZDRAVLJA POŽAREVAC ORGANIZOVANA JE ŠKOLA  RODITELJSTVA, PRI SLUŽBI ZA ZDRAVSTVENU…

DOM ZDRAVLJA POŽAVAC POČINJE REALIZACIJU TRI VREDNA GRANTA

5 Mar 2020, 12:49

DOM ZDRAVLJA U POŽAREVCU,  JEDINI JE  DOM ZDRAVLJA  U SRBIJI KOME SU ODOBRENA  SREDSTVA ZA TRI NAJSKUPLJA…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

ZdravljeU Braničevskom pet, a u Podunavskom…

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje Požarevac 30 novih  slučajeva korona virusa u…

7 Aug 2020, 13:15

PoljoprivredaNovi objekat za smeštaj svinja…

Na početku školske godine učenike Poljoprivredne škole sa domom učenika “Sonja…

7 Aug 2020, 12:29

Kursna lista