Stiže nam zahlađenje kao najava za zimu, Nedeljko Todorović otkriva gde će biti snega
   17 Nov 2023, 9:41    Beograd    rts    Elena Marjanović


Stiže nam zahlađenje kao najava za zimu, Nedeljko Todorović otkriva gde će biti snega

Meteorolog Nedeljko Todorović kaže za RTS da je pred nama hladniji period, kao i da je zahlađenje koje je najavljeno u narednim danima prvi korak ka zimi koja nam dolazi. Otkriva i gde možemo da očekujemo prvi sneg.


Nedeljko Todorović ističe da je najavljeno zahlađenje prvi korak ka zimi koja nam neminovno stiže. Dodaje i da bismo mogli da vidimo prvi sneg, pre svega u brdsko-planinskim predelima.


“Na području Vojvodine, Beograda, donjeg Podrinja, Pomoravlja, većeg dela Šumadije vrlo je mala verovatnoća da bude snega. To može samo neki ćuvik na iskoči, kao što su Avala i Fruška gora, ali u principu u nižim predelima neće biti. Ali zato bi bilo snega u brdsko-planinskim predelima, pre svega padao bi na visinama iznad 500 metara. Tu bi se formirao snežni pokrivač. Na visinama od 500 do 1.000 metara možda bi ga bilo nekoliko centimetara, a na visinama iznad 1.000 metara bilo bi ga negde između 15 i 20 centimetara”, objasnio je Todorović.


Poručuje i da postoji mogućnost da se zabele i neka mesta u nižim brdsko-planinskim predelima kao što su: Užice, Kuršumlija, Prijepolje, Vranje i Dimitrovgrad.


Dodaje i da će sutra ujutru i dalje biti padavina, negde kiše, a ponegde i snega. "Zima je pred nama, tj. prvi korak, vežba za predstojeću zimu", naglašava Todorović.


Gde može biti snega u Beogradu


Ukazuje da je pred nama veoma promenljivo vreme sa čestim naoblačenjima, blagim skokom temperature na nekih 10 do 12 stepeni Celzijusa, pa onda zahlađenjem na maksimalne temperature koje su oko ili malo ispod prosečnih vrednosti.


Napominje da je krajem novembra prosečna maksimalna temperatura oko 8 ili 9 stepeni, a kako odmiče decembar pred Novu godinu maksimalna temperatura je oko 4 ili 5 stepeni Celzijusa.


“Tako da neminovno dolazimo u hladniji period i česta naoblačenja s kišom i snegom, s tim da posle kiše obično počne sneg. Zavisi od lokalnih okolnosti kada će nižim predelima, mislim pre svega na Beograd, biti snega”, dodaje Todorović.


Kada je reč o Beogradu, kaže da ne bi trebalo da narednih dana bude snega, bar ne u centralnim delovima grada.


“Ali pošto Beograd ima periferiju koja je brdska uslovno rečeno, mogli bi u subotu ujutro, tj. tokom noći između petka i subote, da građani primete sneg u višim delovima kao što su Avala, Kumodraž, Zvezdara ili možda čak i deo Petlovog brda prema Lazarevcu. To više kao pojava, da se malo zabele krovovi, ne bi se zadržavao sneg, za razliku od onih naselja u brdsko-planinskom delu zemlje iako imaju nadmorsku visinu ispod 500 metara kao što su Požega, Užice, Prijepolje – tamo bi mogli da se parkovi i krovovi zabele", objasnio je Todorović.


Sutra će biti veoma jakog vetra


Ipak, dodaje, najznačajnija promena vremena dolazi nam u vidu vetra.


“Sa padom temperature danas, sredinom dana, već na severozapadu, u Vojvodini, popodne praktično u svim krajevima počinje priliv hladnog vazduha i pojačanje severozapadnog vetra, koji će u toku noći jačati, tako da će već danas popodne i u toku večeri biti umeren i jak vetar, a sutra ujutro i pre podne biće veoma jakog vetra, posebno u Vojvodini, na području Beograda i u istočnoj Srbiji, gde bi maksimalne brzine vetra bile negde između 60 i 80 kilometara na čas”, navodi Todorović.


U subotu popodne i u nedelju vetar će početi da slabi, ali subota će biti hladna i vetrovita, dodaje meteorolog.


Kakva nas zima čeka


Govoreći o prognozama za naredni period, Todorović kaže da što se novembra tiče u ponedeljak i utorak sledi blagi porast temperature i snežni pokrivač će na visinama do 1.000 metara da se istopi, a ostaće ga samo na visinama iznad 1.000 metara.


“Od 22. ili 23. novembra sledi opet jedno novo zahlađenje, naoblačenje, kiša, pa i sneg. To je sledeća prilika da u nižim predelima bude prvog snega ili drugog, zavisi koji deo Srbije posmatramo. Tako da praktično do kraja novembra ne možemo da očekujemo neku topliju varijantu vremena, nego samo hladnije i hladnije. I tako bi se nastavilo i tokom decembra”, objašnjava Todorović.


Da li će biti kasnije tokom zime, odnosno u januaru i februaru, biti ozbiljnije hladnoće, jakih mrazeva ili dužeg zadržavanja snežnog pokrivača, kaže da u ovom trenutku to teško može da se predvidi.

Napominje da ima smisla da posle ovako toplog leta očekujemo hladnu zimu.


“Ali pitanje je koliko će to biti hladno. Posle nekog dužeg perioda toplog, normalno sledi jedan period i hladnijeg vremena, ili kao što je u oktobru bio manjak padavina, palo je svega možda 30-40 odsto od mesečnog proseka i zato ćemo sada u novembru da imamo čak i dvostruko veću količinu. U tom smislu važi i poređenje sa temperaturom, ali nažalost nemoguće baš tačno u detalje prognozirati u kom mesecu. Verovatno će to biti u januaru i februaru, manja je verovatnoća u decembru”, zaključio je Todorović.Slične vesti

Glavni putevi u Srbiji očišćeni, prilazi zimskim centrima prohodni

20 Jan 2024, 10:28

Putari su spremno dočekali sneg, a stanje na putevima je uredno, kaže Zoran Stojisavljević iz "Puteva Srbije".…

Zabelelo se pod Čačalicom

9 Jan 2024, 12:17

U Požarevcu je pao prvi konkretniji sneg ove zime. Putevi u gradu su prohodni, a vozačima se svakako preporučuje dodatan…

Zima počinje u petak 22. decembra, pred nama je najduža noć

21 Dec 2023, 12:42

Rano ujutru, tačno u četiri časa i 27 minuta, u petak, 22. decembra, dolazi nam zima. Trajaće 88 dana, 23 sata i 39 minuta,…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoBole stigao u Poljoprivrednu školu

Pred Miće lipicanera, i Gavrila ponija, stigao još jedan stanovnik na akeonmiju Poljoprivredne…

27 Feb 2024, 13:28

DruštvoVrnjačka Banja na 45. Međunarodnom…

Vrnjačka banja predstavila turističku ponudu na  na 45. Međunarodnom sajmu turizma u…

27 Feb 2024, 13:02

DruštvoProgram podrške neformalnim grupama

U Narodnoj biblioteci „Ilija M. Petrović“ održana je sesija povodom realizacije…

27 Feb 2024, 13:01

Kursna lista