STIPENDIJE ZA DOKTORSKE STUDIJE DOBILA 144 STUDENTA
   10 Jun 2019, 14:20        RTV VOJVODINA    Tatijana Spasojević


STIPENDIJE ZA DOKTORSKE STUDIJE DOBILA 144 STUDENTA

Ministar prosvete Srbije Mladen Šarčević uručio je danas u Beogradu 144 ugovora o stipendiranju studenata doktorskih studija i njihovom uključivanju u naučno-istraživačke projekte Ministarstva. Oni će dobijati mesečnu stipendiju u iznosu od 46.000 dinara.Šarčević je rekao da će država nastaviti da nagrađuje najvrednije i najposvećenije mlade ljude i naglasio da je gotov Nacrt zakona o dualnom modelu studija u visokom obrazovanju, kojim se daje mogućnost da kompanije, gde god imaju interes, već od osnovnih studija finansiraju obrazovanje studenata koji uče u kompanijama kroz rad."Država će nastaviti da nagrađuje najvrednije i najposvećenije mlade ljude, tako što će izdvajati veća sredstva i formirati nove linije finansiranja. Svako ko uči dobro, treba da dobija i pomoć i stipendiju", poručio je ministar studentima.

On je dodao da je u Srbiji dosta toga urađeno za nauku, a jedna od najvažnijih stvari jeste to što je Srbija postala punopravna članica CERN-a.Podseća da je u poslednjem periodu uključeno još 1.157 mladih istraživača u projekte u Srbiji i da se 38 istraživača vratilo iz inostranstva.Osnovan je, kako kaže, Fond za nauku, a Ministarstvo će kroz Zakon o nauci, koji treba da uđe u skupštinu, doneti potpuno drugačija rešenja za finansiranje nauke.
Rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović rekla je da se stipendijama uvažavaju potencijali studenata i mogućnost da daju doprinos nauci i svojoj zemlji."Mislim da su uslovi za nauku sada takvi da možemo da očekujemo značajne promene koje će vratiti onaj kompetitivni karakter nauke koji je izražen u svetu, a to je da ima mnogo dobrih naučnika, a ne dovoljno para.

To je standardna situacija u nauci u svetu, i zbog toga mora da postoji kompetetivni duh da se do finansiranja dođe", naglasila je Popovićeva.Ona je dodala da veruje da će mladi stipendisti kroz doktorske studije steći znanja i veštine kako da se takmiče na globalnom tržištu nauke.Stipendiranje najboljih studenata doktorskih studija sprovodi se od 2002. godine i do ove godine stipendirano je 2.246 studenata.

Na javni poziv za stipendiranje doktorskih studija ove godine prijavilo se 199 kandidata, stipendije je dobilo 178 kandidata. U međuvremenu su neki odustali od stipendija, tako da je ugovore potpisalo 144 studenata.Mesečne stipendije su ove godine povećane sa 40.000 na 46.000 dinara.Slične vesti

Makron i Vučić sa studentima Kancelarije za mlade

16 Jul 2019, 13:07

Predsednik Francuske Emanuel Makron sastao se danas pre podne, zajedno sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, sa studentima…

SUBVENCIONISANJE STUDENTSKIH KREDITA

20 Feb 2019, 13:44

RASPISAN JE KONKURS ZA SUBVENCIONISANJE KAMATA PO STUDENTSKIM KREDITIMA ZA 2019. GODINU
 
 Gradsko veće Grada Požarevca…

POTPISANI UGOVORI O STIPENDIRANJU STUDENATA U OPŠTINI KUČEVO

11 Feb 2019, 17:35

Studenti,njih tridesettroje iz opštine Kučevo koji su ispunili uslove konkursa za dodelu stipennnndije,sa predsednicom…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

PoljoprivredaU OPŠTINI GOLUBAC ŽETVA PŠENICE…

Na žitorodnim poljima u Opštini Golubac padaju i poslednji otkosi pšenice. Prinosi…

18 Jul 2019, 19:48

DruštvoUHAPŠENI ZBOG NASILJA U PORODICI

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Požarevcu uhapsili su M. B. (1986) iz…

18 Jul 2019, 14:12

ZdravljeBEZ VEĆIH KONCENTRACIJA ALEGRENA…

TRENUTNE KONCENTRACIJE POLENA I DRUGIH ALEGRENA U VAZDUHU  NA TERITORIJI GRADA POŽAREVCA…

18 Jul 2019, 13:56

Kursna lista