Stigli ste na odredište, a kofera nema - šta se događa sa izgubljenim prtljagom na aerodromu
   4 Aug 2022, 11:35    Beograd    rts    Elena Marjanović


Stigli ste na odredište, a kofera nema - šta se događa sa izgubljenim prtljagom na aerodromu

S njima sletite, ali često, ako presedate u drugi avion, bez njih poletite. Putnički koferi iz svih delova sveta rasuti su po evropskim aerodromima. Evropske avio-kompanije se više od pola godine bore sa nedostatkom radne snage. Kažu, nema dovoljno radnika na aerodromima i zbog toga se koferi gube. Pre pandemije mnoge avio-kompanije su otpuštale radnike, od kojih očigledno mnogi nisu vraćeni na posao. Ispaštaju putnici.


Od nadležnih na beogradskom aerodromu niko nije hteo da govori za RTS. U pisanom saopštenju su naveli da je uzrok problema s koferima to što mnogo ljudi prvi put putuje nakon dve godine, pa se avio-kompanije suočavaju sa povećanim obimom saobraćaja. Manjak radne snage ne pominju, niti to da se pre pandemije ovo nije dešavalo.


"Dolazimo do toga da oni koji primaju prtljag, do onih koji prave njegovu raspodelu, oni koji rade u IT sektoru i vode računa o tome gde je i šta izgubljeno, gde može da se nađe, svuda je nedostatak te radne snage", navodi Milan Lainović, direktor turističke agencije.Izgubljeni koferi sleteli su i na beogradski aerodrom. Stotine pa i hiljade na jednom mestu. Prema proceduri, prtljag koji putnik nije preuzeo, nakon pet dana od pronalaženja prelazi u nadležnost avio-kompanije.

Takođe, kada nestane, u teoriji prtljag može biti vraćen već sledećeg dana, ali, u praksi, dešava se da se čeka čak i dve nedelje. Putnici s kojima smo razgovarali na beogradskom aerodromu nisu, za sada, imali ovakav problem, ali su za njega čuli."Jesam, u Francuskoj, ali nisam imala problema, čula sam da su ostajali, ne postoji strah zbog toga, navikli smo već na to", navodi jedna od putnica na aerodromu.Druga dodaje da je njena ćerka izgubila kofer, ali ubrzo je pronađen i poslat na njenu kućnu adresu. Sedamnaest najvećih američkih avio-kompanija je samo u maju izgubilo ili sa zakašnjenjem dostavilo više od 230.000 kofera. Broj prijava zbog izgubljenog prtljaga ove godine veći je 30 odsto nego pre pandemije, prenose strani mediji.Najviše problema imaju putnici koji presedaju i koji se kratko zadržavaju na aerodromu jer se kofer ne utovari na vreme, kažu na beogradskom aerodromu.Ukoliko vaš prtljag ne bude pronađen nakon 21 dana, možete avio-kompaniji podneti zahtev za odštetu. Ali izgubljene torbe nisu izgubljene zauvek. Ipak, kod nekog završe jer se često posle tri meseca prodaju na aukciji.Slične vesti

Ko će obeštetiti putnike za neiskorišćena putovanja zbog pandemije, čeka se odluka NBS

2 Aug 2022, 9:55

Nekoliko hiljada putnika koji su pre korone uplatili letovanje, do dana današnjeg niti su otišli na more,…

6 razloga da odete na letovanje na Zakintos 2022. godine

8 Feb 2022, 10:43

Zakintos je jedno od najlepših grčkih ostrva i treće po veličini od 7 jonskih ostrva, koje sa još nekoliko…

Biblioteka Vuk Karadžić iz Velikog Gradišta partner u projektu Danubia francusko-rumunske pozorišne trupe

19 Jul 2021, 12:41

Narodna biblioteka „Vuk Karadžić“ Veliko Gradište kao glavni  partner francusko-rumunske pozorišne…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoBiblioteka Veljko Dugošević u…

Od 2000. godine se, na inicijativu Ujedinjenih nacija, svakog 12. avgusta obeležava Međunarodni…

13 Aug 2022, 15:09

KulturaBijelo dugme 25. avgusta u Požarevcu

Posle šest godina  “Bijelo dugme” ponovo u Požarevcu. Muzički događaj…

13 Aug 2022, 11:53

PoljoprivredaSuša gotovo prepolovila prinos…

Ranije nego inače, u prvoj nedelji avgusta u Braničevu počela je žetva suncokreta. …

13 Aug 2022, 11:49

Kursna lista