Stigli snežni dani - zabelele se planine, Goč bez struje
   25 Nov 2023, 10:05    Beograd    RTS    Marija Vajner


Stigli snežni dani - zabelele se planine, Goč bez struje

U mestu Rudno, na obroncima Golije, napadalo je do 20 centimetara snega. Sneg visine 30 centimetara i na Goču, gde zbog kvarova na dalekovodima nema struje. Padavine i u užičkom kraju. U brdskim i planinskim predelima došlo je do povećanja snežnog pokrivača, kao što je i najavio Republički hidrometeorološki zavod.

  U Rudnu na Goliji je do 30 centimetara snežnog pokrivača. Saobraćaj na toj planini funkcioniše. Nešto više snega, do 30 centimetara, napadalo na Goču. Inače, na toj planini nema struje zbog kvarova na dalekovodima sa vrnjačke i kraljevačke strane.

  Struje nema ni u studeničkom kraju. Visina snežnog pokrivača je oko 10 centimetara, sneg se ne zadržava na kolovozima i svi putevi su prohodni, ali je vlažan i kida elektrokablove. Nivo reka je ispod granice redovne odbrane od poplava i pored kiše koja u tom kraju pada 36 sati. Sneg koji je na Kopaoniku počeo da pada sinoć, od 23 časa, dostigao je 16 centimetara visine. Ovoga jutra izmerena temperatura je -5 stepeni, vidljivost je 600 metara i duva severoistočni vetar.

  Niske temperature pogodovale su proizvodnji veštačkog snega pa su noćas aktivirani i topovi za veštačko osnežavanje glavnih staza u centru skijališta. “Ski opening“, manifestacija koja označava zvanični početak zimske turističke sezone na Kopaoniku, biće organizovan od 7. do 10.12. uz besplatno skijanje prvog dana za sve posetioce. Najviše posla u užičkom kraju putari su imali preko Zlatibora i u Novoj Varoši. U užičkom kraju od noćas sneg pada u višim predelima, a od jutros i u nižim predelima blago provejavaju pahulje. Prohodni su svi putevi, nema snega na magistrali. Zbog najavljenih novih padavina i dalje važi zabrana za kamione sa prikolicom i šlepere.

Od popodneva kiša u nižim krajevima prelazi u sneg

Kiša u nižim predelima će od sredine dana i posle podne sa daljim padom temperature preći u sneg.

  Više padavina biće na jugozapadu, jugu, jugoistoku i istoku Srbije. U nižim i brdskim predelima očekuje se formiranje snežnog pokrivača visine od 5 do 20 centimetara, na planinama lokalno i više od 30 centimetara. Duvaće slab i umeren, povremeno i jak severozapadni vetar.  U nedelju će biti umereno do potpuno oblačno, hladno i vetrovito, mestimično sa kratkotrajnim snegom. Više padavina očekuje se na istoku i jugoistoku zemlje, ali će ta količina padavina biti manja u odnosu na subotu.

 Slične vesti

Glavni putevi u Srbiji očišćeni, prilazi zimskim centrima prohodni

20 Jan 2024, 10:28

Putari su spremno dočekali sneg, a stanje na putevima je uredno, kaže Zoran Stojisavljević iz "Puteva Srbije".…

Zabelelo se pod Čačalicom

9 Jan 2024, 12:17

U Požarevcu je pao prvi konkretniji sneg ove zime. Putevi u gradu su prohodni, a vozačima se svakako preporučuje dodatan…

Zima počinje u petak 22. decembra, pred nama je najduža noć

21 Dec 2023, 12:42

Rano ujutru, tačno u četiri časa i 27 minuta, u petak, 22. decembra, dolazi nam zima. Trajaće 88 dana, 23 sata i 39 minuta,…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoBole stigao u Poljoprivrednu školu

Pred Miće lipicanera, i Gavrila ponija, stigao još jedan stanovnik na akeonmiju Poljoprivredne…

27 Feb 2024, 13:28

DruštvoVrnjačka Banja na 45. Međunarodnom…

Vrnjačka banja predstavila turističku ponudu na  na 45. Međunarodnom sajmu turizma u…

27 Feb 2024, 13:02

DruštvoProgram podrške neformalnim grupama

U Narodnoj biblioteci „Ilija M. Petrović“ održana je sesija povodom realizacije…

27 Feb 2024, 13:01

Kursna lista