Stezanje kaiša, ulaganje ili zahtev za povećanjem plate-kako se zaštititi od inflacije
   14 Jan 2022, 9:27    Beograd    rts    Elena Marjanović


Stezanje kaiša, ulaganje ili zahtev za povećanjem plate-kako se zaštititi od inflacije

Podatak da stopa inflacije, u odnosu na novembar 2020. godine, iznosi 7,5 posto naveo nas je na razmišljanje. Šta možemo da očekujemo u narednom periodu i kako da se zaštitimo?


Imali smo veliko iskustvo sa inflacijom i hiperinflacijom, pa je normalno da strahujemo od svega što ukazuje na to da bi nešto slično moglo da se ponovi.

  "Inflacija je propast novca, pad vrednosti novca i ona je skriveni porez države jer se njom upravlja na različite načine. Ono što je za nas obične građane koji smo pod uticajem inflacije da moramo da razumemo da naš novac gubi vrednost i da naš novac kada stoji na gomili će za godinu dana vredeti četiri do pet posto manje nego što je stanje bez inflacije", kaže Uzelac.

Pitanje je kako da novac koji imamo prihoduje više nego što je stopa inflacije?

"Danas je situacija ako je godišnja inflacija četiri posto, a vi ostavite vaše pare u banci i daju vam kamatu od dva odsto, na kraju godine ćete izgubiti dva odsto", dodaje Uzelac.

Za ulaganje je potreban kapital i dobra procena da novac ulažemo u pravu stvar. Ako i postoji ideja, kapital se teško stiče, posebno u uslovima inflacije.

"Kako se manifestuje inflacija. To je porast cena u prodavnicama. Ekonomisti naprave korpu nekih proizvoda, pa kažu inflacija je četiri odsto, a potrošači kažu da ne postoji proizvod koji nije poskupeo bar 20 odsto. I to se u našim budžetima vidi. Ako kupujemo prehranu za 10.000 dinara mesečno, mi ćemo morati da plaćamo tu prehranu 12.000 dinara mesečno", napominje Uzelac.

Bez štednje i ideje preostaje nam treća mogućnost, da od poslodavca tražimo povećanje plate za iznos proporcionalan poskupljenju.

"Jer smo i mi roba koja se kupuje. Kao i to u prodavnici i naš poslodavac kupuje naše radno vreme. Ja to baš preporučujem i savetujem, jer je to u najmanju ruku fer odnos sa zaposlenima", zaključuje Uzelac.

Jedno je obavezno. Moraćemo da prepakujemo prioritete, što znači da se nečeg odreknemo.Slične vesti

Prosečna zarada u novembru u Braničevskom okrugu skoro 530 evra

26 Jan 2022, 9:30

Prosečna zarada obračunata za novembar 2021. godine iznosila je 95.312 dinara, dok je prosečna zarada bez poreza i doprinosa…

Restitucija i obveznice, kada, kako i kome se isplaćuju - za RTS pojašnjava Strahinja Sekulić

18 Jan 2022, 9:36

Prvi put, država je emitovala obveznice za izmirenje obaveza po osnovu obeštećenja za oduzetu imovinu. Direktor Agencije…

Počelo prijavljivanje mladih za 100 evra

15 Jan 2022, 9:49

Od danas je moguće prijavljivanje građana starosti od 16 do 29 godina za dobijanje državne pomoći u iznosu od 100 evra.…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

PoljoprivredaPoljoprivredni prozvođači iz Požarevca…

Trodnevni Međunarodni sajam voćarstva, povrtarstva i vinogradarstva “Agro Belgrade 2022”,…

28 Jan 2022, 13:39

ZdravljeEpidemiološka situacija nepovoljna…

Epidemija korone se u četvrtom talasu širi velikom brzinom, skoro svaki drugi koji se javi…

28 Jan 2022, 12:04

Vremenska prognozaPrognoza za subotu, 29. Januar…

SRBIJA: U noći ka suboti i u subotu ujutru padaće susnežica i sneg…

28 Jan 2022, 11:26

Kursna lista