Stevanović: Zabrinjavajuće što ima dosta infekcija koje smo mogli da sprečimo vakcinacijom
   12 Feb 2024, 10:24    Beograd    rts    Elena Marjanović


Stevanović: Zabrinjavajuće što ima dosta infekcija koje smo mogli da sprečimo vakcinacijom

Grip, kovid, veliki kašalj, a sada i male boginje – pune lekarske ordinacije. Mnogi se ovih dana žale na visoku temperaturu, malaksalost, dugotrajni kašalj. Direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti Goran Stevanović kaže za RTS da je prisutan veliki broj infekcija koje smo mogli da sprečimo vakcinacijom. Potrebno je da se vratimo na onaj nivo zdravstvene kulture da je vakcinacija obavezna i da postoje razlozi zašto je obavezna, istakao je dr Stevanović.


Povećen je broj pacijenata na Klinici za infektivne i tropske bolesti. Zbog različitih zdravstvenih tegoba svakog dana pregledaju oko 200 pacijenata i to onih najtežih. Profesor Goran Stevanović rekao je da je dečak koji ima male boginje, a koji je smešten na Infektivnoj klinici, dosta dobro i da se priprema da bude otpušten iz bolnice tokom dana.


“To je bila jedna mala početna upala pluća. Prošao je sasvim dobro bez nekih ozbiljnijih i većih komplikacija pored toga što nije bio vakcinisan”, naveo je Stevanović.


Prema njegovim rečima, ovo je sezona respiratorno prenosivih infekcija, ima i gripa, kao i drugih respiratornih infekcija i bakterijskih neuroinfekcija, sve one bolesti koje se standardno javljaju u zimi.


“Ono što je za mene zabrinjavajuće kao kliničara je što nam se povećava broj pacijenata sa bolestima koje mogu da se preveniraju vakcinacijom, što govori o relativno nezadovoljavajućem odzivu na vakcinaciju i to je nešto što predstavlja opasnost”, istakao je Stevanović.


Kaže da, pored kovida koji je dalje prisutan, pored gripa, neuroinfekcija, ima i pacijente sa pertusisom, a sada su se pojavile i male boginje. Bilo je i slučajeva epidemijskih zauški, svih bolesti koje ne bismo trebali da imamo.


Kada je reč o velikom kašlju, napominje, on daje najtežu sliku kod mlađih pacijenata koji nisu vakcinisani i predstavlja veće opterećenje za pedijatrijske ustanove, nego za Infektivnu kliniku koja prima pacijente starije od 14 godina.


Klinička slika kod kovid pacijenata se nije promenila


Stevanović kaže da što se kliničke slike tiče kod kovid pacijenata ona se nije mnogo promenila.


“Trenutno je opao broj obolelih koji se javljaju, ali i dalje su prisutni. To su uglavnom osobe koje imaju komorbiditete ili u odmaklim godinama i pojedini od njih imaju vrlo teške kliničke slike, zahtevaju i ventilatornu podršku“, kaže doktor.


Dodao je da je situacija povoljnija, jer ne daje teške kliničke kod mlađih pacijenata i da su se oni prokužili.


Klinika za infektivne bolesti ima i posebno odeljenje za grip.


“Poslednje dve nedelje broj značajno raste – i broj pregleda u prijemnoj ambulanti sa lakšim formama gripa, ali i pacijenata sa gripoznim pneumonijama koji zahtevaju hospitalizaciju, koji zahtevaju podršku kiseonikom. Nažalost, i onih koji zahtevaju ventilaciju, odnosno zahtevaju boravak i lečenje u jedinicama intenzivne nege”, napomenuo je dr Stevanović.


Najveći broj pacijenata, kako kaže, koji se javlja na pregled su stariji, radno aktivni ljudi, ali najteže kliničke slike imaju starije osobe, osobe sa komorbiditetima, hronični bolesnici, a ima i mlađih koji nisu dovoljno ozbiljno shvatili grip, bili su aktivni, a onda dolaze sa razvijenim komplikacijama.


Pogodno vreme za bakterijske infekcije


Stevanović napominje da je ovo vremenski period kada se najčešće javljaju bakterijske neuroinfekcije poput meningitisa.


“Glavna zaštita jeste, uz one opšte mere prevencije, provetravanja prostora, ustvari vakcinacija. Znači za sve bolesti za koje postoji vakcina, za koje se vakcine dugo daju i za koje imamo dobre iskustvo u vakcinaciji, treba zaštititi pre svega decu, time sačuvati i sve ostale. Za bolesti koje imaju sezonski karakter, kao što je grip, vakcinacija", navodi Stevanović.


Očekuje i dalje veliki broj različitih infekcija i to nažalost i onih koje smo mogli da sprečimo vakcinacijom, pošto, kako kaže, odaziv očigledno nije dovoljno dobar.


“Potrebno je da se vratimo na onaj nivo zdravstvene kulture, prosvećenosti, da je vakcinacija obavezna i da postoji dobar razlog zašto je ona obavezna, da se štiti sve zajedno, a zatim i da nastavimo sa drugim preventivnim merama”, zaključio je Stevanović.Slične vesti

Nepokretni, usamljeni i zarobljeni - teška sudbina povređenih migranata na Balkanu

21 Feb 2024, 9:49

Izvršni direktor Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila Radoš Đurović kaže za RTS da, kada se dogode…

Rad od kuće zaposlenima donosi velike zdravstvene koristi

20 Feb 2024, 10:57

Rezultati obimne studije o efektima rada sa različitih lokacija pokazuju da postoje i korisne strane, ali i više…

Otac danas daje ćerki bubreg, a majka sutra sinu; Dučić za RTS: Sve je spremno za operativni zahvat

17 Feb 2024, 9:33

Dvoje dece će 17. i 18. februara transplantacijom u Tiršovoj dobiti nove bubrege od roditelja. Dr Siniša Dučić rekao je…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

ZanimljivostiPrestupne godine - šta bi bilo…

Učili smo da je Zemlji potrebno 365 dana da napravi pun krug, ali to putovanje traje oko 365…

28 Feb 2024, 9:32

EkonomijaSrpska preduzeća sve više traže…

Prošle godine evropske berze struje su se stabilizovale i prosečna veleprodajna cena…

28 Feb 2024, 9:28

DruštvoSaobraćajna policija privremeno…

Saobraćajna policija u proteklih šest dana privremeno je oduzela osam vozila od počinilaca…

28 Feb 2024, 9:25

Kursna lista