STEFANOVIĆ SA POTPREDSEDNIKOM INTERPOLA O ZAHTEVU PRIŠTINE
   6 Jun 2019, 14:16        RTS    Tatijana Spasojević


STEFANOVIĆ SA POTPREDSEDNIKOM INTERPOLA O ZAHTEVU PRIŠTINE

Zahtev Kosova za članstvo u Interpolu je u suprotnosti sa osnovnim pravilima te organizacije i dovodi do njene politizacije, rekao je ministar policije Nebojša Stefanović tokom razgovora sa potpredsednikom Interpola Aleksandrom Prokopčukom. Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović razgovarao je u Beogradu sa Aleksandrom Prokopčukom, potpredsednikom Interpola i načelnikom ruskog Nacionalnog centralnog biroa – Moskva, saopštio je MUP.

Stefanović je upoznao Prokopčuka sa razlozima protivljenja Srbije prijemu Kosova u Interpol, imajući u vidu da su predstavnici prištinskih institucija ponovo uputili zahtev za ulazak u ovu međunarodnu policijsku organizaciju."Taj zahtev je u suprotnosti sa osnovnim pravilima Interpola i dovodi do politizacije ove profesionalne policijske organizacije. Eventualni prijem predstavljao bi grubo kršenje međunarodnog prava i procedura Interpola.

Pre svega, u skladu Rezolucijom Saveta bezbednosti UN 1244 Kosovo i Metohija je teritorija Republike Srbije i ne može aplicirati za članstvo u Interpolu. Takav zahtev je u suprotnosti i sa 'Korelovom rezolucijom', koju je usvojila Generalna skupština Interpola na zasedanju u Pekingu 2017. godine, a koja jasno propisuje da samo države koje su članice ili posmatrači u UN mogu postati članice Interpola, što takozvano Kosovo svakako nije", objasnio je Stefanović, saopštava MUP.

Ministar je podsetio Prokopčuka i na ishod glasanja na poslednjoj Generalnoj skupštini Interpola u Dubaiju, kada je odbijen zahtev za prijemosova. Kako je istakao, jedina velika promena u odnosu na glasanje u Dubaiju jeste činjenica da je više država, u međuvremenu, povuklo priznanje nezavisnosti naše južne pokrajine."Kako se može očekivati od prištinskih institucija da poštuju međunarodno pravo i pravila Interpola, kada njihove bezbednosne snage prebijaju predstavnike Ujedinjenih nacija", upitao je Stefanović.

Potpredsednika Interpola je podsetio i na činjenicu da je srpska policija jedna od najcenjenijih u oblasti međunarodne saradnje, što potvrđuju i zvanični podaci Interpola prema kojima se naša policija nalazi u prvih deset najpoželjnijih partnera.Prokopčuk je istakao dobru policijsku saradnju između Republike Srbije i Ruske Federacije, posebno u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala, narko-trafikinga i terorizma.
 
 Slične vesti

POLICIJA U POŽAREVCU ZAPLENILA 2,2 KG MARIHUANE

9 Jul 2019, 14:20

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Požarevcu  zaplenili su više od 2, 2 kilograma marihuane…

KONKURS ZA NOVE POLICAJCE

1 Jul 2019, 12:44

MINISTARSTVO UNUTRAŠNJIH POSLOVA REPUBLIKE SRBIJE OBJAVILO JE KONKURS ZA UPIS 600 POLAZNIKA NA KOJI ZAINTERESOVANI…

KONKURS ZA UPIS 600 POLAZNIKA CENTRA ZA OSNOVNU POLICIJSKU OBUKU

20 Jun 2019, 14:17

Ministarstvo unutrašnjih poslova raspisalo je konkurs za upis 600 polaznika Centra za osnovnu policijsku obuku (COPO)…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

ZabavaEKIPA IZ GLOŽANE POBEDNIK PASULJIJADE…

U organizaciji Mesne zajednice, pod pokroviteljstvom opštine Kučevo, u naselju Voluja, proteklog…

15 Jul 2019, 21:23

DruštvoASFALTIRANJE ULICA U MESNOJ ZAJEDNICI…

U MESNOJ ZAJEDNICI BRATINAC TRENUTNO SU U TOKU RADOVI NA UREĐENJU PUTNE INFRASTRUKTURE, ASFALTIRAJU…

15 Jul 2019, 13:45

Društvo12. OSTROVAČKI BEĆARAC PROTEKAO…

U  OSTROVU JE PO 12. PUT  ODRŽANA MANIFESTACIJA OSTROVAĆKI BEĆARAC.  U OKVIRU…

15 Jul 2019, 13:31

Kursna lista