STEFANOVIĆ SA POTPREDSEDNIKOM INTERPOLA O ZAHTEVU PRIŠTINE
   6 Jun 2019, 14:16        RTS    Tatijana Spasojević


STEFANOVIĆ SA POTPREDSEDNIKOM INTERPOLA O ZAHTEVU PRIŠTINE

Zahtev Kosova za članstvo u Interpolu je u suprotnosti sa osnovnim pravilima te organizacije i dovodi do njene politizacije, rekao je ministar policije Nebojša Stefanović tokom razgovora sa potpredsednikom Interpola Aleksandrom Prokopčukom. Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović razgovarao je u Beogradu sa Aleksandrom Prokopčukom, potpredsednikom Interpola i načelnikom ruskog Nacionalnog centralnog biroa – Moskva, saopštio je MUP.

Stefanović je upoznao Prokopčuka sa razlozima protivljenja Srbije prijemu Kosova u Interpol, imajući u vidu da su predstavnici prištinskih institucija ponovo uputili zahtev za ulazak u ovu međunarodnu policijsku organizaciju."Taj zahtev je u suprotnosti sa osnovnim pravilima Interpola i dovodi do politizacije ove profesionalne policijske organizacije. Eventualni prijem predstavljao bi grubo kršenje međunarodnog prava i procedura Interpola.

Pre svega, u skladu Rezolucijom Saveta bezbednosti UN 1244 Kosovo i Metohija je teritorija Republike Srbije i ne može aplicirati za članstvo u Interpolu. Takav zahtev je u suprotnosti i sa 'Korelovom rezolucijom', koju je usvojila Generalna skupština Interpola na zasedanju u Pekingu 2017. godine, a koja jasno propisuje da samo države koje su članice ili posmatrači u UN mogu postati članice Interpola, što takozvano Kosovo svakako nije", objasnio je Stefanović, saopštava MUP.

Ministar je podsetio Prokopčuka i na ishod glasanja na poslednjoj Generalnoj skupštini Interpola u Dubaiju, kada je odbijen zahtev za prijemosova. Kako je istakao, jedina velika promena u odnosu na glasanje u Dubaiju jeste činjenica da je više država, u međuvremenu, povuklo priznanje nezavisnosti naše južne pokrajine."Kako se može očekivati od prištinskih institucija da poštuju međunarodno pravo i pravila Interpola, kada njihove bezbednosne snage prebijaju predstavnike Ujedinjenih nacija", upitao je Stefanović.

Potpredsednika Interpola je podsetio i na činjenicu da je srpska policija jedna od najcenjenijih u oblasti međunarodne saradnje, što potvrđuju i zvanični podaci Interpola prema kojima se naša policija nalazi u prvih deset najpoželjnijih partnera.Prokopčuk je istakao dobru policijsku saradnju između Republike Srbije i Ruske Federacije, posebno u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala, narko-trafikinga i terorizma.
 
 Slične vesti

UHAPŠENI ZBOG LAŽNOG PREDSTAVLJANJA I VIŠE KRAĐA

14 Oct 2019, 15:41

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Velikom Gradištu uhapsili su I. B. (1972) iz Kostolca i B. NJ.…

KRIVIČNO DELO: NEOVLAŠĆENA PROIZVODNJA I STAVLJANJE U PROMET OPOJNIH DROGA

9 Oct 2019, 12:53

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Požarevcu uhapsili su M. S. (1982) iz Požarevca, zbog postojanja osnova…

SPREČAVANJE SLUŽBENOG LICA U VRŠENJU SLUŽBENE RADNJE

4 Oct 2019, 11:40

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Požarevcu uhapsili su M. K. (1996) iz Požarevca, zbog postojanja osnova sumnje…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoUHAPŠENI ZBOG LAŽNOG PREDSTAVLJANJA…

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Velikom Gradištu uhapsili su I.…

14 Oct 2019, 15:41

DruštvoDELEGACIJA EU U POSETI KAZNENO…

ŠEF DELEGACIJE EVROPSKE UNIJE U SRBIJI, AMBASADOR SEM FABRICI I DIREKTOR UPRAVE ZA IZVRŠENJE…

14 Oct 2019, 15:01

DruštvoMIHAJLOVIĆ: MNOGI BI TREBALO DA…

Građane Beograda danas čeka još jedan protest taksista koji su odustali od blokade…

14 Oct 2019, 14:55

Kursna lista