Starović za RTS: Sada je lopta u dvorištu Prištine, mora da sprovede ono što je potpisala
   10 Mar 2023, 10:54    Beograd    rts    Elena Marjanović


Starović za RTS: Sada je lopta u dvorištu Prištine, mora da sprovede ono što je potpisala

Nemanja Starović, državni sekretar u Ministarstvu odbrane, rekao je za RTS da Priština nije spremna da ispuni nužni preduslov da bismo mogli govoriti o nekakvom putu ka novom okvirnom sporazumu, a to je formiranje ZSO.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predstavnik privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti potvrdili su da će se 18. marta sastati u Ohridu u okviru dijaloga uz posredstvo EU, objavila je Evropska služba za spoljne poslove.



Nemanja Starović, državni sekretar u Ministarstvu odbrane rekao je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, da nikakve kapitulacije neće biti, uprkos teškim okolnostima i pritiscima Srbija i predsednik neće prekoračiti dve crvene linije.

Prema njegovim rečima, jedno je pitanje tzv. međusobnog priznanja, što je besmislena floskula, koja znači željenu obavezu Srbije da se saglasi sa jednostrano proglašenom nezavisnošću KiM i druga crvena linija je željena saglasnost Srbije na članstvo Prištine u UN.


Ističe da je juče predsednik  Vučić važne poruke poslao građanima u vezi sa geopolitičkim okolnostima, imajući u vidu okruženje u kome se nalazimo – koje je bitno drugačije od onoga pre deset godina, a dodatno nepovoljno po sve nas je rat u Ukrajini, pa moramo prilagoditi naš pristup tim nimalo zahvalnim okolnostima.

Govoreći o poseti Miroslava Lajčaka Prištini, Starović kaže da moramo razumeti poziciju Lajčaka koja podrazumeva tu vrstu potrebe da emituje službeni optimizam u funkciji posla kojim se bavi.


"Ključnog napretka nije bilo, Priština nije spremna da ispuni nužni preduslov da bismo mogli govoriti o nekakvom putu ka novom okvirnom sporazumu, govorimo o formiranju ZSO", kaže Starović.


Juče je stigla poruka da Vašington želi brzu finalizaciju, ali nije moguće odrediti konkretan vremenski okvir.


"Nije ZSO jedini iskaz i potreba koji proizlazi iz interesa srpskog naroda ali je važan mehanizam za realizaciju kolektivnih prava. Kada govorimo o svim problemima od polja bezbednosti, uslovi bi bili bilji da je ZSO već formirana", rekao je Starović.


Uz sve ovo još jedna važna dimenzija - da pitanje ZSO govori o tome ima li pregovarački proces svoj kredibilitet, kaže državni sekretar.

"Ima dezinformacija, ova faza znači da se vode razgovori o planu implementacije, bez utvrđivanja plana implementacije nema sporazuma, plan implementacije može biti usaglašen jedino ako ZSO predstavlja nultu tačku. To je pozicija Srbije", ukazao je Starović.


Prema njegovim rečima, sada je lopta u dvorištu Prištine, mora da sprovede ono što je potpisala.


Ne bi bilo dobro da sprovođenjem pogrešne taktike olakšavamo posao Kurtiju, rekao je Starović. 


Postoji gradacija, u srcu problema su temeljne vrednosti, duh naroda, na višem nivou su interesi, očuvanje teritorijalnog integriteta, iz toga proizlazi strategija i onda potezi. Često se tu meša taktika sa strategijom, podvukao je Starović. 


Srbija "istrajava na kursu vizavi ratu u Ukrajini", a to je podrška teritorijalnom integritetu, ne želimo da se postavimo kao strana u ratnom sukobu, kaže on. 


Srbija predstavlja jedinu evropsku državu koja se nije pridružila sankcijama, imajući u vidu podršku Rusije, kao sprečavanje rezolucije  2015, gde bi bili proglašeni jedinim genocidnim narodom, podsetio je Starović. 


Kada god da se rat završi biće potrebna uloga Srbije, da bi se međunarodni odnosi vratili u normalu, dodaje Starović.


Govoreći o položaju Srba na KiM, Starović kaže da je život Srba težak od 1999. pa nadalje, imamo porast nasilja usmerenog prema Srbima i ponavlja da bi Srbi bili bolje zaštićeni da je formirana ZSO.



Slične vesti

Petković: Odluka o preporuci za prijem Prištine sumrak vrednosti na kojima Savet Evrope nominalno počiva

28 Mar 2024, 11:30

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je, povodom jučerašnje odluke Političkog komiteta…

Nastavak dijaloga Beograda i Prištine danas u Briselu

25 Mar 2024, 9:23

Razgovori delegacija Beograda i Prištine, koji su održani i pre nedelju dana na nivou glavnih pregovarača, biće nastavljeni…

Starović: Kurti izmišlja invaziju kako bi nastavio maltetiranje Srba na Kosovu i Metohiji

22 Mar 2024, 11:00

Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nemanja Starović izjavio je danas da premijer privremenih prištinskih institucija…

Postavite komentar



    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoZa upis na KPU ostalo manje od…

U toku je konkurs za upis na Kriminalističko-policijski univerzitet i to za sva tri smera…

29 Mar 2024, 10:35

DruštvoPresretači i radari na putevima…

Na svim putevima u zemlji očekuje se pojačan saobraćaj, naročito u poslepodnevnim satima.…

29 Mar 2024, 10:34

DruštvoKatolici i protestanti obeležavaju…

Katolici, protestanti, anglikanci i brojne manje crkve, Uskrs će praznovati 31. marta. Danas…

29 Mar 2024, 10:32

Kursna lista